Ibakaric

Ibakaric verleent diensten aan cacaoboeren in de Asunafu region in Ghana. In dit gebied wordt veel cacao geproduceerd, veelal door oudere boeren die een stuk grond hebben van minder dan twee hectare. Ibakaric ziet dat de oudere boeren onvoldoende oogst van hun land hebben. Dit komt omdat het land niet met de efficiënte en duurzame technieken bewerken, door hun hoge leeftijd minder productief zijn en geen toegang hebben tot financiering en goed opgeleide arbeiders. Daarom biedt Ibakaric diensten aan die de productie van hun land verbeteren, waaronder:

  • Snoeien met behulp van gemechaniseerde snoeischaren. Door de zijtakken van een cacaoboom te kappen, groeien er meer bonen aan. Bovendien zorgt snoeien voor een beter microklimaat, doordat de wind beter tussen de bomen waait. Dit voorkomt ziektes.
  • Sproeien met bestrijdingsmiddelen en onkruid wieden. Deze diensten voorkomen dat boeren schadelijke middelen op een verkeerde manier gebruiken om onkruid en ziektes tegen te gaan.
  • Kunstmatige bestuiving van de cacaobloesem. Normaal gesproken gebeurt deze bestuiving door insecten. Door de natuur een handje te helpen, stijgt de productie van de plantage.

Deze diensten aan boeren worden op kredietbasis verleend. De boeren betalen Ibakaric ná de oogst terug. Boeren kunnen kiezen voor incidentele dienstverlening of een meerjarig onderhoudscontract.

Ibakaric wil de lening gebruiken om meer meerjarige onderhoudscontracten aan te gaan. Door meerjarige samenwerking is Ibakaric het beste in staat om de productie van de plantage te verhogen. Dit zorgt gemiddeld voor een productiestijging van 150% binnen twee jaar. Het bedrijf zorgt dan voor alle landbouwbenodigdheden, zoals kunstmest en snoeimachines, waardoor het onderhoud de boer minder kost. Een meerjarig contract levert zowel de boer als Ibakaric op termijn het meeste op. Als boeren beter verdienen, gaat dat schadelijke praktijken zoals ontbossing tegen.

De oprichters van Ibakaric zijn opgeleid in het MASO-programma van PlusPlus-partner Solidaridad. Dit programma biedt opleidingen voor jongeren op het platteland, waarbij ze leerden om op duurzame en meer efficiëntie wijze cacao te telen. Een deel van de afgestudeerden zijn een eigen plantage gestart, anderen werken in dienstverlenende bedrijven zoals Ibakaric. De meest succesvolle bedrijven van afgestudeerden komen in aanmerking voor een lening op PlusPlus.

Algemene informatie

LeningnemerIbakaric Company Limited
LandGhana
HoofdkantoorAgyeikrom, Asunafo South District
Websitehttps://www.plusplus.nl/nl-NL/borrowers
Opgericht16 december 2019
Actief op PlusPlus sinds19 maart 2021

Financiële informatie per 2020-12-31

Totale bezittingen€9.802
Omzet€5.705
Eigen Vermogen / Totaal vermogen53,00%
Liquiditeit311,00%

Over Ghana

Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt dan ook hoger dan in de omringende landen. Tot 2010 kwam Ghana vooral aan harde valuta door de export van goud en cacao. Ook hout, diamanten, bauxiet en mangaan vinden hun weg naar het buitenland. De landbouw blijft vooralsnog ook belangrijk voor het land. De zelfvoorzienende landbouw is goed voor zo'n 35 procent van het BBP en biedt werk aan ongeveer 75 procent van de arbeidsbevolking. De industrie bedient voornamelijk de thuismarkt van 24 miljoen inwoners die gemiddeld zo’n 700 dollar per persoon hebben te besteden. Ook de vele Ghanezen die in het buitenland wonen, vormen een belangrijke economische factor voor het land. Er is een sterke binding met Nederland dat in ieder geval tot 2008 de belangrijkste exportpartner van Ghana was.

Laatst gefinancierde project

Ibakaric

Met een lening van 10.000 euro kan Ibakaric 4 extra banen creëren en binnen twee jaar 155 extra kleinschalige boeren helpen hun oogst te verbeteren. De boeren die een meerjarencontract aangaan met Ibakaric, zien hun inkomen in twee jaar met ongeveer 60% groeien.

  • 4 nieuwe banen
  • 155 mensen bereikt
Ibakaric
Ondernemer
€10.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 14 dagen op 17 mei 2021.