Rwanda

CLECAM

Minder risico, meer impact en een boost voor vrouwelijk ondernemerschap. Met deze indirecte lening van 50.000 euro kan Rwandese microkredietpartner CLECAM kleine leningen geven aan 250 boeren, waarvan het merendeel vrouw, om met landbouw een duurzaam inkomen voor hun gezin op te bouwen.

  • 250 mensen bereikt
Ondernemer
€50.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 41 dagen op 25 augustus 2022.
+ 117 mede-investeerders

Gelijke kansen voor vrouwelijke boeren

Voor kleine boeren in Rwanda is het erg lastig om een lening te krijgen. Dat geldt al helemaal voor vrouwen. En dat terwijl toegang tot financiering voor hen een sleutel is om succesvol te kunnen worden.

Voor Claudine Nyirangirimana maakte het een wereld van verschil. Dankzij een microkredietlening van CLECAM kon zij maïszaden kopen op het juiste moment om te zaaien. Daardoor is haar opbrengst bijna verdubbeld en haar inkomen gestegen, kon ze haar lening afbetalen, haar kinderen naar school sturen en overstappen naar koken op gas in plaats van op houtskool.

Maar de grootste winst is haar zelfvertrouwen. "Mijn leven is echt veranderd. Mijn zelfvertrouwen is toegenomen. Ik werd leider van een spaargroep en nu zit ik in de leiding van de coöperatie", zegt ze. Voor vrouwen als Claudine betekent de lening meer dan alleen geld. Het heeft haar sterk gemaakt.

 

Over het bedrijf

CLECAM is een Rwandese microkrediet instelling die in 2007 ontstond door het samengaan van 2 organisaties voor microkrediet. Beide waren opgezet door boerencoöperaties om hun leden krediet te bieden voor hun landbouwactiviteiten, en dat is nog altijd het doel. Bovendien is CLECAM met 23.302 aandeelhouders nog steeds in handen van de boeren zelf. Door boeren, voor boeren dus.

CLECAM biedt boeren (m/v) verschillende financiële producten en diensten, zoals trainingen in financiële basiskennis, de mogelijkheid om te sparen en kleine leningen van gemiddeld 700 USD. Omdat de meeste kleine boeren niet bij een bank terecht kunnen, is er veel vraag naar de diensten van CLECAM. Momenteel maken 68.769 spaarders en 6.500 leners, waarvan 4.100 mannen en 2.400 vrouwen, er gebruik van. Zij kunnen geld storten en opnemen bij elk van de CLECAM servicepunten, die gereguleerd worden door de Nationale Bank van Rwanda (NBR). CLECAM heeft 5 vestigingen met in totaal 10 lokale servicepunten, waar boeren in het zuidelijk deel van Rwanda terecht kunnen.

Omdat het voor vrouwen extra lastig is om een lening te krijgen, draagt deze PlusPlus lening aan gelijke kansen voor hen. Dankzij een programma van ontwikkelingsorganisatie Cordaid zijn de boeren (mannen en vrouwen) al getraind in genderbewustzijn, in hoe ze hun financiën beter kunnen beheren en in het gebruik van digitale tools hierbij. Die vaardigheden passen ze nu toe als landbouwondernemer en ze zijn er klaar voor om hun business uit te breiden en te innoveren. De financiering die ze daarvoor nodig hebben, kunnen ze via CLECAM lenen tegen een gunstig tarief van 1,5% per maand.

CLECAM kan lage tarieven hanteren dankzij haar samenwerking met verschillende humanitaire organisaties, die ook een deel van het risico op koersverlies afdekken. Op die manier kunnen de boeren en CLECAM zelf daar niet door benadeeld worden. Eventuele winst die CLECAM maakt wordt verdeeld onder al haar aandeelhouders: de boeren zelf.

 

Doel van de lening

Met een lening van € 50.000 kunnen 250 boeren, waarvan meer dan de helft vrouwen, een lening krijgen. Zij gebruiken hun lening voor het kopen van zaden, met name voor rijst, mais en bonen, maar ook voor meststoffen en andere benodigdheden waarmee zij hun opbrengst duurzaam kunnen verbeteren. De boeren hebben hun lening nodig in augustus en september, wanneer het tijd is om te zaaien.

 

Impact

Deze lening zorgt dat 250 boeren de kans krijgen om met een kleine lening in hun landbouwactiviteiten te investeren en zo een duurzaam inkomen op te bouwen. Daar profiteert hun hele gezin van.

Voor de vrouwelijke boeren betekent de lening bovendien gelijke kansen, de mogelijkheid om zich te ontwikkelen als boer, als ondernemer en zelfs als groepsleider, en hun positie in de gemeenschap te versterken. Het biedt hen de kans zich te ontplooien en zelfvertrouwen op te bouwen. Doordat de boeren al door Cordaid getraind zijn in financiële, digitale en ondernemersvaardigheden, is de kans op succes groter.

 

Indirecte lening

Deze lening wordt verstrekt via een lokale microkrediet instelling. Leningen via een microkrediet partner zijn minder risicovol dan directe leningen aan een ondernemer, omdat de partner risico’s kan spreiden. Onze partner geeft ons volledig inzicht in de lening-portefeuille, achterstanden, afschrijvingen en reserves die zij aanhoudt om deze risico’s af te dekken. Voor meer uitleg over het verschil tussen een directe en een indirecte lening, klik hier.

 

Management team

CLECAM heeft een competent, ervaren en stabiel Management Team. Aan het hoofd staat Managing Director Merchias Dusabumurenyi, een ervaren manager met een Bachelor in Management en meer dan 15 jaar ervaring in het leiden van een microfinancieringsorganisatie. Hij doet dit samen met Director of Operations, Louis Lambert Nzabandora, Finance & Administration Director Naphtal Ndahayo en Jean Baptiste Buregeya als Hoofd Audit. Samen sturen zij de 5 branche managers, en interne auditor en accountant aan. De MT leden zijn al sinds het begin bij CLECAM betrokken en leggen verantwoording af aan een negenkoppige Raad van Bestuur.

 

Missie & visie

CLECAM heeft als missie om een flinke bijdrage te leveren aan armoedebestrijding in Rwanda door met behulp van moderne technologie betaalbare financiële diensten aan te bieden aan boeren, in het bijzonder aan vrouwen en jongeren.

 

Website

https://www.CLECAMejoheza.co.rw/

 

Covid-19 update

Als gevolg van Covid was het aantal uitstaande leningen die niet konden worden terugbetaald aan CLECAM in 2020 en 2021 iets hoger dan normaal. Inmiddels heeft CLECAM een groot deel hiervan alsnog ontvangen en zijn ze er klaar voor om het portfolio uit te breiden. CLECAM beschikt over een gezond reserve om eventuele verliezen op te kunnen vangen.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamClecam Ejo-Heza
DirecteurMerchias Dusabumurenyi
Opgericht2007-01-01
LocatieRwanda
SectorAgrarisch
Omzet€1.271.412
Werknemers11

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 250 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerClecam Ejo-Heza
Leenbedrag€50.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Clecam Ejo-Heza

Totale bezittingen€8.191.110
Omzet€2.064.793
Eigen Vermogen / Totaal vermogen26,00%
Liquiditeit133,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan CLECAM

Eric van de Giessen
Hans Kramer
Jos Schreur
Jan de Wit
Jan Eijgenraam
+ nog
117
investeerders