Nicaragua

Cosecha Partners

Goed zorgen voor de natuur zorgt voor meer inkomsten voor deze boeren in Nicaragua. Dankzij Cosecha kunnen zij hun biologische cacao, koffie en chiazaad internationaal verkopen voor een goede prijs. Met deze lening van 20.000 euro kan Cosecha cacao inkopen bij 96 boeren.

  • 96 mensen bereikt
€20.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 24 dagen op 30 mei 2022.
+ 70 mede-investeerders

Een duurzaam inkomen

Luxe producten zoals cacao, speciale koffie, macadamianoten en chiazaad, doen het goed op de Europese en Amerikaanse markt. Helemaal als ze biologisch zijn. Goed nieuws dus voor de boeren van Cosecha Partners, die deze producten op milieuvriendelijke wijze verbouwen. Boeren zoals Nixon Flores, een cacaoboer die door zijn samenwerking met Cosecha zijn cacao-productie kon verdubbelen. En Antonia Sevilla Flores, die chiazaden verbouwt, zag haar oogst zelfs met 350% groeien.

 

Over het bedrijf

Cosecha Partners is een sociale onderneming die is opgericht om Nicaraguaanse boeren die in armoede leven te laten profiteren van kansen op de internationale markt. Maar wel op een duurzame manier. Cosecha's visie is gericht op het herstellen van het natuurlijke ecosysteem in combinatie met duurzame landbouw als bron van inkomsten. Door boeren te trainen in het biologisch verbouwen van nicheproducten, kunnen zij op milieuvriendelijke wijze profiteren van kansen in de markt. De kwaliteit van hun land verbetert en hun gewassen brengen meer op, hun inkomen stijgt en hun gezinnen kunnen hun levensomstandigheden verbeteren. De producten, die biologisch en Fair Trade gecertificeerd zijn, worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten.  

Cosecha Partners ging in 2012 van start in de noordelijke hooglanden van Nicaragua, maar registreerde zich pas in 2014 officieel. Het aanvankelijk kleine groepje boeren waar Cosecha mee samenwerkte is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 2.500 boeren. Deze boeren wonen in afgelegen, kansarme gebieden waar weinig basisvoorzieningen zijn en de mensen afhankelijk zijn van landbouw. Cosecha Partners inspireerde deze gemeenschappen om hun land op een meer duurzame manier te gebruiken, met gebruik van milieuvriendelijke landbouwtechnieken, om zo hun levensonderhoud te verbeteren. Het bleek een succes en inmiddels werkt Cosecha met 893 cacaoboeren, 574 producenten van chiazaad en 720 macadamiatelers.

Cosecha koopt de verschillende producten op bij de boeren, soms rechtstreeks, soms via coöperaties, en verkoopt ze op de exportmarkt. De boeren krijgen daarvoor een eerlijke prijs volgens Fair Trade principes. Cosecha biedt de boeren training, technische ondersteuning en benodigd materiaal, maar ook marktonderzoek naar trends op de internationale markt waar de boeren op in kunnen spelen. Door de boeren met deze internationale markten te verbinden zorgt Cosecha dat zij erop vooruit gaan en hun omstandigheden kunnen verbeteren.

De afgelopen drie jaar is het bedrijf gestaagd gegroeid dankzij een diversificatie van hun producten. Het bedrijf heeft 15 mensen in vaste dienst en werkt met 50 seizoenskrachten.

 

Doel van de lening

Op dit moment is het cacao seizoen in volle gang. Met deze lening van 20.000 euro heeft Cosecha het werkkapitaal om cacaobonen in te kopen bij 96 cacao boeren.

 

Impact

Dankzij deze lening kan Cosecha cacao inkopen bij 96 boeren, die daardoor meer inkomsten hebben. Dit zorgt voor impact, want de gebieden waar deze boeren wonen zijn arm en achtergesteld. Zo leeft 72% van de boeren hier van minder dan $2,50 per dag. Cosecha betaalt de boeren een eerlijke prijs, volgens Fair Trade principes. De extra inkomsten die de samenwerking met Cosecha de boeren biedt zorgen ervoor dat zij hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Daarnaast zorgt de training in biologische landbouw ervoor dat hun land op duurzame wijze wordt bewerkt, waarbij kwetsbare natuur wordt hersteld. Dit heeft een positieve impact op het milieu.

 

Missie en visie

Het is de missie van Cosecha om kleine boeren die in armoede leven te verbinden met markten voor specialistische voedingsmiddelen, in een regenererend systeem dat gezond voedsel, gezonde mensen en gezonde ecosystemen creëert.

Website: Homepage - Cosecha Partners

Social media: https://www.facebook.com/cosechapartners

 

Management team

Het management team van Cosecha bestaat uit 2 personen:

  • Pilar Martinez Alvares is de CEO van het bedrijf en verantwoordelijk voor alle activiteiten van het bedrijf. Zij een econoom en ondernemer, met meer dan 18 jaar ervaring in het leiden van initiatieven die zorgen voor sociale impact in verschillende continenten.
  • John Gohring, de oprichter van Cosecha, is eveneens econoom en gespecialiseerd in landbouw, handel en internationale ontwikkeling. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van projecten in duurzame landbouw in de Verenigde Staten, Latijns Amerika en Afrika.

 

COVID-19 update

Ondanks Corona kon Cosecha hun producten gewoon exporteren.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamCosecha Partners
DirecteurPilar Martinez
Opgericht2012-01-01
LocatieMatagalpa
SectorAgrarisch
Omzet€632.931
Werknemers15

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 96 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerCosecha Partners
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd6 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Cosecha Partners

Totale bezittingen€230.304
Omzet€741.162
Eigen Vermogen / Totaal vermogen82,00%
Liquiditeit505,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Cosecha Partners

Jan Eijgenraam
Bianca de Bree
Ron van Eijk
Florette Koning
Willem van Wingerden
+ nog
70
investeerders