Kenia

Sereni Fries 2: beter inkomen voor boeren

Met 20.000 euro kan Sereni Fries extra aardappelen inkopen bij 160 boeren. Het bedrijf beschikt over een grotere opslagfaciliteit met steun van ontwikkelingsorganisatie SNV. Hierdoor kan het bedrijf het hele jaar door aardappelen inkopen bij boeren. Door deze boeren ook te trainen in klimaatbestendige landbouw wordt hun inkomenszekerheid vergroot.

 • Directe investering
 • 2 nieuwe banen
 • 160 mensen bereikt
Leningnemer

€20.000

Leenbedrag

12 maanden

Looptijd

0,00%

Rente op jaarbasis
100%
Volledig gefinancierd in 46 dagen op 27 november 2020.

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier  informeren over de risico’s van een investering. 

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Sereni Fries
 • Directeur: Humphery Kaigi Mburu
 • Opgericht: 2015
 • Locatie: Kenia
 • Sector: Voedselverwerking
 • Omzet: € 600.000
 • Werknemers: 49 


Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling

 

Over het bedrijf

Sereni Fries Ltd. is een aardappelverwerkingsbedrijf in Kenia, opgericht in 2015 en inmiddels met 49 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. In Nakuru heeft Sereni onlangs geïnvesteerd in een opslagfaciliteit voor 500 ton aardappelen, met hulp van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Sereni verwerkt de aardappelen tot verse aardappelproducten of chips. De verse aardappelproducten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru.

Sereni verwerkt jaarlijks ongeveer 1.200 ton aardappelen afkomstig van ongeveer 500 kleinschalige boeren. Door de nieuwe opslagfaciliteit kunnen in het hoogseizoen aardappelen worden opgeslagen en het hele jaar worden ingekocht. Het netwerk van bestaande aardappelboeren kan daardoor ook uitgebreid worden naar 3.000 boeren. Omdat Sereni nu het hele jaar door kan inkopen bij boeren betekent dit voor hen meer inkomenszekerheid.

Klimaatbestendige en duurzame landbouw zijn belangrijke thema’s voor Sereni Fries. Op dit moment heeft het bedrijf 8 landbouwkundigen in dienst die de boeren ondersteunen bij de aardappelteelt. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni Fries werkt hiervoor samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Als onderdeel van het CRAFT project heeft Sereni Fries 6 landbouwkundigen in dienst kunnen nemen. De boeren die vanuit dit programma training ontvangen worden vervolgens opgenomen in het inkoopnetwerk van Sereni Fries.

Doel van de lening

Met een lening van € 20.000 kan Sereni Fries extra aardappelen inkopen bij 160 boeren. Het bedrijf beschikt over een grotere opslagfaciliteit met steun van ontwikkelingsorganisatie SNV. Hierdoor kan het bedrijf het hele jaar door aardappelen inkopen bij boeren. Door deze boeren ook te trainen in klimaatbestendige landbouw wordt hun inkomenszekerheid vergroot.

Eerdere lening via PlusPlus

Sereni Fries heeft onlangs een eerste lening van PlusPlus investeerders ontvangen. Met het leenbedrag van 29.950 euro kan het bedrijf meer aardappelen inkopen bij 500 kleinschalige boeren. Daardoor krijgen de boeren meer inkomenszekerheid en kan Sereni Fries de productie naar het oorspronkelijke niveau van vóór de coronapandemie herstellen.

COVID-19 update

Door de coronapandemie is de vraag naar producten afgenomen omdat de horeca tijdelijk gesloten was. Inmiddels is de horeca weer open en is de verkoop van verse aardappelproducten weer op het oude niveau. De verkoop van chips via de detailhandel neemt sinds september ook weer toe.

Missie & visie

Sereni wil de belangrijkste leverancier worden van kwalitatief hoogwaardige en verse aardappelproducten in Kenia tegen een goede prijs. 

Impact 

De verwachte impact van deze lening: 

 • Inkomenszekerheid voor ongeveer 160 kleinschalige aardappelboeren uit het bestaande netwerk. 
 • Directe werkgelegenheid voor 2 personen.

Management team

 • Humphrey Mburu is de oprichter en algemeen directeur van Sereni Fries. Hij bezit 60% de onderneming. Voordat hij Sereni Fries oprichtte heeft hij 6 jaar als operationeel manager bij de Finabank gewerkt. Zijn broer Eric Mburu bezit als investeerder 40% van de onderneming. 
 • Edwin Kosgei is operationeel manager bij Sereni Fries. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen en de kwaliteitscontroles. Hiervoor was hij werkzaam als consultant verzekeringen en financiering bij Mediheal Group of Hospitals, de grootste gezondheidsinstelling van Oost-Afrika.
 • Jecita Warigia Wariu is sinds 2019 werkzaam als algemeen manager bij Sereni Fries. Zij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de chips bedrijfstak. Jecita heeft biotechnologie gestudeerd en was werkzaam als shift manager bij Kenya Wine Agencies, de grootste wijndistributeur van Kenia.   
 • Johnson Mutua Kananda is verantwoordelijk voor marketing en verkoop, waaronder het ontwikkelen van en marketingstrategie voor de chips bedrijfstak. Hij werkte voorheen als sales manager bij Tropical Heat Limited en is bezig met een MBA in marketing.

Zie ook de website: http://www.serenifries.co.ke/

BedrijfsnaamSereni Fries 2: beter inkomen voor boeren
DirecteurHumphrey Kaigi Mburu
Opgericht2015-01-01
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€600.000
Werknemers49

De impact van dit project

 • Met deze investering worden 2 banen gecreëerd
 • Met deze lening worden 160 mensen bereikt

Over de investering

TypeDirecte investering
LeningnemerSereni Fries
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Sereni Fries

Totale bezittingen€102.060
Omzet€581.304
Eigen Vermogen / Totaal vermogen57,99%
Liquiditeit66,05%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.