Kenia

Superfine Nuts: noten inkopen bij meer boeren

Met een lening van 25.000 euro heeft Superfine Nuts werkkapitaal om meer macadamianoten in te kopen bij 39 extra lokale boeren. Hierdoor kan het bedrijf meer voorraad opbouwen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar macadamianoten.

  • 39 mensen bereikt
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 48 dagen op 22 maart 2021.
+ 75 mede-investeerders

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Algemene informatie

Bedrijfsnaam: Superfine Africa Nuts Ltd.
Directeur:        Mr. Simon Kariuki Ng’ang’a
Opgericht:      2017
Locatie:          Thika, Kenia
Sector:           Voedselverwerking
Omzet:           € 2.913.716
Werknemers: 33 
 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

Over het bedrijf

Superfine Africa Nuts is een Keniaans bedrijf dat macadamianoten inkoopt, bewerkt en verkoopt voor de export. Het bedrijf heeft 33 mensen in dienst, plus 130 tijdelijke medewerkers tijdens het hoogseizoen wanneer de noten geoogst worden. Van het totaal aantal medewerkers is 85% vrouw. Superfine streeft ernaar marktleider te worden in milieuvriendelijk geproduceerde macadamianoten. Daarmee wil het lokale boeren, die de noten produceren, toegang tot de markt te bieden voor een duurzaam inkomen.

De markt voor macadamianoten groeit, vooral vanuit Europa neemt de vraag toe. Superfine heeft momenteel 8 vaste klanten in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Thailand en Vietnam. De komende 5 jaar wordt een groei van 6,8% voorspeld.

Superfine werkt momenteel samen met 3.012 boeren die de noten verbouwen. Ook traint zij deze boeren in duurzame landbouwtechnieken, die zorgen voor voldoende oogst van goede kwaliteit. De noten van de beste kwaliteit worden geoogst in februari en maart. Van september tot november is er een tweede oogst, met lagere opbrengsten. Superfine koopt 95% van macadamia noten rechtstreeks in bij deze boeren, de resterende 5% van een tussenhandelaar. De boeren ontvangen voor hun noten een prijs die 10% boven de marktprijs ligt.

Kwaliteit is belangrijk voor Superfine. De eerste kwaliteitscontrole vindt al plaats in het lokale veld station, waar de ingekochte noten worden verzameld. Daarna worden de noten in de fabriek schoongemaakt, gedroogd en gekraakt. Vervolgens worden schillen en ander afval verwijderd en worden ze gesorteerd, om uiteindelijk verpakt te worden voor verkoop. Na elke stap in het proces vinden kwaliteitscontroles plaats. Superfine beschikt over verschillende internationaal erkende certificeringen voor voedselbewerking, zoals HACCP, FSSC 22000 en Kosher, die kwaliteit en hygiëne garanderen.

 

Doel van de lening

Met een lening van € 25.000 heeft Superfine Nuts werkkapitaal om meer macadamianoten in te kopen bij 39 extra lokale boeren. Hierdoor kan het bedrijf meer voorraad opbouwen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar macadamianoten.

 

COVID-19 update

Tot nu toe heeft de corona pandemie nog geen zichtbare effecten gehad op omzetcijfers en de vraag naar macadamianoten. Wél heeft de pandemie invloed op de operationele kosten, vanwege investeringen in voorzorgsmaatregelen om op veilige afstand te kunnen werken.

 

Missie & visie

Superfine Africa Nuts wil lokale gemeenschappen door middel van duurzame landbouw en toegang tot lucratieve markten in staat stellen armoede en honger te bestrijden. Hun visie is om in de markt voor noten en gedroogd fruit wereldleider te worden met een milieuvriendelijk productieproces en een minimum aan afval.

 

Impact

De verwachte impact van deze lening:

  • Beter inkomen voor 39 lokale boeren
  • 39 lokale boeren worden getraind in duurzame landbouwtechnieken voor betere kwaliteit en kwantiteit van de oogsten

 

Management team

Superfine Africa Nuts is opgericht door Managing Director Simon Kariuki Ng’ang’a. Hij heeft een Masters in Business Administration van de Indiana University in de VS. In 2011 begon hij zelf met het plukken van macadamianoten. Om meer te kunnen plukken nam hij anderen in dienst en hij sloot overeenkomsten met verwerkers van de noten voor afname. In 2017 richtte hij Superfine Africa Nuts op, dat de macadamianoten bewerkt en vervolgens doorverkoopt voor export. Als Managing Director is Simon verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en alle strategische beslissingen.

 

Alex Ndegwa is Directeur en Chief Operating Officer sinds 2016. Alex heeft een Masters in Business Administration van de Kenyatta University en is verantwoordelijk voor marketing en operationele zaken.

 

John Mwangi is Chief Financial Officer en heeft een Masters in Tax & Customs Administration van de Moi University. Sinds 2018 is hij verantwoordelijk voor de financiën van het bedrijf.

 

Dorcas Muloko is Production Manager en heeft een Bachelor of Commerce van de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology. Als Production Manager is zij sinds 2018 verantwoordelijk voor het productieproces en alle medewerkers die daarbij betrokken zijn.

 

Zie ook de website:https://superfineafricanuts.com/

BedrijfsnaamSuperfine Africa Nuts
DirecteurSimon Kariuki Ng’ang’a
Opgericht2017-01-01
LocatieThikai
SectorDistributie en verwerking
Omzet€2.913.716
Werknemers33

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 39 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerSuperfine Africa Nuts
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Superfine Africa Nuts

Totale bezittingen€1.175.368
Omzet€2.913.716
Eigen Vermogen / Totaal vermogen46,62%
Liquiditeit99,54%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Superfine Nuts: noten inkopen bij meer boeren

Jan van Munster
Ron van Eijk
Bianca de Bree
Arjen Mulder
Jos Schreur
+ nog
75
investeerders