Oeganda

ARO Innovation

Voor Oegandese boeren zorgt bijenhouden voor extra inkomsten. ARO Innovation verkoopt hun biologische honing in de regio, waar de vraag groot is. Met deze lening van 24.000 euro kan ARO opschalen en honing inkopen bij 60 nieuwe boeren. Ook worden 2 nieuwe banen gecreëerd.

  • 2 nieuwe banen
  • 60 mensen bereikt
Ondernemer
€24.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 29 dagen op 6 januari 2022.
+ 78 mede-investeerders

Succesformule

Voor boeren in Oeganda bleek bijenhouden een groot succes. De bijen waren oorspronkelijk onderdeel van een aantal activiteiten waarmee de boeren hun inkomsten wilden verbeteren. Als extraatje, want de bijenkorven konden gewoon naast de gewassen op stukken braakliggend land geplaatst worden. De bijen waren echter zo succesvol dat de boeren besloten er een apart bedrijf voor op te richten: ARO Innovation.

 

Over het bedrijf

ARO Innovation is een Oegandees bedrijf dat biologische honingproducten verkoopt. Het bedrijf is ontstaan vanuit een boerencoöperatie, REAP, wat staat voor Rural Empowerment Against Poverty. REAP heeft als doel om de inkomsten van de boeren te verbeteren met behulp van betere landbouwtechnieken, nieuwe technologieën en marktonderzoek voor betere aansluiting bij de markt. Bijenhouden was hier een onderdeel van, in combinatie met duurzame landbouw. Toen de verkoop van honing uitgroeide tot de belangrijkste business activiteit werd het overgedragen aan een aparte BV, ARO Innovation, die in maart 2021 hiervoor werd opgericht. REAP is aandeelhouder van het bedrijf, de leden van de coöperatie zijn leveranciers.

ARO koopt de honing momenteel van 60 kleinschalige boeren, die op krediet bijenkorven aanschaffen en op hun land plaatsen. De korven worden regelmatig geleegd, waarna de honing wordt gepurificeerd, eventueel bewerkt en verpakt voor transport naar de afnemers. De boeren krijgen een goede prijs voor de honing, die boven de gemiddelde marktprijs ligt. Daarnaast worden de boeren ook getraind in betere en milieuvriendelijke landbouwtechnieken, zodat ook de opbrengst van hun gewassen duurzaam verbetert. En dat zorgt, samen met de honing, voor een stabiel inkomen voor de boeren en hun gezinnen.

ARO verkoopt haar producten, die allemaal biologisch zijn, vooral aan groothandels, supermarkten, hotels en restaurants in west Oeganda. Het bedrijf verkoopt 13 ton honing per jaar, die verkocht wordt in bulk. De afgelopen jaren groeide de winst en de verwachting is dat dit zo blijft, want er is veel vraag naar honing. Ook heeft ARO de ambitie om haar producten verder uit te breiden met bijenwas en castorolie, een plantaardige olie dat voor verzorgingsproducten gebruikt wordt.

 

Doel van de lening

Met deze lening wil ARO hun productie opschalen en meer honing inkopen bij 60 nieuwe boeren. Daarnaast willen ze investeren in de verpakking van hun producten, zodat ze in plaats van bulk-hoeveelheden merkloze honing ook kleinere verpakkingen met eigen branding kunnen aanbieden voor een hogere prijs. Hiermee ontstaan 2 nieuwe banen.

 

Missie & visie

Het bedrijf heeft als missie om marktleider te worden voor biologische honingproducten en daarmee, in combinatie met betere landbouwmethodes van de boeren, bij te dragen aan betere levensomstandigheden van lokale gemeenschappen.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Kan ARO het aantal boeren waar ze mee samenwerken verdubbelen en overeenkomsten aangaan met 60 nieuwe boeren, die hun honing aan het bedrijf gaan verkopen en zo hun inkomsten verbeteren.
  • Krijgen deze 60 nieuwe boeren ook training in goede landbouwtechnieken met aandacht voor het milieu, waardoor ook hun gewassen meer opleveren.
  • Ontstaan 2 nieuwe banen.

 

Management team

Omdat ARO Innovation is opgericht door de boerencooperatie REAP is de zijn de 3 directeuren aangesteld door het bestuur van REAP:

  • Managing Director van ARO Innovation is Aaron Bwambale, een ervaren ondernemer met meer dan 10 jaar ervaring in agrarische waardeketens, in het bijzonder voor bijenproducten. Hij heeft een Bachelor in Economics & Statistics en is als Managing Director verantwoordelijk voor de business activiteiten van het bedrijf.
  • Esther Kabugho is als Finance Director verantwoordelijk voor de financiele kant van het bedrijf. Esther heeft ruim 7 jaar ervaring met financieel management en agrarische producten.
  • Directeur Field Operations is Neckson Kamalha, die verantwoordelijk is voor de samenwerking met de boeren. Hij heeft een diploma in Agriculture en ruim 6 jaar ervaring met agronomische activiteiten.

Daarnaast zijn er 2 veldwerkers in dienst die trainingen geven aan de boeren. Dankzij deze lening ontstaan bovendien 2 nieuwe banen.

 

COVID-19 update

Honing wordt gezien als een gezond product en de verkoop ervan nam juist toe sinds de Corona in de regio uitbrak. Voor het houden van bijen is niet veel nodig en ARO kon haar activiteiten dan ook zonder problemen voortzetten tijdens de pandemie.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamARO
DirecteurAaron Bwambale
Opgericht2021-03-17
LocatieKasese
SectorAgrarisch
Omzet€38.180
Werknemers5

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 2 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 60 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerARO
Leenbedrag€24.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over ARO

Totale bezittingen€52.225
Omzet€38.180
Eigen Vermogen / Totaal vermogen99,58%
Liquiditeit4.367,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan ARO Innovation

Bianca de Bree
Jan de Wit
Gerard ter Maat
Jan van Munster
Ton Schroer
+ nog
78
investeerders