Nieuws

"Als mensen een veilig bestaan hebben, zijn ze ook geneigd beter voor het milieu te zorgen"

Ilse Duijvestein is een enthousiaste investeerder bij PlusPlus. "Het gaat maar om piepkleine bedragjes hoor”, werpt ze in. Maar ze is heel stellig: “Ik zie mijn investering in PlusPlus zeker niet als gift. Ik heb toch echt de insteek om wat ik uit heb geleend, terug te krijgen. Daarmee spreek ik vertrouwen uit in de leners."

 

“Het eigenbelang voor mij is dat ik het zie als spaarpotje. Ik kan zelf niet meer bij het geld dat ik wegzet bij PlusPlus. Dit risico neem ik omdat ik heel erg geloof in tijdelijke financiële steun aan mensen die het nodig hebben. Ik zie de noodzaak van steun aan de allerarmsten op het platteland. De vijftig euro die ik uitleen per project, zie ik als een wandelende portemonnee. De boer kan ermee investeren, het geld komt terug en ik stuur het een nieuw project in.”

De 50-jarige Ilse is docent wiskunde en heeft een geschiedenis in stedenbouwkundig ontwerpen waarbij ze zich toespitste op ecologie in de stedelijke ontwikkeling. "Ik heb veel van Latijns-Amerika gezien. In Mexico onderzocht ik bijvoorbeeld hoe toerisme de lokale economie een impuls kon geven."

 

Jongeren motiveren

Na tien werkjaren in duurzame stedenbouw, hield Ilse het ‘toch voornamelijk kantoorleven van vergaderen en typen’ voor gezien om naar de kunstacademie te gaan. "Een prachtige opleiding waar helaas amper brood mee is te verdienen." Nu is ze ruim vijf jaar enthousiast wiskundedocent.

De overlap in beroepen ziet ze in denken in structuren en systemen. "Ik daag mijn leerlingen uit na te denken over wereldproblemen. Dan begin ik de les bijvoorbeeld met ‘Aandeelhoudersvergadering Shell met een motie van Mark van Baal.’ Ik merk dat jongeren onderwerpen als duurzaamheid en milieu leuk en spannend vinden.  Tesla vinden ze gaaf. Zo gaaf is Tesla niet. We zouden zoveel meer kunnen delen onder jongeren. Want de interesse is er echt."

 

Betrouwbaarheid

Ondanks de relatief hoge risico’s van de projecten, steunt Ilse deze van harte en met vertrouwen.  "Ik zie professionele betrouwbaarheid bij deze club. De ondernemers willen een bestaan opbouwen en vooruitgang boeken. Weet je waar ik een knoop van in mijn maag krijg? Van dat programma waar mensen hun project pitchen bij mogelijke investeerders. Daar gaat het niet meer om het product, maar om het maximale rendement. Een goed voorbeeld is zo’n zeeppompje wat op de markt gebracht wordt. Door de dosering te verhogen, verdien je meer. Klinkt financieel slim, maar dat zie ik als onbetrouwbaar en verre van duurzaam."

 

Milieu

"Ik help graag mensen in arme landen onafhankelijk te worden zodat ze sterk in hun schoenen staan. Als zij geholpen zijn, ben ik ook geholpen. Ik geloof dat minder armoede ook minder oorlog, minder stress, minder vluchtelingen betekent. Bovendien zie ik de koppeling met onze zorg voor de aarde op het gebied van klimaat en milieu. Als mensen een veilig bestaan hebben, zijn ze ook geneigd beter voor het milieu te zorgen.

Ik heb tien jaar lang geen spijkerbroek durven kopen, omdat ik me schuldig voelde aan uitbuiting. Om milieuproblemen op te lossen en eerlijke handel te bevorderen, moeten wij aandacht hebben voor de omstandigheden in ontwikkelingslanden. Beesten worden gestroopt en bossen gekapt omdat ook arme mensen in hun levensonderhoud moeten voorzien. Basisbehoeften zijn nu eenmaal belangrijker dan milieuvraagstukken. Als er goede banen zijn, komt er ook meer bereidheid om voor de omgeving te zorgen."

 

Berekenend

Hoe logisch is het dat een wiskundedocent met haar rekenkunde risicovolle investeringen doet? Ilse lacht en haalt een uitspraak aan van cabaretier Jan Beuving, die zei in een show: ‘In de wiskunde klopt alles en niets gebeurt er echt, en in het echt gebeurt er van alles, en niets klopt.’

"In een wiskundesom koopt iemand 100 citroenen, dat doen in het echt maar weinig mensen. In het echt gaat een voetbal de bosjes in, in een wiskundesom is er altijd een keurig boogje. Modelleren is maar statistiek. Uiteindelijk weet niemand het. Ik vind dit soort risico’s nemen wel leuk. Bij PlusPlus gaat het maar om kleine bedragen die ik kan missen. Voor een grotere pot heb ik geld in een duurzame beleggingsclub. Daar heb ik uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ik wil niet grijs, niet lichtgroen, maar echt donkergroen beleggen in de hoop wat pensioen op te bouwen. Ik kwam terecht bij Stan&Wende."

 

Bewustwording

Organisaties als PlusPlus mogen best wat zichtbaarder worden, vindt Ilse. "Ik ben wel zo’n type dat een poster voor het raam plakt om mijn standpunt kracht bij te zetten. Mijn kinderen van 11 en 9 probeer ik ook bewust te maken van de wereld waar we in leven. Ze kennen Jeroen van Merwijks’ ‘het rijke westen’ bijvoorbeeld uit hun hoofd. (Wij zijn het Rijke Westen, wij hebben alles en de rest heeft lekker niets). Mijn eigen levensstandaard is bescheiden. Als mijn wasmachine stuk gaat, moet ik sparen voor een nieuwe. In het verleden heb ik zelf vaak van mijn ouders geld kunnen lenen. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe essentieel een lening kan zijn om onafhankelijk te blijven."

 

Trots

"Het maakt mij vooral trots om deel te zijn van een club als PlusPlus. De transparantie vind ik mooi. Het feit dat er filmpjes worden gemaakt van de leners is voor mij genoeg. Ik hoef zo’n filmpje niet eens per sé te zien. Als ik een gezicht zie met een lach en een stuk fruit ben ik tevreden."