Krang Leav Samakie

Krang Leav Samkie (KLS) is een coöperatie van rijstboeren in de Cambodjaanse provincie Kampong Chhnang. Sinds de oprichting in 2012 koopt de coöperatie rijst van hun leden, bestaande uit kleinschalige rijstboeren. Zij behoren tot een arme gemeenschap en bezitten meestal minder dan 2 hectare grond. Inmiddels zijn 246 rijstverbouwers lid van de coöperatie. Samen kunnen ze concurrentie het hoofd bieden en hebben ze een betere positie op de handelsmarkt. De Deense ontwikkelingsorganisatie DanChurchAid werkt samen met deze boeren door ze te trainen, hun cooperatie te versterken en hen te verbinden met de internationale markt.

Er is een toenemende vraag naar rijstproducten, zowel in het binnenland als internationaal. Ook de Cambodjaanse overheid speelt hierop in. Een internationale campagne moet Cambodja promoten als een rijstparadijs. Het verbouwen van rijst in Cambodja blijft dus lucratief en biedt veel perspectief voor de toekomst van inwoners van het platteland.

Krang Leav Samkie speelt hierop in. In 2018 kocht de coöperatie een maalmachine om de rijst ook zelf te kunnen bewerken. KLS verkoopt nu zowel verwerkte als onbewerkte bruine en witte rijst en wil uitbreiden met biologische rijst. Momenteel verbouwen 118 boeren al biologisch, wat goed is voor 30% van de totale productie. KLS wil dit percentage verhogen naar 80 procent. De coöperatie controleert de rijst grondig. Boeren die biologische rijst verbouwen, mogen absoluut geen kunstmest gebruiken. Ze krijgen onderwijs in biologische landbouw en leren bijvoorbeeld hoe ze zelf compost kunnen maken en natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken.

KLS verkoopt hun rijst onder een eigen merk op de lokale markt van Kompong Chhnang en aan Amru Rice, de grootste rijstproducent en exporteur van biologische rijst in Cambodja. Zo komt de rijst in de Europese schappen, waaronder Denemarken, waar zij wordt verkocht via de grootste retailgroep van het land. Naast rijst verhandelt KLS ook biologische groente, kip, palmsuiker en traditionele Khmer-handwerken.

Naast het verbeteren van hun inkomen helpt de coöperatie haar leden ook op andere vlakken. Zo heeft KLS een boeren-spaargroep in het leven geroepen, waarin de leden samen sparen. Bij gebrek aan toegang tot financiële diensten kunnen de leden van een spaargroep zo elkaar helpen met kleine leningen uit het gespaarde geld.

Algemene informatie

LeningnemerKrang Leav Samakie Agriculture Cooperative
LandCambodja
HoofdkantoorKampong Chhnang
Websitehttps://vap.wiki/map/96570290_Krang_Leav_Samaki_Agricultural_Cooperative
Opgericht31 december 2012
Actief op PlusPlus sinds18 mei 2022

Financiële informatie per 2022-03-31

Totale bezittingen€101.226
Omzet€70.601
Eigen Vermogen / Totaal vermogen87,00%
Liquiditeit352,00%

Over Cambodja

Cambodja heeft de afgelopen 10 jaar een sterke economische groei doorgemaakt en hoewel het wordt begrensd door landen met een aanzienlijk sterkere industriële basis, heeft Cambodja een sterke basis gelegd voor zijn economie, namelijk gekoppeld aan toerisme, kleding en landbouw. Cambodja blijft echter een sterk agrarisch land en heeft te lijden onder het feit dat deze sector vooral gericht is op productie in plaats van op transformatie. Cambodja heeft nu de status van een land met een lager middeninkomen en streeft ernaar om tegen 2030 de status van middeninkomen te bereiken. Het gemiddelde jaarlijkse gezinsinkomen ligt eind 2020 op iet

Laatst gefinancierde project

Krang Leav Samkie

Biologische rijst moet toegankelijk worden voor iedereen. Ook voor de lokale bevolking, vindt de Cambodjaanse rijstcoöperatie Krang Leav Samkie (KLS). Het boerennetwerk is trots op hun eeuwenoude Khmer-cultuur en strijdt voor een beter leven voor hun geliefde volk. Bovendien is biologische rijst beter voor het milieu en voor de gezondheid. Daarom wil KLS dit uitbreiden. Met deze lening kunnen zij meer biologische rijst verbouwen voor de nationale en internationale markt, waardoor de boerenleden meer inkomen krijgen. En dat is goed voor de hele gemeenschap.

  • 10 nieuwe banen
  • 245 mensen bereikt
€30.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 56 dagen op 2 februari 2023.