Kenia

Sereni Fries 4

Met een lening van 15.000 euro als werkkapitaal kan Sereni Fries bij 120 boeren aardappels inkopen. Dit levert extra inkomsten op voor deze boeren. Doordat het bedrijf beschikt over een grote opslagfaciliteit kan Sereni Fries het hele jaar door aardappelen inkopen bij de boeren. Door deze boeren ook te trainen in klimaatbestendige landbouw wordt hun inkomenszekerheid vergroot.

 • 120 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 30 dagen op 30 juni 2021.
+ 42 mede-investeerders

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Sereni Fries
 • Directeur: Humphery Kaigi Mburu
 • Opgericht: 2015
 • Locatie: Kenia
 • Sector: Voedselverwerking
 • Omzet: € 613.850
 • Werknemers: 49 


Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

Over het bedrijf

Humphry Mburu werkte oorspronkelijk in de Keniaanse bankwereld, maar het was altijd zijn droom om ondernemer te worden. Een gesprek met een van zijn klanten, die een eigen restaurant had, bracht hem op het idee om de groeiende cateringsector in Kenia te bedienen met verse aardappelproducten. In 2012 begon hij met het opbouwen van zijn onderneming, die in maart 2015 officieel geregistreerd werd als Sereni Fries Ltd.

Van slechts 2 medewerkers bij de start is Sereni Fries inmiddels gegroeid naar 49 werknemers. Het aardappelverwerkingsbedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. In Nakuru heeft Sereni onlangs geïnvesteerd in een opslagfaciliteit voor 500 ton aardappelen, met hulp van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Sereni koopt haar aardappelen direct in bij lokale boeren en verwerkt deze tot verse aardappelproducten of chips. De verse aardappelproducten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru.

Sereni verwerkt jaarlijks ongeveer 1.200 ton aardappelen afkomstig van ongeveer 500 kleinschalige boeren. Door de nieuwe opslagfaciliteit kunnen in het hoogseizoen aardappelen worden opgeslagen en het hele jaar worden verkocht. Voor Sereni betekent dit een stabiele aanvoer van aardappelen het hele jaar door, terwijl het de boeren meer inkomenszekerheid oplevert.

Klimaatbestendige en duurzame landbouw zijn belangrijke thema’s voor Sereni Fries. Op dit moment heeft het bedrijf 8 landbouwkundigen in dienst die de boeren ondersteunen bij de aardappelteelt. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni Fries werkt hiervoor samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Als onderdeel van het CRAFT project heeft Sereni 6  landbouwkundigen in dienst kunnen nemen. De boeren die vanuit dit programma training ontvangen worden vervolgens opgenomen in het inkoopnetwerk van Sereni.
 

Doel van de lening

Met een lening van € 15.000 als werkkapitaal kan Sereni Fries bij 120 extra boeren aardappels inkopen. Dit levert extra inkomsten op voor deze boeren. Doordat het bedrijf beschikt over een grote opslagfaciliteit kan Sereni Fries het hele jaar door aardappelen inkopen bij de boeren. Door deze boeren ook te trainen in klimaatbestendige landbouw wordt hun inkomenszekerheid vergroot.
 

Eerdere leningen via PlusPlus

Sereni Fries heeft eerder al drie leningen van PlusPlus investeerders ontvangen. In een interview vertelt Humphrey hoe deze leningen zorgden voor continuiteit in een onzekere tijd. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de boeren waar ze bij konden blijven inkopen. Zo konden ze meer aardappelen inkopen bij 500 kleinschalige boeren, die hierdoor meer inkomsten hadden. Ook kon Sereni de  salarissen van haar werknemers met 15% verhogen.
 

Missie & visie

Sereni wil de belangrijkste leverancier worden van kwalitatief hoogwaardige en verse aardappelproducten in Kenia tegen een goede prijs. 
 

Impact 

De verwachte impact van deze lening: 

 • Inkoop van aardappelen en inkomenszekerheid voor 120 nieuwe aardappelboeren
   

Management team

 • Humphrey Mburu is de oprichter en algemeen directeur van Sereni Fries. Hij bezit 60% de onderneming. Voordat hij Sereni Fries oprichtte heeft hij 6 jaar als operationeel manager bij de Finabank gewerkt. Zijn broer Eric Mburu bezit als investeerder 40% van de onderneming.
 • Edwin Kosgei is operationeel manager bij Sereni Fries. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen en de kwaliteitscontroles. Hiervoor was hij werkzaam als consultant verzekeringen en financiering bij Mediheal Group of Hospitals, de grootste gezondheidsinstelling van Oost-Afrika.
 • Jecita Warigia Wariu is sinds 2019 werkzaam als algemeen manager bij Sereni Fries. Zij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de chips bedrijfstak. Jecita heeft biotechnologie gestudeerd en was werkzaam als shift manager bij Kenya Wine Agencies, de grootste wijndistributeur van Kenia.  .   
 • Johnson Mutua Kananda is verantwoordelijk voor marketing en verkoop, waaronder het ontwikkelen van en marketingstrategie voor de chips bedrijfstak. Hij werkte voorheen als sales manager bij Tropical Heat Limited en is bezig met een MBA in marketing.

Zie ook de website: http://www.serenifries.co.ke/

COVID-19 update

Door de coronapandemie was de vraag naar producten afgenomen omdat de horeca tijdelijk gesloten was. Inmiddels is de horeca weer open en is de verkoop van verse aardappelproducten weer op het oude niveau. De verkoop van chips via de detailhandel neemt sinds september ook weer toe.

BedrijfsnaamSereni Fries
DirecteurHumphrey Kaigi Mburu
Opgericht2015-01-01
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€613.850
Werknemers49

De impact van dit project

 • Met deze lening worden 120 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerSereni Fries
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Sereni Fries

Totale bezittingen€362.884
Omzet€705.513
Eigen Vermogen / Totaal vermogen43,00%
Liquiditeit157,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Sereni Fries 4

A. Huibers
suzanne nivard
Hans Kramer
Hans Uppenkamp
Jan van Munster
+ nog
42
investeerders