Nieuws

Divine Industries zet de kroon op de Ananas

Geschreven door Hans Kramer

Verlang jij al terug naar de zomer? In het zonnetje genieten van een heerlijk tropisch fruitsapje? We voeren je even mee naar het tropische savanneklimaat in de stralende West-Afrikaanse republiek Benin. Het is misschien een van de kleinere landen op het Afrikaanse continent, maar nog steeds bijna drie keer zo groot als Nederland. In de economische hoofdstad Cotonou is het bedrijf Divine Industries gevestigd. We vertellen je graag waarom we enthousiast zijn over dit bedrijf en hoe je betrokken kunt raken.

De voedselproductie in Benin stijgt gemiddeld met zo’n 5 procent. Dat is rap, maar de bevolking van het land groeit sneller en de inflatie is de laatste jaren afgenomen. Dat is een probleem. Om de economie verder te versterken zoekt de overheid van Benin manieren om meer toeristen naar het prachtige land te krijgen, wat nu natuurlijk extra moeilijk is. Maar het probeert ook buitenlandse investeerders aan te trekken. Voor PlusPlus is Benin interessant omdat de overheid mee-investeert in nieuwe voedselverwerkende technieken en landbouwproducten, zoals fruit.

 

Sappige business

Divine Industries verwerkt dagelijks 1000 kilo ananas tot sap en siroop. Dat is een hoop sap! En de oprichtster, Antoinette Abbey, ziet kans om nog verder uit te breiden. Divine handelt nu vooral binnen Benin, in buurlanden Burkina Faso en Niger en in bijvoorbeeld Senegal. Met een hogere verwerkingscapaciteit ligt ook Europese afzet binnen de mogelijkheden. Er werken momenteel 20 mensen, waarvan 13 vrouwen. We kunnen de productie van het bedrijf met elkaar verdubbelen, zodat Divine Industries meer mensen (vrouwen) in dienst kan nemen.

 

Divine plus RePAB = grote impact

Niet alleen de eigen medewerkers bij Divine zouden profiteren van de uitbreiding. Vrijwel elke ananas wordt gekocht via de boerencoöperatie RePAB, de enige Beninse organisatie die zich echt inzet voor duurzame, biologische en eerlijke handel. De 1600 aangesloten telers leveren met elkaar 5 ton per week aan Divine Industries. De coöperatie begeleidt boeren om echt biologisch te telen en hun kwaliteit constant hoog te houden en betaalt de boeren voor hun producten een behoorlijk inkomen. Zowel de mensen bij Divine als de telers hebben meer middelen om hun gezinnen te voorzien van eten, onderwijs en gezondheidszorg.

Maak kennis met Divine Industries

 

Klaar voor Europa

Naast de biologische en fairtrade certificaten bij leveranciers houdt Divine Industries zichzelf strikt aan de internationale hygiëne-standaard HACCP. Het hele productieproces wordt gecontroleerd op mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid. Denk aan het gevaar van bacteriën, schimmels en parasieten, maar ook aan schadelijke stoffen en stukjes glas, metaal of ander materiaal. Dat is belangrijk voor de veiligheid van medewerkers, maar ook voor de volksgezondheid en zelfs de economische toekomst van het bedrijf. Niemand zit immers te wachten op fruitsap met stukjes glas of parasieten?

 

Volgend jaar ook bij jou in de supermarkt?

De producten van Divine zijn dus biologisch, fairtrade én ook nog eens verantwoord verwerkt. Drie belangrijke vinkjes voor succesvolle verkoop in Europa! Het zou dus zomaar kunnen dat jij en ik in de komende zomer kunnen genieten van de producten van Divine in eigen land. Sap waaraan wij hebben bijgedragen met onze leningen. Doe je mee? Klik hier om het project te bekijken.