Kenia

Exotic

Deze exporteur van macadamianoten zorgt goed voor haar medewerkers, vooral vrouwen en jongeren die lastig werk vinden. Ook de boeren die de noten verbouwen gaan er op vooruit dankzij Exotic. Met deze lening van 25.000 euro kan Exotic bij 129 nieuwe boeren noten inkopen.

  • 3 nieuwe banen
  • 129 mensen bereikt
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 14 dagen op 28 februari 2022.
+ 81 mede-investeerders

Dames aan het roer

Terwijl de werkloosheid in Kenia hoog is, biedt Exotic uitkomst voor veel vrouwen en jongeren. Dit bedrijf in macadamianoten zorgt goed voor haar medewerkers, maar ook voor de boeren waar ze hun noten bij inkopen. Het bedrijf wordt geleid door 3 vrouwen en is sinds de oprichting 10 jaar geleden flink gegroeid. Hun doel? Positieve impact maken met zo min mogelijk druk op het milieu. Ze zijn goed op weg…

 

Over het bedrijf

Exotic is een Keniaans bedrijf dat macadamianoten verwerkt en exporteert. In Europa, China en de Verenigde Staten is veel vraag naar macadamianoten en Exotic speelt daar op in met hun macadamia’s van hoge kwaliteit. Die noten kopen ze in bij 1.693 boeren. Om de hoge kwaliteit te waarborgen worden die boeren door het bedrijf getraind en voorzien van adviezen. Na de oogst gaan de noten naar de fabriek waar ze gesorteerd, bewerkt en verpakt worden, waarna de macadamia’s geëxporteerd worden.

Exotic heeft 175 medewerkers. Het sorteren van de noten wordt voornamelijk door vrouwen gedaan, die 80% van het personeel vormen, en ook veel jongeren (75% van het personeel) vinden bij Exotic een baan.  Exotic zorgt goed voor haar medewerkers. Naast hun salaris krijgen ze goede arbeidsvoorwaarden en het bedrijf verzorgt ook allerlei trainingen die hun vaardigheden vergroten, maar ook hun kennis over bijvoorbeeld gezondheid, goede voeding en het omgaan met geld. Daarnaast heeft Exotic een programma (SACCO) waar werknemers kunnen sparen en kleine leningen kunnen krijgen.

Ook de boeren waar de noten worden ingekocht zijn blij met de samenwerking met Exotic, die hen helpt om hun oogst te verbeteren. Exotic voorziet de boeren van nieuwe stekjes, geeft trainingen in betere landbouwtechnieken en biedt advies over bijvoorbeeld het verbeteren van de vruchtbaarheid van hun grond. Na de oogst worden de noten ingezameld op centrale punten en krijgen de boeren meteen uitbetaald. Exotic betaalt de boeren een hogere prijs dan anderen, wat zorgt voor loyaliteit aan het bedrijf.

Exotic wil zo milieuvriendelijk mogelijk werken, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te recyclen, nieuwe bomen te planten en gebruik van hernieuwbare energie. Zo gebruiken ze niet alleen zonne-energie voor het productieproces maar wordt ook energie gehaald uit de schillen van de noten, als brandstof voor de boilers. Dit zorgt voor minder afval en verlaagt hun CO2-voetafdruk met 20%.

 

Doel van de lening

Met deze lening van € 25.000 heeft Exotic werkkapitaal om meer macadamianoten in te kopen bij 129 boeren, waarvan 47 vrouwen. Ook ontstaan met deze lening 3 nieuwe banen.

 

COVID-19 update

Voor de pandemie, in 2018 en ’19, was de winst van Exotic flink aan het groeien. Toen corona uitbrak daalde de marktvraag en daardoor ook de groei van het bedrijf. Doordat ook de prijzen voor grondstoffen zakten,

daalde de winst uiteindelijk maar voor een deel. In 2021 nam de vraag weer toe en groeide de winst van het bedrijf weer snel. 

 

Missie en visie

Exotic heeft als missie om gezonde producten uit Afrika te delen met de rest van de wereld en zo een duurzame, inclusieve waardeketen op te bouwen die zorgt voor sociaaleconomische groei op milieuvriendelijke wijze.

Website: https://www.exoticepz.co.ke/home  Of bekijk deze introductievideo van het bedrijf: https://youtu.be/ZY06vY6PW5Y

 

Impact

Deze lening zorgt voor:

  • Meer inkomsten voor 129 extra boeren, doordat Exotic meer noten bij hen kan inkopen.
  • Betere oogst voor deze 129 boeren, die door het bedrijf getraind en ondersteund worden bij het verbouwen van hun noten.
  • 3 nieuwe banen, met goed salaris en arbeidsvoorwaarden maar ook mogelijkheden voor capaciteitsontwikkeling. Vooral vrouwen en jongeren, 2 groepen die moeilijk werk vinden in Kenia, profiteren hiervan.

 

Management team

Aan het hoofd van Exotic staan drie sterke vrouwen. Deze ervaren dames zijn erg gemotiveerd om met hun bedrijf een positieve impact te maken voor de lokale gemeenschap en het milieu:

  • Jane Maigua is de Managing Director en verantwoordelijk voor het strategisch leiderschap van het bedrijf. Zij heeft een Masters op het gebied van Leadership & Entrepreneurship en houdt zich al 25 jaar bezig met het ontwikkelen van het MKB in sub-sahara Afrika.
  • Operations Director Charity Ndegwa is verantwoordelijk voor het personeel, financiën en operationele zaken, en zorgt zo voor de financiële stabiliteit en groei van het bedrijf. Charity heeft een Masters diploma in Management Agribusiness en heeft 12 jaar ervaring in het verbinden van kleinschalige boeren aan duurzame, winstgevende markten.
  • Loisa Maina is de voorzitter van het bestuur. Zij heeft een MBA in Organizational Development en een Masters in Gender & Development.

Samen heeft dit trio ruimschoots ervaring met ondernemerschap en agri-business en kennen ze de internationale markt voor noten van binnen en buiten. Samen met hun managers en medewerkers blijven ze investeren in marktonderzoek en productontwikkeling om altijd up to date te blijven. Kortom, een gouden team!

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamExotic
DirecteurJane Maigua
Opgericht2022-12-14
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€897.327
Werknemers175

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 129 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerExotic
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd6 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Exotic

Totale bezittingen€1.813.395
Omzet€897.327
Eigen Vermogen / Totaal vermogen26,00%
Liquiditeit175,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Exotic

Eric van de Giessen
Jan de Wit
Jan Eijgenraam
Ron van Eijk
suzanne nivard
+ nog
81
investeerders