Nicaragua

UCHON

Samen staan ze sterker, deze Nicaraguaanse groentetelers. UCHON is een koepel van 6 boerencoöperaties die zich verenigd hebben om gezamenlijk hun groenten op de markt te brengen. Dat geeft hen een sterkere onderhandelingspositie, waardoor ze een betere prijs krijgen voor hun producten. Met deze lening van 35.000 euro kan UCHON goede kwaliteit landbouwbenodigdheden aanschaffen voor 119 boeren, zodat zij tegen een gunstige prijs hun productie kunnen verbeteren. En dat betekent meer inkomsten voor hun gezinnen.

  • 119 mensen bereikt
Ondernemer
€35.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 59 dagen op 22 oktober 2022.
+ 87 mede-investeerders

Over het bedrijf

UCHON is een koepel van 6 boerencoöperaties in het noorden van Nicaragua, die besloten hun krachten te bundelen voor een betere toegang tot de markt. De in totaal 689 leden zijn kleinschalige groentetelers, waarvan 123 vrouwen, die 35 verschillende soorten groenten en fruit verbouwen. Hun producten variëren van courgette en kool tot koriander en chili. Door deze via UCHON gezamenlijk op de markt te brengen kunnen de boeren de logistiek samen organiseren en een betere prijs onderhandelen voor hun producten. Bovendien biedt UCHON de boeren zekerheid dat hun gewassen verkocht worden, zodat zij zich volledig kunnen richten op de productie ervan. 

De groentetelers verbouwen de gewassen en leveren deze vers aan de coöperaties. De coöperaties zorgen voor het wassen, sorteren en verpakken ervan, en waarborgen de kwaliteit. Vervolgens worden de producten via UCHON op de Nicaraguaanse markt gebracht. UCHON verkoopt aan supermarkten, franchises en restaurants, maar ook rechtstreeks aan consumenten. Na de verkoop betaalt UCHON de coöperaties binnen 8 dagen uit, die op hun beurt de boeren binnen 2 dagen betalen, zodat zij niet lang op hun geld hoeven te wachten. Verder zorgen de coöperaties voor goede kwaliteit input, zoals zaden en meststoffen, en bieden ze de boeren kredieten om dit te kunnen kopen.

De 6 coöperaties waar UCHON uit bestaat leveren verschillende producten, waardoor ze elkaar aanvullen en goed kunnen samenwerken. Dit geeft hen een sterkere positie op de markt voor tuinbouwproducten. Hun samenwerking is tot stand gekomen dankzij Rikolto, een Belgische NGO die werkt aan voedselzekerheid. Rikolto ondersteunt de coöperaties en hun leden met programma’s gericht op het milieu, gender en duurzame landbouw.

UCHON heeft een kantoor in Jinotega, dicht bij de boeren, en een distributiecentrum in de hoofdstad Managua. Momenteel zijn ze bezig met het aanvragen van GAP certificering, wat staat voor Good Agricultural Practices. Met een GAP certificering kunnen ze producten leveren aan grote klanten zoals Subway en Pizza Hut. Op dit moment hebben 25 aangesloten boeren al GAP certificering. Omdat er veel concurrentie is op de nationale markt wil UCHON voor de toekomst ook de mogelijkheden voor export verkennen.

 

Doel van de lening

Met deze lening van 35.000 euro kan UCHON landbouwinput kopen voor het verbouwen van tomaten, groene kool, wortels en aardappels voor 119 leden van de coöperaties. Doordat UCHON de input groot kan inkopen, betalen de boeren er een gunstige prijs voor.

 

Impact

De prijs van zaden en andere input is erg hoog in Nicaragua en maken het lastig voor de boeren om aan te schaffen. Maar ze zijn wel onmisbaar voor de boeren om hun gewassen te kunnen verbouwen, om te zorgen voor goede kwaliteit ervan en voor voldoende productiviteit. Deze lening zorgt ervoor dat 119 boeren de juiste zaden, meststoffen en andere input die zij nodig hebben kunnen aanschaffen tegen een voordelige prijs. Hoe hoger de kwaliteit van hun producten en hoe hoger hun productie, hoe meer inkomsten deze boeren hebben.

 

Missie en visie

UCHON is opgericht met als doel om samen te werken aan de commercialisering en productie van tuinbouwproducten, betere toegang tot alternatieve markten voor kleine producenten en het leveren van hoogwaardige producten (kwaliteit en veiligheid) voor de consument.

 

Management team

UCHON wordt geleid door een Raad van Bestuur bestaande uit vertegenwoordigers van de afzonderlijke coöperaties. De leden hebben gemiddeld 15 jaar ervaring en zijn zelf ook groenteproducenten. Voorzitter van de Raad is Jaime Gutierrez Rizo, een landbouwkundige. CEO Gerardo Antonio Lopez is verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties, accounting en commercie. Hij heeft veel ervaring in de handel in landbouwbenodigdheden.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamUCHON
DirecteurJaime Gutierrez Rizo
Opgericht2019-04-30
LocatieJinotega
SectorAgrarisch
Omzet€553.399
Werknemers4

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 119 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerUCHON
Leenbedrag€35.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over UCHON

Totale bezittingen€87.910
Omzet€553.399
Eigen Vermogen / Totaal vermogen76,00%
Liquiditeit393,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan UCHON

Jan de Wit
rits dijkstra
Arjen Mulder
Ron van Eijk
Jos Schreur
+ nog
87
investeerders