Kenia

Sereni Fries

Met 29.950 euro kan Sereni Fries meer aardappelen inkopen bij 500 kleinschalige boeren. Sereni kan daarmee de productie naar het oorspronkelijke niveau herstellen na de coronapandemie én de boeren krijgen meer inkomenszekerheid.

 • Directe investering
 • 2 nieuwe banen
 • 500 mensen bereikt
Leningnemer

€29.950

Leenbedrag

12 maanden

Looptijd

0,00%

Rente op jaarbasis
100%

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier  informeren over de risico’s van een investering. 

Algemene informatie

 • Bedrijfsnaam: Sereni Fries
 • Directeur: Humphery Kaigi Mburu
 • Opgericht: 2015
 • Locatie: Kenia
 • Sector: Voedselverwerking
 • Omzet: € 600.000
 • Werknemers: 49 


Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling

 

Over het bedrijf

Sereni Fries Ltd. is een aardappelverwerkingsbedrijf in Kenia, opgericht in 2015 en inmiddels met 49 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. In Nakuru heeft Sereni onlangs geïnvesteerd in een opslagfaciliteit voor 500 ton aardappelen, met hulp van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Sereni verwerkt de aardappelen tot verse aardappelproducten of chips. De verse aardappelproducten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru.

Sereni verwerkt jaarlijks ongeveer 1.200 ton aardappelen afkomstig van ongeveer 500 kleinschalige boeren. Door de nieuwe opslagfaciliteit kunnen in het hoogseizoen aardappelen worden opgeslagen en het hele jaar worden doorverkocht. Het bedrijf heeft daarmee de capaciteit om jaarlijk 3.000 ton aardappelen te verwerken waarvoor een netwerk van 2.500 boeren nodig is. De opslagfaciliteit geeft kleinschalige aardappelboeren bovendien meer inkomenszekerheid. Sereni heeft de ambitie om verder op te schalen en de komende twee jaar nog bij 2.000 extra aardappelboeren in te kopen. 

Sereni is van plan nog meer te investeren in de capaciteitsontwikkeling van kleinschalige boeren om de kwaliteit van de aardappelen duurzaam te verbeteren. Op dit moment heeft het bedrijf 2 agronomen in dienst die de boeren begeleiden bij hun in de aardappelproductie. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni is van plan om nog 6 landbouwkundigen in dienst te nemen als het bedrijf verder opschaalt en het netwerk van lokale boeren verder groeit. 

Doel van de lening 

Met een lening van € 29.950 beschikt Sereni Fries over werkkapitaal om meer aardappelen in te kopen bij 500 kleinschalige boeren. Sereni kan daarmee de productie naar het oorspronkelijke niveau herstellen na de coronapandemie én de boeren krijgen meer inkomenszekerheid. 

COVID-19 update

Door de coronapandemie is de vraag naar producten afgenomen omdat de horeca tijdelijk gesloten was. Inmiddels is de horeca weer open en komt de verkoop van verse aardappelproducten weer op gang. De verkoop van chips via de detailhandel ligt nog op een laag pitje, maar wordt naar verwachting in september weer hervat. De tijdelijk lagere verkopen hebben een negatieve invloed op het beschikbare werkkapitaal. Hierdoor zijn minder aardappelen van boeren afgenomen en was Sereni gedwongen om sommige boeren later te betalen. Met deze lening stel je de ondernemer in staat om de productie te herstellen tot het oorspronkelijke niveau van voor de corona crises.

Missie & visie

Sereni wil de belangrijkste leverancier worden van kwalitatief hoogwaardige en verse aardappelproducten in Kenia tegen een goede prijs. 

Impact 

De verwachte impact van deze lening: 

 • Inkomenszekerheid voor ongeveer 500 kleinschalige aardappelboeren uit het bestaande netwerk. 
 • Herstel van de productiecapaciteit en omzet van Sereni Fries na de coronapandemie. 

Management team

 • Humphrey Mburu is de oprichter en algemeen directeur van Sereni Fries. Hij bezit 60% de onderneming. Voordat hij Sereni Fries oprichtte heeft hij 6 jaar als operationeel manager bij de Finabank gewerkt. Zijn broer Eric Mburu bezit als investeerder 40% van de onderneming. 
 • Edwin Kosgei is operationeel manager bij Sereni Fries. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen en de kwaliteitscontroles. Hiervoor was hij werkzaam als consultant verzekeringen en financiering bij Mediheal Group of Hospitals, de grootste gezondheidsinstelling van Oost-Afrika.
 • Jecita Warigia Wariu is sinds 2019 werkzaam als algemeen manager bij Sereni Fries. Zij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de chips bedrijfstak. Jecita heeft biotechnologie gestudeerd en was werkzaam als shift manager bij Kenya Wine Agencies, de grootste wijndistributeur van Kenia.   
 • Johnson Mutua Kananda is verantwoordelijk voor marketing en verkoop, waaronder het ontwikkelen van en marketingstrategie voor de chips bedrijfstak. Hij werkte voorheen als sales manager bij Tropical Heat Limited en is bezig met een MBA in marketing.

Zie ook de website: http://www.serenifries.co.ke/

BedrijfsnaamSereni Fries
DirecteurHumphrey Kaigi Mburu
Opgericht2015-01-01
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€600.000
Werknemers49

De impact van dit project

 • Met deze investering worden 2 banen gecreëerd
 • Met deze lening worden 500 mensen bereikt

Over de investering

TypeDirecte investering
LeningnemerSereni Fries
Leenbedrag€29.950
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Sereni Fries

Totale bezittingen€512.000
Omzet€585.000
Eigen Vermogen / Totaal vermogen69,30%
Liquiditeit530,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.