Indonesië

Pod Chocolate 2: verpakkingsmachine

Met een lening van 15.000 euro kan Pod Chocolate een verpakkingsmachine aanschaffen. Chocoladerepen worden nu nog handmatig ingepakt wat veel tijd kost. De machine zorgt voor meer productiecapaciteit mét behoud van banen en meer inkoop van cacao bij lokale boeren.

 • Directe investering
 • 648 mensen bereikt
Leningnemer

€15.000

Leenbedrag

12 maanden

Looptijd

0,00%

Rente op jaarbasis
100%
Volledig gefinancierd in 44 dagen op 18 november 2020.

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering. 

 

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Pod Chocolate
 • Opgericht: 2009
 • Locatie: Bali
 • Sector: Chocolade 
 • Omzet: €2.323.242
 • Werknemers: 174

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling


Over het bedrijf

Pod Chocolate maakt eerlijke geproduceerde chocoladerepen en chocoladepasta met lokaal geteelde cacaobonen. Het bedrijf is gevestigd op Denpasar, de hoofdstad van de Indonesische provincie Bali. Op Bali is veel cacao aanwezig is, maar door plagen en lage opbrengsten voor boeren werd er nauwelijks geoogst. Sommige boeren waren hun cacaobomen al aan het kappen. 

Reden voor oprichter Tobias Challenger Garrit om hier verandering in te brengen. Tobias heeft in Bali drie cacao boerderijen opgezet om te onderzoeken hoe de cacaoproductie in Indonesië zonder intensief gebruik van chemicaliën verbeterd kan worden. Tegelijkertijd verdiepte hij zich in het ontwikkelen van recepten voor een premium chocoladereep. 

Met Pod Chocolate zorgt hij voor werkgelegenheid en een lokale afzetmarkt voor 648 kleinschalige boeren die cacao en kokos suiker leveren tegen een eerlijke prijs. De boeren worden ondersteund om de kwaliteit en opbrengst van cacao te vergroten. Naast de inkoop van cacao bij boerencoöperaties koopt het bedrijf ook andere grondstoffen bij lokale leveranciers om verschillende chocoladesmaken te produceren.

Van een bescheiden begin in een kleine hut met rieten dak op Bali is Pod Chocolate uitgegroeid tot een succesvolle en sociale onderneming dat lokale boeren en gemeenschappen ondersteunt. In januari 2017 werd een nieuwe fabriek geopend met moderne Europese machines. De fabriek is populair bij zowel internationale als lokale toeristen en is een groeiende bestemming als educatief centrum voor scholen en universiteiten.Daarnaast heeft Pod Chocolate nog twee winkels op Bali waar de producten worden verkocht. 

Doel van de lening 

Met een lening van 15.000 euro kan Pod Chocolate een verpakkingsmachine aanschaffen. Chocoladerepen worden nu nog handmatig ingepakt wat veel tijd kost. De machine zorgt voor meer productiecapaciteit mét behoud van banen en meer inkoop van cacao bij lokale boeren.

Eerdere lening via PlusPlus

Pod Chocolate heeft financiering nodig om cacao en andere grondstoffen in te kopen om hiervan chocoladerepen en chocoladepasta te maken. Méér verkoop van chocolade betekent méér inkoop van cacao en andere grondstoffen en dus meer inkomsten voor lokale cacaoboeren.

Onlangs is door investeerders van PlusPlus een eerste lening van 14.950 euro verstrekt aan Pod Chocolate. Hiermee kan Pod de productie van chocoladepasta ophogen voor nieuwe afzetmarkten. De cacaobonen die hiervoor worden gebruikt zijn tegen eerlijke prijzen ingekocht bij lokale cacaoboeren.

 

COVID-19 update 

Pod Chocolate is hard geraakt door de coronapandemie maar toont zich veerkrachtig. De verkoop van chocolade is door de terugloop in toerisme, waar het bedrijf grotendeels van afhankelijk is, in april met 80% afgenomen. Inmiddels is een stijgende lijn ingezet en is er groei uit nieuwe online afzetkanalen en lokale verkoop in Bali en Jakarta. Het management van het bedrijf heeft besloten om in eerste instantie de productie van chocoladepasta op te schalen. Dit product heeft een langere houdbaarheid en er zijn momenteel voldoende grondstoffen voor de productie beschikbaar.  

Pod Chocolate werkt met beperkte capaciteit door en heeft, naast de bestaande hygiëne en veiligheidsprotocollen, extra maatregelen genomen voor bezoekers. Het bedrijf wil de komende maanden investeren in een verpakkingsmachine, zodat de productie weer corona proof opgevoerd kan worden. Daarnaast wil Pod zich richten op uitbreiding naar de internationale markt. Pod verwacht het laatste kwartaal van dit jaar op 70% omzet van haar begroting te zitten en aan het eind van het jaar break-even te draaien. 

Missie & visie

Pod Chocolate heeft als missie een van 's werelds beste eerlijk geproduceerde chocolade te maken met de leefomstandigheden van lokale cacaoboeren en hun leefgemeenschappen te verbeteren. 


Impact 

De verwachte impact van deze lening: 

 • Herstel van de productiecapaciteit en omzet van Pod Chocolate na de coronapandemie. 
 • Indirecte werkgelegenheid voor 5 personen.  


Management team

 • Toby Garrit is de oprichter en algemeen directeur van Pod Chocolate. Hij heeft rechten en hospitality management gestudeerd. In 2001 verhuisde Toby naar Bali waar hij een reisbureau heeft opzet wat hij na een aantal jaren heeft verkocht. Door het reizen werd zijn milieubewustzijn aangewakkerd. In 2007 vond de VN conferentie voor klimaatverandering plaats in Bali. Dit gaf Toby de kans om milieu-initiatieven op te zetten ter bescherming van het tropisch regenwoud, het ondersteunen van gemeenschappen en het bestrijden van klimaatverandering. Dit heeft hij zes jaar gedaan en voor meer dan $ 5 miljoen aan fondsen geworven voordat hij met Pod Chocolate begon. 
 • Ida Bagus Nama Rupa is de operationeel manager van Pod Chocolate en sinds 2016 betrokken bij het bedrijf. Met 24 jaar ervaring in de toerisme sector leidt hij de Edutourism-activiteiten van Pod. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de naleving van de geldende wet en regelgeving waaraan het bedrijf moet voldoen. 


Zie ook de website: https://www.podchocolate.com/

BedrijfsnaamPod Chocolate 2: verpakkingsmachine
DirecteurTobias Garrit
Opgericht2009-01-01
LocatieDenpasar
SectorAgrarisch
Omzet€2.323.242
Werknemers174

De impact van dit project

 • Met deze lening worden 648 mensen bereikt

Over de investering

TypeDirecte investering
LeningnemerBali Coklat
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Bali Coklat

Totale bezittingen€1.305.626
Omzet€888.877
Eigen Vermogen / Totaal vermogen55,00%
Liquiditeit430,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.