Apollo

Apollo Agriculture levert financiële diensten en duurzaam landbouwadvies aan kleinschalige boeren in Kenia. Op deze manier kan de oogst van boeren verdubbelen en dat betekent een beter inkomen. Door de inzet van slimme IT oplossingen kan het bedrijf advies op maat geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van spraakberichten via mobiele telefoons zodat ook de meest afgelegen boeren bereikt kunnen worden.

Een boer kan via Apollo een pakket zaden en meststoffen van hoge kwaliteit aanschaffen. Dit is een lening omdat de boer pas inkomsten genereert bij het oogsten. Apollo maakt voor de distributie van de zaden en meststoffen gebruik van een netwerk van lokale agri dealers. Daarnaast biedt Apollo kleinschalige boeren verzekeringen om het inkomen te beschermen bij slechte oogsten.

Apollo wil klanten ondersteunen bij de overgang naar meer gediversifieerde en commerciële teelt met als doel hun inkomen te vergroten en weerbaarheid op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat een boer meer oogstmomenten, en dus meer inkomsten en voedselzekerheid door het jaar heen krijgt. Het uitgangspunt is om boeren eerst te helpen hun inkomen met maïs te verhogen. Als dit lukt, worden alternatieve gewassen (aardappelen, bonen) gepromoot.

Veel kleinschalige boeren hebben krediet nodig om te investeren in hoogwaardige landbouwgrondstoffen. Ze hebben echter geen toegang tot betaalbare leningen van lokale banken. Apollo kan veel nieuwe boeren helpen hun oogsten en inkomen op te schalen door zaden en meststoffen van hoogwaardige kwaliteit op krediet aan te bieden in combinatie met landbouwadvies en verzekeringen. Dit maakt de geïntegreerde aanpak van Apollo succesvol. Het bedrijf levert momenteel aan meer dan 40.000 boeren.

Apollo werkt bijna volledig uit Kenia. Het kantoor in Nederland levert ICT ondersteuning. Vanuit de Verenigde Staten wordt financiële ondersteuning geleverd.

Eli Pollak, de mede-oprichter en CEO van Apollo, heeft een Bachelor in Atmosphere & Energy Engineering van Stanford University. Hij werkte als Senior Product Manager voor The Climate Corporation. The Climate Corporation is een digitaal landbouwbedrijf dat weer-, bodem- en veldgegevens onderzoekt om boeren te helpen potentiële factoren in hun veld te bepalen die de opbrengsten van oogsten kunnen beperken. In 2013 werd het bedrijf verkocht. Samen met 2 anderen is Eli toen Apollo gestart. Bij Apollo is hij verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering.

Algemene informatie

LeningnemerApollo Agriculture Limited
LandKenia
HoofdkantoorNairobi
Websitehttps://www.apolloagriculture.com/
Opgericht27 september 2016
Actief op PlusPlus sinds 1 september 2020

Financiële informatie per 2020-06-01

Totale bezittingen€2.645.475
Omzet€3.000.000
Eigen Vermogen / Totaal vermogen57,90%
Liquiditeit242,00%

Over Kenia

Kenia is het financiële centrum van Oost-Afrika met de grootste economie, het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en de beste infrastructuur. Mede door de gunstige ligging aan de kust vormt het land ook het regionale handelscentrum. Kenianen zijn vergeleken met de bevolking in hun buurlanden, met wie ze een douane-unie vormen, hoog opgeleid. Er is sprake van een vrije markt en weinig import- en exportrestricties. Dit alles maakt het land na Zuid-Afrika de belangrijkste vestigingsplek in Afrika voor buitenlandse bedrijven. Belangrijke sectoren zijn de landbouw, de industrie en de dienstverlening, waaronder de financiële sector. Ook de toenemende export van onder meer thee en bloemen zorgt voor instroom van buitenlandse valuta.

Last Funded Project

Apollo Agriculture

Met een lening van 20.000 euro kan Apollo Agriculture 172 kleinschalige maïsboeren in Kenia voorzien van zaden en meststoffen en landbouwadvies. Dit zorgt voor betere oogsten en meer inkomen.

  • 172 mensen bereikt

Apollo

Leningnemer

€20.000

Leenbedrag

12 maanden

Looptijd

Directe

investering
100%