Benin

RéPAB 3

De ananasboeren van RePAB zijn terug. Hun biologische ananas zorgt voor inkomsten en werkgelegenheid. Met deze lening van 20.000 euro kan de cooperatie ananassen inkopen bij 50 boeren en ontstaan er 1 vaste en 87 seizoensbanen, voornamelijk voor vrouwen die de ananas oogsten.

  • 1 nieuwe banen
  • 50 mensen bereikt
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 15 dagen op 19 juli 2022.
+ 71 mede-investeerders

Biologische ananas voor een eerlijke prijs

Jonas Montcho is trots op de kwaliteit van de ananassen van RéPAB. ‘In geen enkel ander land is de ananas zo zoet als bij ons in Benin.’ Als voorzitter van RéPAB, een coöperatie van ananasboeren, is hij zo mogelijk nog trotser op de boeren die de ananassen verbouwen. Dat doen ze op biologische wijze en hun ananas is de enige in Benin die als biologisch gecertificeerd is. Bovendien krijgen de boeren een eerlijke prijs, wat hun ananas ook nog eens fair trade maakt.

 

Een coöperatie van boeren

RéPAB, opgericht in 2015, is een coöperatie van ananasboeren in het West Afrikaanse Benin. De coöperatie heeft 1.600 leden, waarvan 11% vrouw is. RéPAB begeleidt de boeren om biologisch te telen en leert hen hoe ze met de juiste landbouwtechnieken de kwaliteit van hun ananassen kunnen verbeteren. Vervolgens koopt de coöperatie de oogst van de boeren op om door te verkopen aan grote inkopers in Benin en andere landen in de regio.

De vraag naar ananas is groter dan RéPAB momenteel aan kan. Hoewel de boeren meer produceren, had RéPAB tot nu toe niet genoeg werkkapitaal om de hele oogst van alle leden op te kopen. De lening van PlusPlus biedt uitkomst. Met het extra werkkapitaal van deze lening kan RéPAB meer ananas van hen opkopen. Dat levert extra inkomsten op voor meer boeren, terwijl RéPAB zo beter kan inspelen op de groeiende marktvraag.

 

Een bekende inkoper

Eén van de bedrijven waar RéPAB aan levert is een oude bekende: Divine Industries, dat eerder al succesvol leningen van PlusPlus investeerders ontving. Divine, dat ook in Benin ligt, verwerkt ananas en ander vers fruit tot vruchtensap. Met de leningen van PlusPlus heeft Divine geïnvesteerd in het verhogen van hun productie. Ook proberen ze zich aan te sluiten bij regionale handelsovereenkomsten, wat toegang biedt tot nieuwe markten in 15 Afrikaanse landen. Dat betekent dat de vraag naar ananas verder zal toenemen. Voor RéPAB biedt dit kansen waar zij werkkapitaal voor nodig hebben.

 

Doel van de lening

Met deze lening kan RéPAB extra ananassen inkopen bij haar leden. Dit verbetert het inkomen van 50 boeren. Ook ontstaan door de lening 1 vaste en 87 seizoensbanen, voornamelijk voor vrouwen.

 

Let op: deze lening wordt na 12 maanden terugbetaald!

Deze lening wordt in één keer terugbetaald aan het eind van de looptijd. Er vindt dus geen gedeeltelijke terugbetaling plaats na zes maanden, zoals bij de meeste andere leningen op PlusPlus.

 

Eerdere leningen

RéPAB ontving eerder al twee leningen van PlusPlus investeerders. Met het werkkapitaal kon de coöperatie extra biologisch verbouwde ananas inkopen bij 400 boeren, die daardoor meer inkomsten hebben. Ook ontstonden door die leningen 2 vaste en 36 seizoensbanen voor vrouwen. Voor beide leningen zijn terugbetalingen keurig volgens afspraak gedaan.

 

Missie en visie

RéPAB wil dat ananas een van de belangrijkste exportproducten van Benin wordt. Om dat te bereiken, ondersteunen zij alle deelnemende boeren met betere kennis over productiemethoden, toegang tot landbouwbenodigdheden en de kans om toe te treden tot de markt.

Klik hier om een korte video van RePAB te bekijken.

 

Impact

  • Met deze lening kan RePAB meer biologische ananas inkopen bij haar leden, waardoor 50 ananasboeren meer inkomsten hebben.
  • Ook ontstaan dankzij deze lening 1 vaste en 87 tijdelijke banen, waarvan 80 banen voor vrouwen die de ananassen oogsten en verpakken, en 7 banen voor transport.

 

Management team

Voorzitter van RéPAB is Jonas Montcho, die de coöperatie leidt. Daarnaast bestaat de Raad van Bestuur uit o.a. Damien Kiki die verantwoordelijk is voor Production & Operations, Pascal Equiadje voor Marketing & Finance, en Rodrigue Houessou voor de boekhouding en de administratie. Alle leden van het management team zijn goed opgeleid op het gebied van hun respectievelijke functies. Ook is er een gekozen Raad van Commissarissen.

 

COVID-19 update

Als gevolg van de pandemie werden in 2020 de grenzen gesloten, waardoor de verkoop van ananas terugliep. Ook kwam de fabriek die de verpakking van de ananas maakt stil te liggen, doordat de directeur overleed aan de gevolgen van corona. Inmiddels zijn de grenzen weer open, beschikt RéPAB weer over een voorraad verpakkingsmateriaal en is de productie weer op het oude niveau hervat.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamRePAB
DirecteurJonas Montcho
Opgericht2015-01-01
LocatieCotonou
SectorAgrarisch
Omzet€792.927
Werknemers112

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 1 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 50 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerRePAB
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen12 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over RePAB

Totale bezittingen€203.888
Omzet€792.927
Eigen Vermogen / Totaal vermogen58,00%
Liquiditeit120,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan RéPAB 3

Jan de Wit
Arjen Mulder
Erwin Pijper
Jan van Munster
rits dijkstra
+ nog
71
investeerders