Honduras

Pule Lenca 2

Goed zorgen voor mens en natuur, deze Hondurese coöperatie van koffieboeren vindt beide belangrijk. Met deze 2e lening van 25.000 euro kunnen nog eens 36 boeren biologische meststoffen kopen om hun koffieoogst duurzaam en milieuvriendelijk te verbeteren. Zo gaat iedereen erop vooruit.

  • 5 nieuwe banen
  • 36 mensen bereikt
Ondernemer

€25.000

Benodigd bedrag

12 maanden

Looptijd

Impact lening

100%
Volledig gefinancierd in 7 dagen op 27 juni 2022.
+ 60 mede-investeerders

Voor mens én natuur

De koffie van Pule Lenca is speciaal. Deze Hondurese boerencoöperatie verbouwt haar koffie met zorg voor mens en natuur. Hun hoge kwaliteit koffie is dan ook zowel Fair Trade als Biologisch gecertificeerd. Daar is wereldwijd veel vraag naar en dat biedt kansen voor de boeren van Pule Lenca.

 

Over het bedrijf

Coöperatie Pule Lenca ging in 2008 van start onder een andere naam. De destijds 36 koffieboeren verenigden zich om gezamenlijk hun koffieproductie te verbeteren, die koffie vervolgens tegen een betere prijs te kunnen verkopen en zo hun levensomstandigheden te kunnen verbeteren. In 2015 werd de huidige naam geregistreerd en inmiddels heeft de coöperatie 71 leden.

Pule Lenca wil ook de natuur beschermen. Daarom verbouwen de aangesloten boeren hun koffie op milieuvriendelijke wijze, zonder gebruik van chemicaliën. De boeren verkopen hun oogst vervolgens tegen een goede prijs aan de coöperatie, die de bessen bewerkt tot koffiebonen en deze vervolgens verkoopt. Omdat het bedrijf zelf (nog) geen exportvergunning heeft werken ze samen met 2 grote exporteurs, die de koffie op de internationale markt verkoopt, vooral de Verenigde Staten en Europa. De koffie van Pule Lenca heeft verschillende keurmerken, waaronder UTZ, Fair Trade en Biologisch.

Pule Lenca koopt niet alleen de oogst van haar leden op, maar voorziet ze ook van technisch advies bij het duurzaam verbouwen van koffie. Om in te spelen op de grote marktvraag wil Pule Lenca hun koffieproductie verhogen. De inzet van biologische meststoffen en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de koffieplanten meer koffiebonen produceren. Bovendien worden de boeren door de coöperatie getraind in duurzame technieken voor biologische landbouw, waardoor ook de kwaliteit van hun koffiebonen toeneemt. Dit zorgt ervoor dat de boeren meer inkomsten krijgen.

 

Doel van de lening

Met deze lening van 25.000 euro kan Pule Lenca nog 36 koffieboeren voorzien van biologische meststoffen. Deze 100% natuurlijke meststoffen worden door de coöperatie zelf geproduceerd en, mits goed toegepast, zorgen ervoor dat de productiviteit van de gewassen toeneemt.

 

Eerdere lening

Dit is het tweede deel van een lening van in totaal 50.000 euro aan Pule Lenca.

Met het eerste deel van 25.000 euro kon de helft van de 71 leden van de coöperatie al voorzien worden van milieuvriendelijke meststoffen en pesticiden. Met dit tweede deel kan ook voor de resterende 36 boeren biologische input gekocht worden. 

 

Impact

Dankzij deze lening krijgen nog eens 36 boeren extra biologische meststoffen en pesticiden, in combinatie met technisch advies en training in duurzame landbouw, waardoor hun gewassen meer oogst opleveren. Deze lening creëert ook nog 5 nieuwe banen.

De beide lening-delen samen zorgen ervoor dat alle 71 leden van de coöperatie Pule Lenca hun oogst en opbrengst duurzaam en op milieuvriendelijke wijze kunnen verbeteren. Dat zorgt voor meer inkomsten voor deze boeren en hun gezinnen. Door de extra productie van de biologische meststoffen ontstaan in totaal dus 10 nieuwe banen.

 

COVID-19 update

Terwijl de bedrijfsactiviteiten sterk bleven groeien tijdens de pandemie, werd de coöperatie door het virus geraakt toen 1 van de aangesloten boeren aan Covid overleed. Ook hadden ze last van een hoog aantal besmettingen tijdens het oogstseizoen, waardoor minder mankracht beschikbaar was voor het oogsten. Inmiddels is 54% van de bevolking in Honduras gevaccineerd en dat percentage blijft oplopen, waardoor een eventuele nieuwe uitbraak van het virus minder impact zal hebben op de boeren.

 

Missie en visie

Pule Lenca heeft als doel om hoge kwaliteit koffie tegen een eerlijke prijs te verkopen op lokale en internationale markten. Zo wil de coöperatie de lokale gemeenschappen een beter inkomen bieden met respect voor hun natuurlijke omgeving.

Website: https://cafesespecialespulelenca.estaenlanet.com/

Social media: https://www.facebook.com/cafelpulelenca/

 

Management team

De coöperatie wordt geleid door een team van 4 personen, met brede technische kennis en uitgebreide ervaring met het verbouwen van koffie:  

  • Voorzitter is de Marco Tulio, een landbouwingenieur met meer dan 20 jaar managementervaring, die al sinds 1990 koffie verbouwt. 
  • Vice-voorzitter Heydi Yanira Jiménez Rodríguez is afgestudeerd in Pedagogie en heeft een achtergrond in het onderwijs. Zij is al 7 jaar koffieproducent en coördineert opleidingsprogramma's voor vrouwen. 
  • Dra. Nidia Mileydy Vargas Laínez is secretaris van de coöperatie. Zij is huisarts en verbouwt koffie sinds 2013. 
  • Penningmeester Ramiro Argueta Montoya is een landbouwkundige met veel kennis over natuurlijke hulpbronnen. Hij verbouwt koffie sinds 2015. 

Daarnaast beschikt Pule Lenca over een ervaren team van 5 personen met technische expertise dat verantwoordelijk is voor de operaties van het bedrijf.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamPule Lenca
DirecteurMarco Tulio
Opgericht2008-01-01
LocatieSan Jose, La Paz
SectorAgrarisch
Omzet€1.734.276
Werknemers5

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 5 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 36 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPule Lenca
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Pule Lenca

Totale bezittingen€808.402
Omzet€1.734.276
Eigen Vermogen / Totaal vermogen48,00%
Liquiditeit195,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Pule Lenca 2

Jan van Munster
Ton Schroer
Eric van de Giessen
Jan de Wit
rits dijkstra
+ nog
60
investeerders