Kenia

Apollo Agriculture 4

Met deze lening van 25.000 euro kan Apollo Agriculture 185 kleinschalige maïsboeren in Kenia bereiken. Zij krijgen toegang tot betere zaden en meststoffen, een verzekering en duurzaam landbouwadvies. Zo verbeteren hun oogsten en stijgt het inkomen van de boeren die nu veelal in armoede leven.

  • 185 mensen bereikt
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 56 dagen op 23 september 2021.
+ 78 mede-investeerders

Algemene informatie

Bedrijfsnaam                 Apollo Agriculture Ltd.

Directeur                        Eli Pollak

Opgericht                       2016

Locatie                           Nairobi

Sector                            Landbouw fintech

Omzet                            EUR 3.000.000

Werknemers                 125


Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

Let op: terugbetaling na 12 maanden

De looptijd van deze lening bedraagt 12 maanden en wordt door het bedrijf in één keer aan het einde van deze looptijd terugbetaald. Dit betekent voor uitleners dat zoals gebruikelijk geen zesmaandelijkse terugbetaling plaatsvindt, maar pas aan het einde van de looptijd.

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

Over het bedrijf

Benjamin Njenga groeide op op het Keniaanse platteland. Als kind had zijn familie dezelfde problemen als zoveel boerengezinnen om hem heen. Zijn moeder kon niet aan kunstmest en zaden van hoge kwaliteit komen. Ieder jaar viel de oogst tegen en het was moeilijk om het schoolgeld voor Benjamin op te brengen. Ze hadden geen toegang tot financiering om te investeren in bijvoorbeeld betere zaden en productiemiddelen. De jonge Benjamin besloot hier ooit een oplossing voor te verzinnen. Met een beurs van de overheid kon hij studeren. Benjamin specialiseerde zich in bedrijfskunde, landbouw en technologie en werkte bij agri-technische bedrijven.

In 2016 ontmoette Benjamin Eli Pollak en Earl St Sauver. Eli en Earl werkten aan het verhogen van de productiviteit van Amerikaans boeren, maar ze waren steeds meer geïnteresseerd in de situatie op het Afrikaanse platteland. ‘We zagen dat ze in Afrika 20% meer hectares beplantten met maïs, maar dat de productie slechts zo'n 10-20% van dat van Amerikaanse boeren was.’ Ze raakten gefascineerd door het zoeken naar oplossingen hiervoor. Benjamin, Eli en Earl konden elkaar versterken en begonnen samen Apollo Agriculture.

Ze berekenden wat kleinschalige Keniaanse boeren nodig hebben om hun productie te vergroten. Een boer kan via Apollo een pakket zaden en meststoffen van hoge kwaliteit aanschaffen. Dit is een lening die terugbetaald wordt na de oogst, omdat de boer dan pas inkomsten heeft. Apollo maakt voor de distributie van de zaden en meststoffen gebruik van een netwerk van lokale leveranciers van agrarische grondstoffen. Daarnaast biedt Apollo kleinschalige boeren een oogstverzekering om hun inkomen te beschermen in een slechte oogsten als gevolg van bijvoorbeeld droogte, overstromingen en ongedierte.

Slimme oplossingen

Apollo biedt boeren een gebundeld pakket van de belangrijkste benodigdheden voor boeren: financiering, landbouwinputs (zoals zaad en kunstmest), verzekeringen en advies op afstand. Apollo heeft de technieken en toegang geregeld die financiering van kleinschalige boeren mogelijk maakt. Met dit platform kan Apollo boeren bereiken voor de lange termijn.

Er zijn nog genoeg boeren in Kenia die met zo’n pakket geholpen zouden zijn. Vooral vlak voor het regenseizoen, als er gezaaid moet worden, is de vraag naar de diensten van Apollo hoog. Met een lening van PlusPlus krijgt Apollo toegang tot werkkapitaal om verder te groeien.

Bekijk hier een video over de impact van Apollo.

Doel van de lening

Met deze lening van € 25.000 kan Apollo Agriculture 185 kleinschalige maïsboeren in Kenia bereiken. Zij krijgen toegang tot betere zaden en meststoffen, een verzekering en duurzaam landbouwadvies. Zo verbeteren hun oogsten en stijgt het inkomen van de boeren die nu veelal in armoede leven.

Eerdere leningen via PlusPlus

Apollo Agriculture heeft in de afgelopen maanden vier leningen van in totaal € 80.000 van PlusPlus investeerders ontvangen. Daarmee heeft het bedrijf al een deel van het totaal benodigde werkkapitaal ontvangen. Hiermee worden 688 kleinschalige maïsboeren in Kenia op krediet voorzien van zaden, meststoffen, landbouwadvies en verzekeringen. Dit zorgt voor betere oogsten en meer inkomen in het aankomende oogstseizoen.

 

COVID-19 update

Apollo Agriculture volgt de regelgeving en beschermingsmaatregelen van het land voor het personeel, zoals bepaald door de overheid in Kenia. De werknemers op Apollo’s kantoren in Nairobi en Amsterdam en het callcenter in Nairobi werken sinds maart 2020 op afstand.

De oplossing die Apollo Agriculture aan kleinschalige boeren biedt blijkt juist in deze periode van meerwaarde. Omdat het bedrijf al met slimme ICT oplossingen werkt, kon het de activiteiten zonder al teveel moeite voortzetten.

 

Missie en visie

De missie van Apollo Agriculture is om kleinschalige boeren in Afrika te helpen bij de overgang naar commerciële en winstgevende landbouw door aanbod van producten, diensten en financiering. Apollo’s visie is dat iedere boer, overal ter wereld, de kans verdient om de winstgevend landbouw te bedrijven.

 

Impact

Met de lening aan Apollo worden opnieuw 185 maïsboeren bereikt. De verwachte impact van de lening op deze boeren is:

●       Verbetering van oogsten en inkomsten 

●       Verbeterde leefomstandigheden henzelf en hun gezinnen

●       Kennisontwikkeling over duurzame landbouw

 

Management team

Eli Pollak, de mede-oprichter en CEO van Apollo, heeft een Bachelor in Atmosphere & Energy Engineering van Stanford University. Hij werkte als Senior Product Manager voor The Climate Corporation. The Climate Corporation is een digitaal landbouwbedrijf dat weer-, bodem- en veldgegevens onderzoekt om boeren te helpen potentiële factoren in hun veld te bepalen die de opbrengsten van oogsten kunnen beperken. In 2013 werd het bedrijf verkocht. Samen met Earl en Benjamin is Eli toen Apollo gestart. Bij Apollo is hij verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering.

Benjamin Njenga, mede-oprichter en Chief Customer Officer van Apollo. Hij heeft een MBA van Jomo Kenyatta University of Science. Met een achtergrond in agribusiness management heeft hij uitgebreide ervaring in financiële dienstverlening en verzekeringen in de landbouwsector in Kenia. Benjamin wordt gedreven om winstgevende landbouw mogelijk te maken voor veel kleinschalige boeren door inzet van technologie. Hij houdt toezicht op alle bedrijfsactiviteiten bij Apollo die betrekking hebben op de levenscyclus van klanten. 

Earl St Sauver, mede-oprichter en Chief Technology Officer van Apollo, heeft een Bachelor in Mathematics van Tufts University. Hij werkte als Software Engineer voor The Climate Corporation. Bij Apollo is hij verantwoordelijk voor het team dat zich bezighoudt met software ontwikkeling en datawetenschap.

Zie ook de website: https://www.apolloagriculture.com

 

BedrijfsnaamApollo
DirecteurEli Pollak
Opgericht2016-09-27
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€3.000.000
Werknemers125

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 185 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerApollo
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen12 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Apollo

Totale bezittingen€8.941.261
Omzet€3.000.000
Eigen Vermogen / Totaal vermogen54,00%
Liquiditeit273,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Apollo Agriculture 4

Hans Uppenkamp
Ton Schroer
Hans Kramer
Jan van Munster
Han de Haas
+ nog
78
investeerders