Indonesië

Pod Chocolate 3

Met deze derde lening van 15.000 euro kan Pod Chocolate tegen een eerlijke prijs cacao inkopen bij een boerencoöperatie op het eiland Flores. Dit geeft 209 lokale cacaoboeren toegang tot nieuwe afzetmarkten en meer inkomen waardoor hun levenstandaard kan verbeteren.

 • 209 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 42 dagen op 15 april 2021.
+ 64 mede-investeerders

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Pod Chocolate
 • Directeur: Tobias Challenger Garritt
 • Opgericht: 11-12-2009
 • Locatie: Bali
 • Sector: Chocolade 
 • Omzet: €888.877
 • Werknemers: 174

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering. 

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling


Over het bedrijf

Pod Chocolate maakt eerlijke geproduceerde chocoladerepen en chocoladepasta met lokaal geteelde cacaobonen. Het bedrijf is gevestigd in Denpasar, de hoofdstad van de Indonesische provincie Bali. Op Bali is veel cacao aanwezig is, maar door plagen en lage opbrengsten voor boeren werd er nauwelijks geoogst. Sommige boeren waren hun cacaobomen al aan het kappen.

Reden voor oprichter Tobias Challenger Garrit om hier verandering in te brengen. Tobias heeft in Bali drie cacao boerderijen opgezet om te onderzoeken hoe de cacaoproductie in Indonesië zonder intensief gebruik van chemicaliën verbeterd kan worden. Tegelijkertijd verdiepte hij zich in het ontwikkelen van recepten voor een premium chocoladereep.

Met Pod Chocolate zorgt hij voor werkgelegenheid en een lokale afzetmarkt voor 648 kleinschalige boeren die cacao en kokos suiker leveren tegen een eerlijke prijs. De boeren worden ondersteund om de kwaliteit en opbrengst van cacao te vergroten. Naast de inkoop van cacao bij boerencoöperaties koopt het bedrijf ook andere grondstoffen bij lokale leveranciers om verschillende chocoladesmaken te produceren.

Van een bescheiden begin in een kleine hut met rieten dak op Bali is Pod Chocolate uitgegroeid tot een succesvolle en sociale onderneming die lokale boeren en gemeenschappen ondersteunt. In januari 2017 werd een nieuwe fabriek geopend met moderne Europese machines. De fabriek is populair bij zowel internationale als lokale toeristen en is een groeiende bestemming als educatief centrum voor scholen en universiteiten. Daarnaast heeft Pod Chocolate nog twee winkels op Bali waar de producten worden verkocht.

Doel van de lening 

Met deze derde lening van € 15.000 kan Pod Chocolate tegen een eerlijke prijs cacao inkopen bij een boerencoöperatie op het eiland Flores. Dit geeft 209 lokale cacaoboeren toegang tot nieuwe afzetmarkten en meer inkomen waardoor hun levenstandaard kan verbeteren.

 

Eerdere lening via PlusPlus

Pod Chocolate heeft financiering nodig om cacao en andere grondstoffen in te kopen om hiervan chocoladerepen en chocoladepasta te maken. Méér verkoop van chocolade betekent méér inkoop van cacao en andere grondstoffen en dus meer inkomsten voor lokale cacaoboeren.

In de afgelopen maanden zijn door investeerders van PlusPlus twee leningen aan Pod Chocolate verstrekt. Met de eerste lening van 15.000 euro kon het bedrijf de productie van chocoladepasta ophogen voor nieuwe afzetmarkten. De cacaobonen die hiervoor worden gebruikt zijn tegen eerlijke prijzen ingekocht bij lokale cacaoboeren. De tweede lening van 15.000 euro wordt gebruikt voor de aanschaf van een verpakkingsmachine zodat de chocoladerepen niet meer handmatig verpakt hoeven te worden.

 

COVID-19 update 

Pod Chocolate is hard geraakt door de corona pandemie maar toont zich veerkrachtig. De verkoop van chocolade is door de terugloop in buitenlands toerisme aanzienlijk afgenomen. Bali laat momenteel geen toeristen toe uit belangrijke landen als China en Australië. Het binnenlands toerisme biedt echter wel kansen voor extra omzet, evenals nieuwe lokale afzetmarkten.

Zo verkoopt Pod Chocolate chocoladepasta in Bali en online voor heel Indonesië. Chocoladepasta heeft een langere houdbaarheid dan chocoladerepen. En omdat er al voldoende grondstoffen voor chocoladepasta beschikbaar waren is deze productie eerst opgeschaald om op korte termijn meer omzet uit verkopen te krijgen. De online verkoop is nu de voornaamste bron van inkomsten en een groeiende markt van trouwe afnemers. Daarnaast wil Pod zich richten op uitbreiding naar de internationale markt. Pod verwacht het laatste kwartaal van dit jaar break-even te draaien.

Pod Chocolate werkt met beperkte capaciteit door en heeft, naast de bestaande hygiëne en veiligheidsprotocollen, extra corona maatregelen genomen voor bezoekers aan het educatief centrum en de winkel.

 

Missie & visie

De missie van Pod Chocolate is om chocolade te maken die qua kwaliteit tot de wereldtop behoort én de leefomstandigheden verbetert van cacaoboeren en hun leefgemeenschappen.


Impact 

De lening heeft impact op 209 lokale cacaoboeren op het Indonesische eiland Flores:

 • Een eerlijke prijs voor de inkoop van cacao en dus een beter inkomen
 • Toegang tot nieuwe afzetmarkten  
 • Door samenwerking met de internationale organisatie Rikolto krijgen de boeren toegang tot kennis over duurzame landbouwtechnieken. Hierdoor verbetert zowel de kwaliteit als de productie van cacao.

Met de inkoop van cacao van lokale boeren uit Flores wil Pod Chocolate premium chocolade van specifieke oorsprong ontwikkelen. Op het eiland wordt bijna 1/10e van de landbouwgrond gebruikt om cacaobomen te telen, een gewas dat essentieel is voor de regionale economie. De productie is laag, onder het nationale gemiddelde. Dat is te wijten aan verouderende plantages, een gebrek aan goede landbouwpraktijken en ongedierte.

Daardoor is de levenstandaard van cacaoboeren laag. Pod Chocolate wil deze boeren eerlijke prijzen en een nieuwe afzetmarkt bieden. Bij succes zal het bedrijf ook op het eiland Papoea cacao van lokale boeren gaan inkopen.


Management team

 • Toby Garrit is de oprichter en algemeen directeur van Pod Chocolate. Hij heeft rechten en hospitality management gestudeerd. In 2001 verhuisde Toby naar Bali waar hij een reisbureau heeft opzet wat hij na een aantal jaren heeft verkocht. Door het reizen werd zijn milieubewustzijn aangewakkerd. In 2007 vond de VN conferentie voor klimaatverandering plaats in Bali. Dit gaf Toby de kans om milieu-initiatieven op te zetten ter bescherming van het tropisch regenwoud, het ondersteunen van gemeenschappen en het bestrijden van klimaatverandering. Dit heeft hij zes jaar gedaan en voor meer dan $ 5 miljoen aan fondsen geworven voordat hij met Pod Chocolate begon.. 
 • Ida Bagus Nama Rupa is de operationeel manager van Pod Chocolate en sinds 2016 betrokken bij het bedrijf. Met 24 jaar ervaring in de toerisme sector leidt hij de Edutourism-activiteiten van Pod. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de naleving van de geldende wet en regelgeving waaraan het bedrijf moet voldoen.


Zie ook de website: https://www.podchocolate.com/

BedrijfsnaamPod Chocolate
DirecteurTobias Challenger Garrit
Opgericht2009-01-01
LocatieDenpasar, Bali
SectorAgrarisch
Omzet€888.877
Werknemers174

De impact van dit project

 • Met deze lening worden 209 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPod Chocolate
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Pod Chocolate

Totale bezittingen€1.305.626
Omzet€888.877
Eigen Vermogen / Totaal vermogen55,00%
Liquiditeit430,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Pod Chocolate 3

Florette Koning
rits dijkstra
Ron van Eijk
Jan van Munster
Bianca de Bree
+ nog
64
investeerders