Nieuws

“Ik wilde meer doen dan rijke klanten nog rijker maken.”

Een succesvolle carrière in de bankwereld opgeven om te kiezen voor impact, PlusPlus oprichter Peter Heijen deed het. Voorheen maakte hij als bankier rijke mensen nog rijker. Nu bouwt hij met PlusPlus aan “een community van wereldverbeteraars”. Binnenkort verschijnt in het Nederlands Dagblad dit inspirerend portret.

 

Bankier aan de Keizersgracht

“Ik adviseerde vanuit een statig pand aan de Amsterdamse Keizersgracht vermogende particulieren over aandelen in bedrijven als Vopak of Shell. Alles draaide om geld verdienen. Zoveel mogelijk en zo snel mogelijk. Een luxe leven leiden en gezien worden. Maar ik begon me af te vragen of ik me daar echt mee bezig wilde houden. Als jongetje kon ik altijd slecht tegen onrecht. En nu? Was ik van binnen nog steeds dat jongetje?

 

De stad waar het besef kwam

Heijen pakte zijn backpack en belandde in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. “Wat ik daar zag had ik nog niet eerder gezien. Zoveel bedelende kinderen op straat, zonder moeder. Zonder toekomst ook. Het raakte me; ik vond dat jongetje van vroeger weer terug.”

Heijen ontmoette er ook de Nederlandse Lisa. “Zij was de eigenaar van de guest house waar ik sliep. Ik zag hoe zij met dat bedrijfje kinderen die voorheen op straat leefden, voorzag van werk, een onderkomen, kleding, eten. Zij deed ertoe. En ik? Begrijp me goed: ik heb niets tegen rijkdom, maar ik wilde meer doen dan klanten die het al goed hebben, nog rijker maken.”

 

Denken als bankier

Terug in Nederland ging hij op zoek naar de oorzaak van armoede. In een vuistdik rapport van de Wereldbank vond hij die: een tekort aan banen. “Banen komen voort uit een gezond midden- en kleinbedrijf. Maar in veel ontwikkelingslanden geldt een informele economie en zijn de meeste bedrijfjes éénpitters. Vooral omdat er geen betaalbaar groeikapitaal beschikbaar is.” 

 

Minder armoede, meer voedselzekerheid

Heijen ontdekte dat vooral de voedselsector veel potentie had. “Voedsel produceren en verwerken is een arbeidsintensief proces. De hele productieketen kan dus veel mensen aan werk helpen. Maar wat nou als er een manier was om dit type bedrijfjes tóch te helpen aan betaalbare leningen? Dan zouden ze kunnen groeien en medewerkers aannemen!”

Heijen zegde zijn baan op en richtte een website op die crowdinvesteerders in Nederland (“En hopelijk ooit heel Europa!)” koppelt aan MKB-bedrijven uit ontwikkelingslanden die een lening zoeken. En het rendement van die financiering? “Die is niet in geld uit te drukken. Meer banen, minder armoede. En natuurlijk meer voedselzekerheid!”

 

Geen spijt

Persoonlijk heeft de voormalige bankier financieel veel ingeleverd. ”Of ik daar wel eens spijt van heb? Nee, geld heeft natuurlijk ergens wel invloed op geluk. Maar slechts tot op zekere hoogte. Ik heb geleerd dat leven voor een ander - een gevend leven, met vrijwilligerswerk en voldoende vrije tijd – zoveel meer geluk biedt. Iets doen voor een ander doet ook iets voor jouzelf.”