Mozambique

Phoenix Seeds 2

Dit bedrijf is de eerste in Mozambique die lokaal landbouwzaden produceert. Hun zaden worden op natuurlijke wijze verbouwd en zijn van hoge kwaliteit. Dat is belangrijk voor de boeren, want hoe beter de zaden, hoe beter de oogst. En omdat ze lokaal verbouwd worden zijn ze betaalbaar, óók voor kleine boeren. En dat is nog belangrijker, want zo kunnen ook zij hun opbrengst verbeteren en een beter bestaan opbouwen. Zoals boer Quente, hier op de foto, die met zaden van Phoenix een nieuwe variëteit mais verbouwt die veel sterker is. Hij heeft nu zelfs geen kunstmest of pesticide meer nodig.

  • 3 nieuwe banen
  • 125 mensen bereikt
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
38%
Nog €15.400 nodig, 32 dagen te gaan
+ 30 mede-investeerders

Over het bedrijf

Phoenix Seeds is het eerste Mozambikaanse zaadbedrijf dat lokaal landbouwzaden produceert. Phoenix Seeds analyseert, produceert, verwerkt en verkoopt gecertificeerde zaden, allemaal op natuurlijke wijze. Hierdoor hebben Mozambikaanse boeren toegang tot zaden van superieure kwaliteit tegen betaalbare prijzen. De belangrijkste zaden zijn voor maïs, bonen, erwten, soja, sesam en rijst, en ze verkopen gemiddeld 1.500 ton zaden per jaar. Het bedrijf is gevestigd in Vanduzi in de provincie Manica, dicht bij de Zimbabwaanse grens.

De zaden worden voor het bedrijf op natuurlijke wijze geproduceerd door 250 kleine boeren waar het bedrijf contracten heeft. De boeren leren hoe ze de zaden moeten verbouwen en krijgen de basiszaden die ze vervolgens vermeerderen tot gecertificeerde zaden. De boeren doen zelf een eerste verwerking door het zaad van het kaf te scheiden, waarna het bedrijf het zaad ophaalt en zorgt voor de verdere sortering en verwerking.

Phoenix Seeds verkoopt niet alleen betaalbare zaden van hoge kwaliteit, maar biedt ook voorlichting aan 7.000 boeren. Het bedrijf heeft demonstratievelden, waar boeren regelmatig bijeenkomen om te leren over goede landbouwpraktijken, zoals de beste manieren om het land voor te bereiden, om te zaaien, onkruid te wieden, te bemesten en ongedierte of ziekten te voorkomen. Ze leren ook over slimme manieren van omgaan met gewassen na de oogst en over zakelijke vaardigheden voor de landbouw.

Eén van die boeren is Quente, die in deze video vertelt hoe het gaat met zijn gewassen, gegroeid uit zaden van Phoenix Seeds. Om zoveel mogelijk boeren te bereiken worden ook radioprogramma’s ingezet die hen informatie geven. De combinatie van de juiste zaden en de juiste kennis verbetert de opbrengst, het inkomen en het levensonderhoud van de boeren. 

Phoenix Seeds verkoopt hun zaden aan meer dan 60.000 boeren, waaronder kleinschalige boeren, commerciële boeren, particuliere bedrijven en NGO's. Momenteel verkopen ze alleen lokaal, maar ze zijn van plan uit te breiden naar andere landen in de regio, zoals Zimbabwe en Angola. Phoenix Seeds heeft 17 vaste werknemers en 283 seizoenarbeiders, waarvan 78% vrouw is. Het bedrijf heeft onlangs zijn apparatuur en faciliteiten ingrijpend gerenoveerd, zodat het nu helemaal klaar is om zijn groeidoelstellingen te verwezenlijken.

 

Doel van de lening

Dit is het tweede deel van een lening aan Phoenix Seeds. Net als met het eerste deel is ook dit tweede deel van €25.000 bedoeld als werkkapitaal. Hiermee kan Phoenix Seeds zaden kan inkopen bij nog eens 125 zaad-producerende boeren en nog 3 veldwerkers aanstellen die de boeren adviseren. De rest wordt gebruikt om de productiekosten te betalen.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Ontstaan nog eens 3 nieuwe banen voor veldwerkers, bovenop de 3 nieuwe banen die al door de eerste lening ontstonden. In totaal kan het bedrijf dus 6 veldwerkers aanstellen die de boeren technisch advies geven.
  • Krijgen nog eens 125 boeren die de zaden verbouwen extra inkomsten. Hierdoor kunnen in totaal 250 boeren een beter bestaan opbouwen dankzij de beide leningen.
  • Ontstaat indirect impact voor 30.000 boeren die toegang hebben tot betaalbare zaden van hoge kwaliteit en kennis over hoe ze die moeten gebruiken, waardoor hun oogsten verbeteren.

 

Missie en visie

Phoenix Seeds heeft als doel om te zorgen dat kleinschalige lokale boeren toegang kunnen krijgen tot zaden van hoge kwaliteit, die nodig zijn om hun productiviteit te verhogen en hun inkomen te verbeteren.

Website: www.phoenix.co.mz

 

Management team

Eigenaar van het bedrijf is algemeen directeur Kevin Michael Gifford. Kevin heeft een landbouwdiploma en 32 jaar landbouwervaring in Zimbabwe en Mozambique. Het bedrijf wordt geleid door General Manager Josephat Rushinga, die een MBA heeft en een gekwalificeerde Chartered Secretary is. Josephat heeft 20 jaar ervaring in financiële en administratieve disciplines in verschillende managementfuncties. George Chibanda is de Agronomy & Sales Executive. Hij heeft certificaten in Zaadproductie en -beheer, Zaadveredeling en Zaadmarketing en 12 jaar ervaring in marketing, communicatie en het managen van waardeketens. Richard Mbirine is Processing Foreman, met vijf jaar ervaring in zaadverwerking en algemene ervaring in de akkerbouw. Het bedrijf streeft ernaar om de komende jaren ook vrouwen in het Managent Team aan te stellen.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamPhoenix Seeds
DirecteurJosephat Rushinga
Opgericht2011-01-01
LocatieVanduzi
SectorAgrarisch
Omzet€1.876.058
Werknemers17

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 125 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPhoenix Seeds
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Phoenix Seeds

Totale bezittingen€919.288
Omzet€1.876.058
Eigen Vermogen / Totaal vermogen44,00%
Liquiditeit166,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Phoenix Seeds 2

Ton Schroer
Jan van Munster
suzanne nivard
rits dijkstra
Florette Koning
+ nog
30
investeerders