Nieuws

“Je hoeft niet rijk te zijn om invloed te hebben”

“Drie jaar geleden zaten mijn kids en ik op de eerste rij bij een theatertour van Jan Terlouw.  ‘We leven op de pof van de toekomst van onze kinderen en daarom moeten we de aarde en alles wat er op groeit, bloeit en leeft koesteren’, sprak hij. Terlouw stond op, negeerde de volwassenen en gaf mijn kinderen een stevige hand. Hij was trots dat ze er waren en wilden luisteren.”

 

Bianca de Bree vertelt deze anekdote omdat het heel goed samenvat waar ze voor staat: we moeten ons meer bezighouden met het welzijn van de nieuwe generatie. “Tijdens mijn werk bij Jeugdzorg werd ik geconfronteerd met het feit dat de rechten van het kind vaak niet worden nageleefd. Sinds mijn kinderen op aarde zijn, voel ik me extra verantwoordelijk voor hoe we ons inzetten voor de toekomst. En verantwoordelijkheid nemen kan op micro-, meso- en macroniveau, dus keuzes zat.”

 

Circulair denken

De keuze om projecten van PlusPlus te steunen, past heel goed binnen de principes van de 47-jarige Bredase. “Je hoeft helemaal niet rijk te zijn om invloed te hebben. Sterker nog, leren delen geeft je veel terug. En je leert circulair te denken en te bewegen.” Bianca heeft de smaak te pakken. “In veel projecten stop ik een klein beetje. Ik heb nu 2 afgeronde projecten waar het geld van terug is gekomen, 19 lopende projecten en 4 projecten die nog niet van start zijn gegaan.”

 

Vertrouwen

Eén van de ondernemingen die haar aanspreekt is ARO Innovation. Het Oegandese bedrijf koopt honing van de lokale boeren. “Op microniveau probeer ik zelf ook mijn kleine steentje bij te dragen door drie bijenkasten te verzorgen. Bijen zijn immers erg belangrijk in het geheel.” Bianca volgt niet alle verhalen van de lopende projecten, dat zijn er wat veel. “Maar de duurzaamheid spreekt me aan  en ik heb vertrouwen in het platform en de professionals die er aan het roer staan. Ik zet wat geld weg in een project, en kan het dan ook loslaten.”

 

Invloed

“Veel mensen denken dat ze geen invloed hebben. Maar iedereen kan delen. Daar hoef je niet veel voor te hebben”, vindt Bianca. Zelf is ze zeker niet de rijkste, maar ze laat graag zien dat je van grote betekenis kunt zijn voor de maatschappij.

 “Nu de oorlog is uitgebroken in Oekraïne zien we hoe afhankelijk we zijn van de schakels in de rest van de wereld. Denk aan energie, graan, spullen. Daarom is wereldwijde steun belangrijk. Ons spreekwoordelijke druppeltje op de gloeiende plaat kan aan de andere kant van de wereld echt verschil maken. We hebben elkaar nodig. Er is tenslotte geen planeet b.” 

 

Partij voor de Dieren

Ook op lokaal niveau zet Bianca zich op allerlei fronten actief in. Als lid van de Partij voor de Dieren stond ze vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen op de kieslijst van de gemeente Breda. “Het is geen partij die uit negatieve activisten bestaat, maar veel meer uit ontwikkelde mensen die hun expertise willen inzetten om verschil te maken. Ik zet me graag met hen in voor beter welzijn en minder consumeren. Laten we vooral eerlijk delen en stimuleren waar het nog harder nodig is. “

 

Kinderen

Bianca probeerde altijd haar kinderen te betrekken bij projectjes dicht bij huis. “Ik gaf lessen over voeding (kidsproef) en de rechten van het kind. We werden donateur van schildpad Henk, van stichting Faunawatch, we adopteerden kippen en hebben geld gestopt in de fabriek van de vegetarische slager. Nu ben ik ouder en fysiek minder sterk en doe een stapje terug. De nieuwe generatie heeft veel mooie ideeën en zoals je om je heen merkt komt er van alles van de grond.

Ondanks de hoge inflatie vindt Bianca dat je best projecten van PlusPlus kunt blijven steunen. “Geld verdwijnt snel genoeg. Als je het in een project stopt, is het nog een soort spaarpotje. Bovendien vind ik dat het bij ons best een tandje minder kan. Je kunt ook dekens over je heen trekken. Voor mezelf heb ik in ieder geval weinig nodig. Ook al eet ik wel graag biologisch.”