Okyesonyame Ne Wo

Okyeso Nyame No Wo Company (hierna: Okyeso Nyame) verleent diensten aan cacaoboeren in het Bia West District in Ghana. In dit gebied wordt veel cacao geproduceerd, veelal door oudere boeren die een stuk grond hebben van minder dan twee hectare. Okyeso Nyame ziet dat de oudere boeren hun land niet met de beste technieken bewerken, dat ze door hun hoge leeftijd minder productief zijn en geen toegang hebben tot financiering en goed opgeleide arbeiders. Daarom biedt Okyeso Nyame diensten aan zoals:

  • Snoeien met behulp van gemechaniseerde snoeischaren. Door de zijtakken te kappen van een cacaoboom groeien er meer bonen aan. Bovendien zorgt snoeien voor een beter microklimaat, doordat de wind beter tussen de bomen waait. Dit voorkomt ziektes.
  • Sproeien met bestrijdingsmiddelen en onkruid wieden. Deze diensten voorkomen dat boeren schadelijke middelen op een verkeerde manier gebruiken om onkruid en ziektes tegen te gaan.
  • Kunstmatige bestuiving van de cacaobloesem. Normaal gesproken gebeurt deze bestuiving door insecten. Door de natuur een handje te helpen, stijgt de productie van de plantage.

Deze diensten aan boeren worden op kredietbasis verleend. De boeren betalen Okyeso Nyame ná de oogst terug. Boeren kunnen kiezen voor incidentele dienstverlening of een meerjarig onderhoudscontract. Door een meerjarige samenwerking aan te gaan is Okyeso Nyame het beste in staat om de productie van de plantage te verhogen. Het bedrijf verzorgt alle landbouwbenodigdheden, zoals kunstmest en snoeimachines, waardoor het onderhoud de boer minder kost. Een meerjarig contract levert zowel de boer als Okyeso Nyame op termijn het meeste op.  

Okyeso Nyame bedient boeren in de regio daarnaast met een winkel met agro-inputs zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Okyeso Nyame beschikt bovendien over een vrachtbromfiets, die erg geschikt is voor de slechte wegen op het platteland.

Directeur Kate Manitey (29) startte het bedrijf in 2018 tijdens haar opleiding aan de MASO-academie. In 2019 werd Okyeso Nyame officieel geregistreerd. Die opleiding maakt deel uit van een programma van Solidaridad om de nieuwe generatie cacaoboeren en - ondernemers op te leiden in Ghana. Solidaridad begeleidt de ondernemers bij het leiden van hun bedrijf en het nakomen van de betalingsverplichtingen.

Algemene informatie

LeningnemerOkyesonyame Ne Wo Company Limited
LandGhana
HoofdkantoorIsreal, Bia West District
Websitehttps://www.lendahand.com
Opgericht31 december 2019
Actief op PlusPlus sinds 1 december 2020

Financiële informatie per 2020-10-30

Totale bezittingen€16.460
Omzet€9.269
Eigen Vermogen / Totaal vermogen66,00%
Liquiditeit396,00%

Over Ghana

Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt dan ook hoger dan in de omringende landen. Tot 2010 kwam Ghana vooral aan harde valuta door de export van goud en cacao. Ook hout, diamanten, bauxiet en mangaan vinden hun weg naar het buitenland. De landbouw blijft vooralsnog ook belangrijk voor het land. De zelfvoorzienende landbouw is goed voor zo'n 35 procent van het BBP en biedt werk aan ongeveer 75 procent van de arbeidsbevolking. De industrie bedient voornamelijk de thuismarkt van 24 miljoen inwoners die gemiddeld zo’n 700 dollar per persoon hebben te besteden. Ook de vele Ghanezen die in het buitenland wonen, vormen een belangrijke economische factor voor het land. Er is een sterke binding met Nederland dat in ieder geval tot 2008 de belangrijkste exportpartner van Ghana was.

Laatst gefinancierde project

Okyeso Nyame: meer cacao produceren

Met een lening van 10.000 euro kan Okyeso Nyame een extra vrachtbromfiets, snoeimachines en nevelsproeiers kopen en drie nieuwe medewerkers aannemen. Dit verhoogt de productiviteit. Bovendien zorgt het werkkapitaal ervoor dat ze de diensten op krediet kan verlenen aan 77 extra cacaoboeren in de omgeving. De boeren kunnen zo meer cacao produceren op hetzelfde stuk grond, waardoor ze een hogere opbrengst hebben.

  • 3 nieuwe banen
  • 77 mensen bereikt
€10.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 5 dagen op 30 december 2020.