Indonesië

Pod Chocolate 4

Om meer chocola te verkopen wil Pod Chocolate met deze vierde lening van € 20.000 een verkooppunt opzetten op het internationale vliegveld van Bali, waar dagelijks duizenden reizigers langskomen. Als de verkoop stijgt kan ook de productie omhoog en dat is gunstig voor 324 boeren die meer cacaobonen kunnen verkopen. Ook creëert deze lening 3 nieuwe banen.

 • 3 nieuwe banen
 • 324 mensen bereikt
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
36 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 58 dagen op 26 juli 2021.
+ 61 mede-investeerders

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Pod Chocolate
 • Directeur: Tobias Challenger Garritt
 • Opgericht: 11-12-2009
 • Locatie: Bali
 • Sector: Chocolade 
 • Omzet: €485.002
 • Werknemers: 90

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering. 
 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling


Over het bedrijf

Voor Tobias begon de chocolade-droom in een kleine hut met rieten dak op Bali. Op het eiland zijn veel cacaobomen aanwezig, maar door plagen en lage opbrengsten werd er nauwelijks geoogst. Uit wanhoop begonnen sommige boeren hun cacaobomen al te kappen. Tobias was vastbesloten dit op te lossen en de cacaoproductie in Indonesië te verbeteren.

Om te onderzoeken hoe de cacaoproductie in Indonesië verbeterd kan worden zonder intensief gebruik van chemicaliën, heeft Tobias in Bali drie cacao boerderijen opgezet. Tegelijkertijd verdiepte hij zich in het ontwikkelen van recepten voor een premium chocoladereep

Inmiddels is Pod Chocolate uitgegroeid tot een succesvolle en sociale onderneming die lokale boeren en gemeenschappen ondersteunt. De in januari 2017 geopende fabriek en 2 winkels op Bali zorgen voor werkgelegenheid en zijn een afzetmarkt voor lokale kleinschalige cacaoboeren. Deze boeren worden ondersteund om de kwaliteit en opbrengst van hun cacao te verbeteren.
 

Eerdere leningen via PlusPlus

Dankzij PlusPlus kon Pod Chocolate de afgelopen maanden meer grondstoffen inkopen bij de boeren, om chocola van te maken. Dat betekent meer inkomsten voor de boeren. Ook werden leningen gebruikt om een verpakkingsmachine te kopen en om cacaobonen in te kopen bij boeren op het armere eiland Flores voor een ‘single origin’ chocoladereep.
 

Doel van de lening 

Met deze vierde lening van € 20.000 kan Pod Chocolate een verkooppunt opzetten op het internationale vliegveld van Bali, waar dagelijks duizenden reizigers komen. Dit biedt toegang tot een nieuwe afzetmarkt om meer chocola te verkopen. Zo kunnen meer cacaobonen ingekocht worden bij 324 boeren die leverancier zijn en er ontstaan 3 nieuwe banen.
 

Missie & visie

De missie van Pod Chocolate is om chocolade te maken die qua kwaliteit tot de wereldtop behoort én de leefomstandigheden verbetert van cacaoboeren en hun leefgemeenschappen


Impact

Het internationale vliegveld op Bali is na Jakarta het drukste vliegveld van Indonesie, waar dagelijks duizenden mensen in het vliegtuig stappen. De opzet van een verkooppunt op dit vliegveld biedt toegang tot een nieuwe afzetmarkt, waardoor de verkoop van Pod chocoladerepen naar verwachting sterk zal toenemen. Meer verkoop van chocola betekent dat er meer geproduceerd kan worden, waarvoor ook meer grondstoffen ingekocht worden bij 324 boeren, die daardoor meer inkomsten hebben. Ook ontstaan met deze lening 3 nieuwe banen.


Management team

 • Toby Garrit is de oprichter en algemeen directeur van Pod Chocolate. Hij heeft rechten en horecamanagement gestudeerd. In 2001 verhuisde Toby naar Bali waar hij een reisbureau heeft opzet, dat hij na een aantal jaren heeft verkocht. Door het reizen werd zijn milieubewustzijn aangewakkerd. In 2007 vond de VN conferentie voor klimaatverandering plaats in Bali. Dit gaf Toby de kans om milieu-initiatieven op te zetten ter bescherming van het tropisch regenwoud, het ondersteunen van gemeenschappen en het bestrijden van klimaatverandering. Dit heeft hij zes jaar gedaan en voor meer dan $ 5 miljoen aan fondsen geworven voordat hij met Pod Chocolate begon. 
 • Ida Bagus Nama Rupa is de operationeel manager van Pod Chocolate en sinds 2016 betrokken bij het bedrijf. Met 24 jaar ervaring in de toerisme sector leidt hij de Edutourism-activiteiten van Pod. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de naleving van de geldende wet en regelgeving waaraan het bedrijf moet voldoen.


Zie ook de website: https://www.podchocolate.com/
 

COVID-19 update

Zoals alle ondernemingen heeft ook Pod Chocolate zich moeten aanpassen aan de pandemie. Door Corona kwam het toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten voor Bali, vrijwel stil te liggen. Vanwege de onzekere situatie nam de Indonesische regering beperkende maatregelen voor essentiële voedselproducten, zoals voor het kopen van suiker. Voor een chocoladeproducent is dat een ramp: suiker is de op een na belangrijkste grondstof voor chocola. De lening via PlusPlus bood uitkomst. Dankzij deze lening kon men suiker in bulk-hoeveelheid inkopen. Zo konden ze toch chocola blijven produceren.

 

BedrijfsnaamPod Chocolate
DirecteurTobias Challenger Garitt
Opgericht2009-12-11
LocatieDenpasar, Bali
SectorAgrarisch
Omzet€485.002
Werknemers90

De impact van dit project

 • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
 • Met deze lening worden 324 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPod Chocolate
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd36 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Pod Chocolate

Totale bezittingen€1.305.626
Omzet€888.877
Eigen Vermogen / Totaal vermogen55,00%
Liquiditeit430,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Pod Chocolate 4

Jan van Munster
Jos Schreur
suzanne nivard
rits dijkstra
Hans Uppenkamp
+ nog
61
investeerders