Peru

El Milagro

Kleine, kansarme koffieboeren uit de afgelegen hoogten van Peru zijn hoopvoller dan ooit. Dankzij training en technische ondersteuning van hun coöperatie El Milagro is hun biologische koffie duurzaam en van hoge kwaliteit. En ook nog eens fair trade! Zo verbetert de natuur maar ook het leefklimaat van deze koffieboeren, zoals voor de inheemse Rogelio en zijn vrouw. “Wij leven in moeilijk bereikbare gebieden met weinig kansen. Voor ons is koffie de bron om vooruit te komen”, zegt Rogelio over El Milagro.

  • 32 mensen bereikt
Ondernemer
€35.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
78%
Nog €7.500 nodig, 22 dagen te gaan
+ 64 mede-investeerders

Let op: deze lening wordt terugbetaald in US Dollars.

 

Koffie op grote hoogte

Halverwege de achttiende eeuw werd koffie naar Peru gebracht door de Nederlanders. Dit deel van Latijns-Amerika heeft enorm veel potentie om op grote hoogte koffie te verbouwen. Toch is Peruaanse koffie nog altijd vrij onbekend. Dat komt door de uitdagingen waar boeren voor staan. De meeste koffieboeren hebben slechts enkele hectare land en wonen vaak in afgelegen gebieden. Cajamarca is zo’n regio waar veel kleine koffieboeren wonen. Het betekent letterlijk ‘koud land’, vanwege de hoge ligging.

 

Over het bedrijf

El Milagro is een coöperatie van voornamelijk koffieboeren, met ook enkele cacao- en avocadoboeren. De coöperatie is gevestigd in San José des Lourdes in Cajamarca. Sinds de oprichting in 2005 is het aantal leden gegroeid naar 265, waarvan 60 vrouwen. Een deel van de leden behoort tot het inheemse Awajún-volk, zoals Rogelio Jempekit. “Wij leven in moeilijk bereikbare gebieden met weinig kansen en flinke technische beperkingen. Maar bij El Milagro zijn we welkom, worden we getraind en gestimuleerd om de kwaliteit van ons leven te verbeteren. Voor ons is koffie de bron om vooruit te komen”, zegt Rogelio.

 

Biologisch en fairtrade

De boeren van El Milagro verbouwen hun koffie op milieuvriendelijke wijze. De koffiebonen die dit bedrijf exporteert zijn zowel biologisch als fairtrade gecertificeerd, waardoor ze positieve impact hebben op mens en natuur. De coöperatie traint de boeren om biologisch te telen en levert zaailingen en biologische meststoffen. Dat zorgt voor een hogere opbrengst en de boeren krijgen een betere prijs. Om de koffievelden verder te verduurzamen en de productie te verbeteren, is El Milagro gestart met agroforestry, een combinatie van duurzame landbouw en bosbeheer. Hierbij wordt koffie geteeld onder schaduwrijke bomen. Dat heeft een gunstig effect op het microklimaat en het maakt de plantages klimaatbestendiger.

Na de oogst brengen de boeren hun koffiebonen naar de opslagplaats van El Milagro en krijgen ze direct hun geld. Hier worden de bonen zorgvuldig bewerkt, gesorteerd en verpakt. Door de afgelegen ligging is transport een uitdaging. Nog maar tien jaar geleden werd de koffie met een vlot over de snelstromende rivier naar de dichtstbijzijnde snelweg gebracht. Gelukkig gaat dit tegenwoordig efficiënter dankzij een nieuwe brug en een betere handelsroute.

De coöperatie heeft drie vaste afnemers, waarvan twee in de Verenigde Staten. El Milagro handelt ook voor een klein deel in duurzaam geproduceerde cacao en avocado, maar 98% van de omzet is afkomstig van koffie.

 

Voor de hele gemeenschap

De hele gemeenschap heeft baat bij de activiteiten van El Milagro. Ook niet-leden doen mee met de trainingen in milieuvriendelijke technieken, en er zijn ook kleinere projecten gericht op voedselzekerheid. Denk hierbij aan trainingen over biologische moestuinen, het telen van verschillende gewassen en het houden van kleinvee, zoals cavia’s en vis. (En ja, in Peru is cavia een delicatesse!)

 

Doel van de lening

Van juni tot september is de drukste periode op de koffieplantages. 70 procent van de koffiebonen wordt dan geoogst. Voor El Milagro betekent dit dat ze voldoende liquide middelen moeten hebben om deze grote oogst af nemen en de boeren te kunnen uitkeren. Met deze lening van €35.000 hebben ze het werkkapitaal om minstens 5 ton extra koffiebonen af te nemen bij zo’n 20 tot 30 boeren per week.

 

Impact

Deze lening vergroot kansen voor boeren die in een afgelegen gebied milieuvriendelijke landbouwbedrijven. De boerenfamilies bij wie El Milagro inkoopt, krijgen een betere prijs voor hun product waardoor hun leefklimaat significant verbetert. De boeren van El Milagro gaan spaarzaam om met water en verminderen drastisch het gebruik van chemicaliën. Hoe meer boeren zich aansluiten, hoe groter het effect zal zijn op het milieu. Daarom benadert El Milagro ook nieuwe boeren om zich aan te sluiten.

 

Missie en visie

El Milagro wil kleine boeren laten profiteren van de kracht van samenwerking. De coöperatie ziet erop toe dat hoge kwaliteitskoffie op de nationale en internationale markt verkocht wordt tegen eerlijke prijzen. Hierdoor verbetert het leefklimaat van de lokale gemeenschap. Door duurzame landbouw wordt ook de natuur beter beschermd.

Website: https://casmelmilagro.pe/

Social media: https://www.facebook.com/COOPELMILAGRO/

 

Management team

Vier gedreven boeren die lid zijn van de coöperatie vormen samen de Raad van Bestuur. De president/voorzitter is de 40-jarige koffieteler en partner Velásquez Córdova. Hij heeft drie hectare koffieplantage waar hij onvermoeibaar hard werkt aan een goede toekomst. “Het is mijn droom dat mijn twee kinderen professionals worden in het vak. Ik leer hen dat dromen uitkomen door inspanning en doorzettingsvermogen”, vertelt hij.

 

Sinds 2016 wordt het managementteam aangestuurd door Alan Rafael. Deze 39-jarige bosbouwingenieur heeft 14 jaar ervaring in administratie- en bosbeheermanagement.  Hij heeft zich hard gemaakt voor de positionering van El Milagro op de internationale markt en slaagde erin om de verkoop uit te breiden van 4 naar 30 containers.

 

Terugbetaling in dollars

Deze lening wordt door de ondernemer terugbetaald in Amerikaanse dollars. Hierdoor is er een wisselkoersrisico voor de investeerder. Klik hier om te lezen waarom en wat dat betekent.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamEl Milagro
DirecteurAlan Juarez
Opgericht2005-06-01
LocatieSan Jose de Lourdes
SectorAgrarisch
Omzet€2.187.860
Werknemers10

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 32 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerEl Milagro
Leenbedrag€35.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd6 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over El Milagro

Totale bezittingen€1.080.858
Omzet€2.187.860
Eigen Vermogen / Totaal vermogen14,00%
Liquiditeit104,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan El Milagro

suzanne nivard
Ron van Eijk
Ton Schroer
Jan van Munster
Florette Koning
+ nog
64
investeerders