Nicaragua

UCHON 2

In het noorden van Nicaragua, in de heuvels rond het Apenas meer, wonen de 689 kleinschalige boeren van UCHON. “Deze boeren hebben veel meegemaakt”, vertelt UCHON directeur Gerardo Lopez. “Van politieke en economische crisissen tot extreme natuurverschijnselen. Ze hebben geleerd dat ze door samen te werken sterker zijn en hun gewassen beter kunnen verbouwen.” In plaats van te concurreren hebben deze boeren zich verenigd in UCHON en hun inkomsten zo duurzaam kunnen verbeteren.

  • 51 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 26 dagen op 17 december 2022.
+ 37 mede-investeerders

Over het bedrijf

UCHON is een unie van 6 boerencoöperaties in het noorden van Nicaragua. Toegang tot de markt is voor deze kleinschalige boeren niet vanzelfsprekend en de concurrentie is hoog. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld zodat ze samen sterker staan en een betere prijs voor hun groenten kunnen onderhandelen.

De 6 coöperaties hebben samen 689 leden, waarvan 123 vrouwen, die 35 verschillende soorten groenten en fruit verbouwen. Hun producten variëren van courgette en kool tot koriander en chili. Door deze via UCHON gezamenlijk op de markt te brengen kunnen de boeren de logistiek samen organiseren en een betere prijs onderhandelen voor hun producten. Bovendien biedt UCHON de boeren zekerheid dat hun gewassen verkocht worden, zodat zij zich volledig kunnen richten op de productie ervan. 

De boeren verbouwen hun groenten met zaden die ze op krediet en tegen een gunstige prijs van de cooperaties kunnen kopen. Eenmaal geoogst gaan de groenten vers naar de cooperaties, die zorgen voor het wassen, sorteren en verpakken ervan, en waarborgen de kwaliteit. Vervolgens brengt UCHON ze op de Nicaraguaanse markt via supermarkten, ketens en restaurants.

De 6 coöperaties waar UCHON uit bestaat produceren verschillende groenten, waardoor ze elkaar aanvullen en goed kunnen samenwerken. Dit geeft hen een sterkere positie op de markt voor tuinbouwproducten. Hun samenwerking is tot stand gekomen dankzij Rikolto, een Belgische NGO die de afzonderlijke coöperaties en hun leden ondersteunt met programma’s gericht op het milieu, gender en duurzame landbouw.

UCHON heeft een kantoor in Jinotega, dicht bij de boeren, en een distributiecentrum in de hoofdstad Managua. UCHON is momenteel bezig met het aanvragen van GAP certificering, wat staat voor “Good Agricultural Practices”. Omdat er veel concurrentie is op de nationale markt, wil de unie zich in de toekomst ook op export gaan richten.

 

Doel van de lening

Met deze lening van 15.000 euro kan UCHON landbouwinput, zoals zaden en meststoffen, inkopen voor 51 boeren. Doordat UCHON de input groot kan inkopen, betalen zij er een gunstige prijs voor.

 

Impact

Deze lening zorgt ervoor dat 51 boeren de juiste zaden, meststoffen en andere input die zij nodig hebben kunnen aanschaffen tegen een voordelige prijs. De prijs van zaden en andere input is erg hoog in Nicaragua en maakt het lastig voor de boeren om aan te schaffen. Maar ze zijn wel onmisbaar om hun gewassen te kunnen verbouwen, om te zorgen voor goede kwaliteit ervan en voor voldoende productiviteit. Met deze lening kan dat, wat zorgt voor meer inkomsten voor hun gezinnen.

 

Missie en visie

UCHON is opgericht met als doel om samen te werken aan de commercialisering en productie van tuinbouwproducten, betere toegang tot alternatieve markten voor kleine producenten en het leveren van hoogwaardige producten (kwaliteit en veiligheid) voor de consument.

 

Management team

UCHON wordt geleid door een Raad van Bestuur bestaande uit vertegenwoordigers van de afzonderlijke coöperaties. De leden hebben gemiddeld 15 jaar ervaring en zijn zelf ook groenteproducenten. Voorzitter van de Raad is Jaime Gutierrez Rizo, een landbouwkundige. CEO Gerardo Antonio Lopez is verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties, accounting en commercie. Hij heeft veel ervaring in de handel in landbouwbenodigdheden.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamUCHON
DirecteurJaime Gutierrez Rizo
Opgericht2019-04-30
LocatieJinotega
SectorAgrarisch
Omzet€553.399
Werknemers4

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 51 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerUCHON
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over UCHON

Totale bezittingen€87.910
Omzet€553.399
Eigen Vermogen / Totaal vermogen76,00%
Liquiditeit393,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan UCHON 2

Jos Schreur
Florette Koning
Jan de Wit
A.J. Bakker
Jan van Munster
+ nog
37
investeerders