Oeganda

AgriNet

Deze sociale onderneming in Oeganda biedt technisch advies aan kleine boeren via hun mobiele telefoon, maar zag 4 jaar geleden kansen om ook zelf soya en mais te gaan verwerken. Daar is veel vraag naar in Kenia en Oeganda. De soya en mais kopen ze in bij 20.000 kleine boeren, die ze ook nog steeds ondersteuning bieden. Zo krijgen de boeren meer kennis én meer inkomsten. Met deze lening van 23.000 euro gaan 700 boeren erop vooruit en ontstaan 1 vaste en 7 tijdelijke nieuwe banen.

  • 1 nieuwe banen
  • 700 mensen bereikt
Ondernemer
€23.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 59 dagen op 10 oktober 2022.
+ 64 mede-investeerders

Over het bedrijf

AgriNet is een Oegandees bedrijf dat granen, met name soyabonen en mais, verwerkt tot veevoer, maismeel en soyaolie. Deze grondstoffen koopt het bedrijf in bij 20.000 kleinschalige boeren in het oosten van Oeganda. AgriNet richt zich op de Oegandese en Keniaanse markt, waar de vraag naar veevoer sterk aan het groeien is. Om die reden wil het bedrijf haar productiecapaciteit uitbreiden.

AgriNet werd in 2008 door vier vrienden opgericht als sociale onderneming. Met diensten via de mobiele telefoon boden ze technisch advies aan kleine boeren en verbonden hen met grote inkopers en andere relevante partijen in de waardeketen. Na een aantal jaren werd duidelijk dat er goede marktkansen zijn voor de productie van veevoeringrediënten en besloot het bedrijf haar activiteiten uit te breiden. In 2018 bouwden ze een verwerkingsfaciliteit en sindsdien koopt het bedrijf zelf ook granen in bij de boeren en bewerkt deze zodat waardevermeerdering ontstaat. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot één van de belangrijkste soya-verwerkers in Oost Afrika.

Naast de verwerking van soyabonen en mais verleent AgriNet ook nog steeds diensten aan 4.000 boeren. Zo bieden ze technisch advies, geven ze samen met NGOs trainingen en helpen ze de boeren om kleine leningen te krijgen waarmee zij hun zaden en andere benodigdheden kunnen aanschaffen.

 

Doel van de lening

Deze lening van 23.000 euro is bedoeld as werkkapitaal, om meer soyabonen in te kunnen kopen bij 700 boeren.

 

Impact

Met deze lening kan AgriNet:

  • Gaan samenwerken met 700 nieuwe boeren, die dankzij technisch advies, vaardigheidstrainingen en toegang tot financiering om de juiste zaden en meststoffen te kunnen kopen, hun oogst zien verbeteren
  • Meer soyabonen inkopen bij deze boeren tegen een goede prijs die 10% boven de marktprijs ligt, waardoor zij meer inkomsten hebben.
  • Ontstaan er 1 nieuwe vaste en 7 tijdelijke banen.

 

Missie en visie

AgriNet streeft naar een efficiënte, betrouwbare, transparante en eerlijke markt voor landbouwproducten, waarbij kleinschalige boeren en alle actoren zijn opgenomen in de waardeketens. 

Website: https://agrinetug.net/

 

Management team

Het bedrijf wordt geleid door Managing Director en mede-oprichter Paul Nyende, een ervaren landbouwexpert met diploma’s op het gebied van landbouw, economie en bedrijfskunde. Na 10 jaar bij de overheid en verschillende NGOs te hebben gewerkt aan rurale ontwikkeling en bestaanszekerheidsprogramma’s, stapte hij met het opzetten van AriNet in 2008 over naar sociaal ondernemerschap. Paul is vanaf het begin verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf.

Paul werkt samen met Jacinta Nambiru, de Operational Director, die verantwoordelijk is voor de administratieve en logistieke kant van het bedrijf. Zij is gediplomeerd accountant en heeft ruim 15 jaar ervaring met financien en bedrijfsvoering. Samen sturen zij een team van 10 vaste en 45 tijdelijke medewerkers aan.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamAgriNet
DirecteurPaul Nyende
Opgericht2008-02-28
LocatieTororo
SectorAgrarisch
Omzet€181.297
Werknemers10

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 1 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 700 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerAgriNet
Leenbedrag€23.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over AgriNet

Totale bezittingen€235.731
Omzet€181.297
Eigen Vermogen / Totaal vermogen-5,00%
Liquiditeit1.118,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan AgriNet

Jan van Munster
Florette Koning
Remo Demirhisar
Ron van Eijk
Jan de Wit
+ nog
64
investeerders