Oeganda

Diamond Seeds

Vanille is een winstgevend product. Daarom helpt Diamond Seeds Oegandese boeren om vanille te telen en koopt daarna hun oogst tegen een goede prijs. Met deze lening van 20.000 euro kan het bedrijf vanille inkopen bij 80 nieuwe boeren zodat hun inkomsten verbeteren.

  • 3 nieuwe banen
  • 80 mensen bereikt
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
36 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 15 dagen op 4 februari 2022.
+ 49 mede-investeerders

Een zoete specerij

Ze zien eruit als peulen, maar wanneer deze vruchten geplukt, verhit en gedroogd worden ontstaat een product dat over de hele wereld populair is: vanille.

David Balyana, een ervaren ondernemer uit Oeganda, wilde aan de slag met dit prachtige product. Vanwege de goede prijs die ervoor betaald wordt, zag hij mooie kansen voor boeren om hun inkomen te verbeteren. Met zijn bedrijf Diamond Seeds werkt hij daar hard aan.

 

Over het bedrijf

Diamond Seeds is een Oegandees bedrijf dat gedroogde vanille verkoopt. Het bedrijf koopt de groene vruchten in bij 205 grote en 900 kleinschalige boeren en bewerkt deze tot vanillestokjes. Diamond Seeds heeft momenteel 3 vaste klanten waar ze hun producten aan verkopen en wil binnenkort ook gaan exporteren. Volgens hun klanten onderscheidt Diamond Seeds zich door de hoge kwaliteit van hun vanille. Vanille wordt 2 keer per jaar geoogst, in juni-juli en december-januari, maar kan het hele jaar door verkocht worden.

Om zoveel mogelijk arme boeren te laten profiteren van dit lucratieve gewas, zoekt Diamond Seeds elk jaar nieuwe boeren om ook mee samen te werken. Die boeren krijgen een startpakket met hoge kwaliteit vanilleplanten, landbouwbenodigdheden en training in hoe ze vanille het beste kunnen verbouwen. Om te voorkomen dat boeren uit geldgebrek te vroeg oogsten, biedt het bedrijf hen een voorschot. Zo hebben de boeren geld om van te leven terwijl de vanille genoeg tijd krijgt om te groeien. En om te stimuleren dat hun kinderen naar school gaan, zorgt het bedrijf dat deze gezinnen schoolboeken krijgen.

Het team van Diamond Seeds bestaat uit 4 mensen, plus 4 vaste seizoenmedewerkers die 2 keer per jaar voor de oogst worden ingehuurd. Verder werken ze met 24 getrainde veldwerkers die de boeren in het veld begeleiden en die de kwaliteit van de vanille in de gaten houden.

 

Doel van de lening

Met deze lening van € 20.000 heeft Diamond Seeds werkkapitaal om met 80 nieuwe boeren te gaan samenwerken en hen te leren om vanille te verbouwen. Ook kunnen ze per seizoen 2 ton extra vanille inkopen bij de boeren waar ze al mee samenwerken. Verder ontstaan er 3 nieuwe banen dankzij deze lening.

 

Missie & visie

Diamond Seeds heeft als missie om blijvende economische groei en betere inkomsten voor Oegandese boeren te stimuleren, door middel van verkoop van hoge kwaliteit vanille op de lokale, nationale en internationale markt.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Kunnen 80 nieuwe boeren vanille gaan verbouwen en deze verkopen aan Diamond Seeds, waardoor zij een structureel beter inkomen krijgen.
  • Kan meer vanille ingekocht worden bij de boeren waar het bedrijf al mee samenwerkt, zodat hun inkomsten toenemen.
  • Ontstaan er 3 nieuwe banen, waarvan 2 seizoenbanen en 1 vaste baan.

 

Management team

David Balyana is de oprichter en drijvende kracht achter Diamond Seeds. Met meer dan 15 jaar ervaring en diploma’s in Agribusiness & Entrepreneurship Management heeft hij de benodigde kennis van zaken om het bedrijf te laten groeien. Hij wordt daarin bijgestaan door een team van 3 personen, bestaande uit een productiemanager, een financieel medewerker en een secretaresse.

 

COVID-19 update

Ook Diamond Seeds kreeg te maken met de gevolgen van de pandemie. Vooral de reisbeperkingen die in 2020 in het land golden hadden invloed op het bedrijf, omdat ze daardoor de boeren waar ze mee samenwerken niet goed konden bereiken. Zij konden hierdoor minder goed begeleid worden bij het telen van hun vanille, waardoor de kwaliteit tijdelijk wat afnam. Ook daalde de prijs van vanille. Inmiddels zijn beide weer hersteld.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamDiamond Seeds
DirecteurDavid Balyana
Opgericht2021-03-18
LocatieKasese district
SectorAgrarisch
Omzet€46.289
Werknemers4

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 80 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerDiamond Seeds
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd36 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Diamond Seeds

Totale bezittingen€138.587
Omzet€181.553
Eigen Vermogen / Totaal vermogen87,00%
Liquiditeit4.370,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Diamond Seeds

Bram Berkelmans
Jan van Munster
Ron van Eijk
Poul Brands
Jan de Wit
+ nog
49
investeerders