Nicaragua

Fruvex

Fruvex: meer inkomen voor groenteboeren. Met een lening van 20.000 euro heeft Fruvex werkkapitaal om meer eetbare wortels en knollen te exporteren. Fruvex kan zes extra mensen aannemen en meer groente afnemen bij de 25 boeren uit het bestaande netwerk, die daardoor meer inkomen ontvangen.

 • 6 nieuwe banen
 • 25 mensen bereikt
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
18 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 27 dagen op 16 mei 2021.
+ 62 mede-investeerders

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Fruvex
 • Directeur: Carlos Arguello
 • Opgericht: 1996
 • Locatie: Nicaragua
 • Sector: Fruit & groente
 • Omzet: €135.603 in 2020
 • Werknemers: 6

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

Over het bedrijf

Fruvex is een familiebedrijf uit Nicaragua dat groente en fruit inkoopt bij kleinschalige boeren. Zes medewerkers zorgen ervoor dat de producten worden gewassen, verpakt en klaargemaakt voor de export.

De belangrijkste gewassen die Fruvex verhandelt, zijn:

 • Cassave. In Nederland is het product bekend van de cassave chips, een vegetarische variant op kroepoek. Cassave is goed bestand tegen droogte en sprinkhanenplagen.
 • Taro. Een wortelknol die rijk is aan zetmeel en tot wel vier kilo zwaar kan worden. Taro is geschikt om te koken, roosteren, bakken en frituren.
 • Gember, een specerij die ook in Nederland al eeuwen op het menu staat.
 • Zoete aardappel. In ontwikkelingslanden staat de zoete aardappel op de vijfde plaats van belangrijkste voedselgewassen, na rijst, tarwe, maïs en cassave.

Fruvex exporteert voornamelijk naar drie vaste klanten in Puerto Rico (VS). Het bedrijf is benaderd door vijf potentiële nieuwe klanten, waarvan drie in Miami en Puerto Rico. Het bedrijf heeft echter werkkapitaal nodig om meer knollen in te kunnen kopen en verwerken. Binnen drie jaar wil het bedrijf de benodigde certificaten binnenhalen om ook naar Nederland en Spanje te kunnen exporteren.

In totaal verkopen 25 kleinschalige en middelgrote boeren hun producten aan Fruvex. Zes van hen verkopen direct aan het bedrijf, de anderen verkopen via een tussenhandelaar. Fruvex wil in de toekomst vaker direct bij boeren gaan inkopen. Door de tussenhandelaren uit het proces te snijden, gaan meer inkomsten direct naar de boeren. Op dit moment vinden de boeren het transport te ingewikkeld door het risico op beschadigingen en diefstal. Zodra Fruvex zelf een rol kan spelen in het transporteren van de producten, kunnen deze bezwaren ondervangen worden. Fruvex traint de boeren in het netwerk in efficiënte en duurzame productiemethoden.

 

Doel van de lening

Met een lening van € 20.000 heeft Fruvex werkkapitaal om meer eetbare wortels en knollen te exporteren. Fruvex kan zes extra mensen aannemen en meer groente afnemen bij de 25 boeren uit hun bestaande netwerk, die daardoor meer inkomen ontvangen.

 

COVID-19 update

Hoewel er geen strikte lockdown-maatregelen zijn geweest in Nicaragua, had de pandemie wel invloed op Fruvex door de afgenomen vraag vanuit Puerto Rico. Tussen april en september 2020 daalde de verkoop met meer dan 50% in vergelijking met 2019. Desondanks was de winst in 2020 hetzelfde als in 2019 door besparingen in onder andere kantoorkosten en verkoopkosten. De verwachting is dat de omzet weer is hersteld in 2021.

 

Missie & visie

Fruvex wil bijdragen aan de duurzame, economische ontwikkeling van Nicaragua, door een goed inkomen te bieden aan de betrokken boeren en medewerkers, wat een positieve impact heeft op hun gezinnen. Fruvex wil groenten en fruit exporteren naar het buitenland op een maatschappelijk verantwoorde manier. Alle mensen die betrokken zijn bij het bedrijf, zoals de boeren en het personeel, moeten goed behandeld worden.

 

Impact

Door de grotere capaciteit van Fruvex kan het bedrijf meer knollen en wortels inkopen bij de 25 boeren uit hun bestaande netwerk, die zo kunnen rekenen op een beter inkomen. De boeren ontvangen trainingen in efficiënte en duurzame productiemethoden. Er worden zes extra personeelsleden (1 fulltime en 5 parttime) aangenomen.

 

Management team

Het bedrijf is opgericht door Roberto Jose Arguello en zijn moeder (die helaas overleden is). Momenteel is Fruvex eigendom van Roberto Jose en zijn zoon Roberto Carlos. Roberto Carlos onderhoudt contacten met externe partijen, doet onderzoek naar nieuwe markten en zorgt voor de logistiek. Roberto Jose werkt als algemeen directeur en onderhoudt direct contact met de kopers. Er is een operationeel manager, met 15 jaar ervaring in het veld, die het totale productieproces verzorgt en een accountant. Fruvex wil een medewerker aannemen om hun administratieve werkzaamheden te verbeteren.

Zie ook de website: https://en.fruvexram.com/

 

 

BedrijfsnaamFruvex
DirecteurRoberto Carlos Arguello
Opgericht1996-01-01
LocatieNueva Guinea
SectorAgrarisch
Omzet€135.603
Werknemers6

De impact van dit project

 • Met deze investering worden 6 banen gecreëerd
 • Met deze lening worden 25 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerFruvex
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd18 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Fruvex

Totale bezittingen€391.002
Omzet€135.603
Eigen Vermogen / Totaal vermogen99,60%
Liquiditeit560,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Fruvex

Jan de Wit
Jan van Munster
suzanne nivard
Ton Schroer
Arjen Mulder
+ nog
62
investeerders