Ghana

High Level Farms 2

Dit is Ama Doris Tiwaah (47), een kleinschalige boerin en leverancier van High Level Farms. Dit Ghanese bedrijf produceert duurzame palmolie die pósitieve impact maakt. "Voordat ik met High Level Farms samenwerkte leverden mijn gewassen nauwelijks iets op. Door trainingen weet ik nu hoe ik mijn productie duurzaam kan verbeteren en met High Level Farms als vaste afnemer krijg ik een goede prijs voor mijn oogst.” Voor Ama biedt palmolie kans op een beter bestaan. Met deze tweede lening kan High Level Farms groeien en het goede voorbeeld geven met hun positieve palmolie.

  • 4 nieuwe banen
  • 3 mensen bereikt
€25.000
Benodigd bedrag
36 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 58 dagen op 23 november 2022.
+ 60 mede-investeerders

Positieve palmolie

Er is veel te doen rond palmolie. Door grootschalige plantages, waarvoor regenwouden gekapt worden en lokale boeren moeten wijken, heeft palmolie een negatief imago gekregen. Maar het kan ook anders. High Level Farms produceert duurzame palmolie, waarbij juist kleine boeren rond de armoedegrens profiteren en met zorg voor biodiversiteit verbouwd. Want de mogelijkheden van palmolie zijn groot en de vraag enorm. Zo laat het bedrijf ruim 3.000 Ghanese boeren daar op milieuvriendelijke wijze van mee profiteren. Boeren zoals Ama Doris.

 

Over het bedrijf

High Level Farms is een verwerkingsbedrijf van palmolie, dat gemaakt wordt van de vruchten en pitten van de oliepalm. High Level Farms verbouwt een deel van hun grondstoffen (30%) zelf, maar het grootste gedeelte (70%) kopen ze in bij 3.000 kleinschalige Ghanese boeren. De vruchten en pitten van deze oliepalm worden vervolgens door het bedrijf bewerkt tot hoge kwaliteit palmolie.

Palmolie is erg veelzijdig. Als plantaardig vet wordt het verwerkt in talloze voedsel- en cosmetische producten, maar het wordt ook gebruikt als biobrandstof. Dit maakt het een gewild product waar wereldwijd veel vraag naar is, waardoor de prijs die ervoor betaald wordt blijft stijgen.

In Ghana wordt palmolie voornamelijk door kleinschalige boeren verbouwd. Het vormt een belangrijk onderdeel van de lokale economie en is overal terug te vinden in het dagelijks leven. De huidige regering heeft meer aandacht voor de sector en investeert in het verbeteren van de gewassen en meer export. Dit biedt veel mogelijkheden voor groei, zowel op de lokale als de internationale markt, waar High Level Farms op in wil spelen.

Om de kwaliteit van de palmolie te garanderen werkt High Level Farms nauw samen met de boeren waarbij ze hun grondstoffen inkopen en helpen hen om hun landbouwtechnieken te verbeteren en hoge kwaliteitsplanten te gebruiken die beter bestand zijn tegen ziekten en klimaatveranderingen. Zo adviseren ze de boeren over de beste manieren om grond te bewerken, nieuwe stekjes te planten en het verzorgen van de planten op duurzame wijze.

High Level Farms vindt milieubehoud en sociale impact erg belangrijk en werkt actief aan het verbeteren hiervan, bijvoorbeeld door gebruik van schone energie voor het bewerkingsproces, zorgvuldig beheer van hun oliepalmen en het minimaliseren van afval. Het bedrijf voldoet aan de internationale afspraken (RSPO) over duurzame palmolie en is bezig om deze RSPO-certificering in aan te vragen. Dit alles maakt de palmolie van High Level Farms duurzaam, met positieve impact. Benieuwd waarom dat belangrijk is? Solidaridad’s beleidsadviseur Michel Riemersma legt het uit in dit artikel.

High Level Farms verkoopt haar palmolie aan de Ghanese overheid, voor een voedselprogramma op middelbare scholen, aan 2.000 lokale retailers, groothandels en industriële klanten die het verwerken in andere producten. Het bedrijf heeft recent een groot contract in de wacht gesleept en is ook de mogelijkheden voor export naar Nigeria en Europa aan het verkennen. Daarom wil het bedrijf haar productiecapaciteit opschalen.

 

Doel van de lening

Deze tweede lening van 25.000 euro wordt gebruikt voor het uitbreiden van hun fabriek met extra apparatuur voor de bewerking tot palmolie en het verbeteren van de logistiek van het productieproces.

 

Eerdere lening

Dit is het tweede deel van een lening van in totaal 50.000 euro aan High Level Farms. Terwijl het eerste deel vooral gebruikt werd als werkkapitaal om extra grondstoffen in te kopen, wil het bedrijf met deze tweede lening investeren in hun productieproces. Zo kunnen ze hun productie gaan opschalen en van meer kleinschalige boeren vruchten verwerken tot palmolie.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Ontstaan 4 nieuwe vaste banen, waarvan 3 voor vrouwen, en 5 seizoenbanen.
  • Ook kan het bedrijf nieuwe samenwerking aangaan met 3 nieuwe boeren, die hierdoor hun productie milieuvriendelijker kunnen maken en meer inkomsten hebben.

De eerste en tweede lening samen zorgen zo voor 8 vaste nieuwe banen, 11 seizoenbanen en nieuwe samenwerkingen met 6 kleinschalige boeren.

 

Missie en visie

Het is de missie van High Level Farms om bij te dragen aan een duurzame, efficiënte en competitieve palmolie industrie in Ghana door de capaciteit van kleinschalige palmolie producenten te mobiliseren voor economische groei. Daarbij vindt het bedrijf armoedebestrijding en economische groei met respect voor duurzaamheid en het milieu belangrijk.

Website: https://www.hipalmproduce.com/

 

Management team

De oprichter en voorzitter van High Level Farms is Peter Aye Neymer, een ervaren ondernemer met een diploma in Business Administration & Management van de Universiteit in Ghana. Vice voorzitter is Mary Boateng, tevens Financial Manager van het bedrijf. Zij is opgeleid in Trade, Finance en Accountancy en is een ervaren bankier. Het bestuur bestaat verder uit 4 leden, die samen verantwoordelijk zijn voor de planning, besluitvorming en supervisie van de verschillende afdelingen in het bedrijf.

 

COVID-19 update

High Level Farms werd hard getroffen door de pandemie, waardoor de opbrengst met 56% afnam. Desondanks bleek het bedrijf veerkrachtig en bleef die hele periode winstgevend. Inmiddels is die winst met 71% toegenomen ten opzichte van 2020 en 2021 en heeft het bedrijf een stabiele financiële positie.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamHigh Level Farms
DirecteurPeter Aye Neymer
Opgericht2017-01-01
LocatieAccra
SectorAgrarisch
Omzet€265.723
Werknemers50

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 4 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 3 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerHigh Level Farms
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd36 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over High Level Farms

Totale bezittingen€279.190
Omzet€265.723
Eigen Vermogen / Totaal vermogen95,00%
Liquiditeit1.040,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan High Level Farms 2

Florette Koning
Jan van Munster
Joop Singeling
Arjen Mulder
Jan de Wit
+ nog
60
investeerders