Kenia

Apollo Agriculture

Met een lening van 20.000 euro kan Apollo Agriculture 172 kleinschalige maïsboeren in Kenia voorzien van zaden en meststoffen en landbouwadvies. Dit zorgt voor betere oogsten en meer inkomen.

  • Directe investering
  • 172 mensen bereikt
Leningnemer

€20.000

Leenbedrag

12 maanden

Looptijd

0,00%

Rente op jaarbasis
100%

Algemene informatie

Bedrijfsnaam                 Apollo Agriculture Ltd.

Directeur                        Eli Pollak

Opgericht                       2016

Locatie                           Nairobi

Sector                            Landbouw fintech

Omzet                           €3.000.000

Werknemers                 125


Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

Over het bedrijf

Apollo Agriculture levert financiële diensten en duurzaam landbouwadvies aan kleinschalige boeren in Kenia. Op deze manier kan de oogst van boeren verdubbelen en dat betekent een beter inkomen. Door de inzet van slimme ICT oplossingen kan het bedrijf advies op maat geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van spraakberichten via mobiele telefoons zodat ook de meest afgelegen boeren bereikt kunnen worden.

Een boer kan via Apollo een pakket zaden en meststoffen van hoge kwaliteit aanschaffen. Dit is een lening omdat de boer pas inkomsten genereert bij het oogsten. Apollo  maakt voor de distributie van de zaden en meststoffen gebruik van een netwerk van lokale agri dealers. Daarnaast biedt Apollo kleinschalige boeren oogstverzekeringen om het inkomen te beschermen bij slechte oogsten.

Apollo wil klanten ondersteunen bij de overgang naar meer gediversifieerde en commerciële teelt met als doel hun inkomen te vergroten en weerbaarheid op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat een boer meer oogstmomenten, en dus meer inkomsten en voedselzekerheid door het jaar heen krijgt. Het uitgangspunt is om boeren eerst te helpen hun inkomen met maïs te verhogen. Als dit lukt, worden alternatieve gewassen (aardappelen, bonen) gepromoot.

Veel kleinschalige boeren hebben krediet nodig om te investeren in hoogwaardige landbouwgrondstoffen. Ze hebben echter geen toegang tot betaalbare leningen van lokale banken. Apollo kan veel nieuwe boeren helpen hun oogsten en inkomen op te schalen door zaden en meststoffen van hoogwaardige kwaliteit op krediet aan te bieden in combinatie met landbouwadvies en verzekeringen. Dit maakt de geïntegreerde aanpak van Apollo succesvol. Het bedrijf levert momenteel aan meer dan 40.000 boeren.

Apollo werkt bijna volledig uit Kenia. Het kantoor in Nederland levert ICT ondersteuning. Vanuit de Verenigde Staten wordt financiële ondersteuning geleverd.

 

Doel van de lening

Met een lening van 20.000 euro kan Apollo Agriculture 172 kleinschalige maïsboeren in Kenia voorzien van zaden en meststoffen en landbouwadvies. Dit zorgt voor betere oogsten en meer inkomen.

De betaalbare lening via PlusPlus biedt Apollo de kans om de bedrijfsactiviteiten verder op te schalen. 

 

COVID-19 update

Apollo volgt de regelgeving en beschermingsmaatregelen van het land voor het personeel, zoals bepaald door de overheid in Kenia. De werknemers op Apollo’s kantoren in Nairobi en Amsterdam en het callcenter in Nairobi werken sinds maart allemaal op afstand.

De oplossing die Apollo Agriculture aan kleinschalige boeren biedt blijkt juist in deze periode van meerwaarde. Omdat het bedrijf al met slimme ICT oplossingen werkt, kon het de activiteiten zonder al teveel moeite voortzetten. Ook het landbouwadvies aan boeren via spraakberichten op mobiele telefoons kon gewoon doorgaan. Als het bedrijf afhankelijk had geweest van advies op locatie dan hadden deze activiteiten vanwege COVID-19 stilgelegd moeten worden.

 

Missie en visie

De missie van Apollo Agriculture is om kleinschalige boeren in Afrika te helpen bij de overgang naar commerciële en winstgevende landbouw door aanbod van producten, diensten en financiering. Apollo’s visie is dat iedere boer, overal ter wereld, de kans verdient om winstgevend landbouw te bedrijven.

 

Impact

De verwachte impact van deze lening:

●       Verbeterde oogst en inkomens voor 172 maïsboeren

●       Verbeterde leefomstandigheden voor 172 maïsboeren en hun gezinnen

●       Kennisontwikkeling over duurzame landbouw voor 172 maïsboeren

 

Management team

  • Eli Pollak, de mede-oprichter en CEO van Apollo, heeft een Bachelor in Atmosphere & Energy Engineering van Stanford University. Hij werkte als Senior Product Manager voor The Climate Corporation. The Climate Corporation is een digitaal landbouwbedrijf dat weer-, bodem- en veldgegevens onderzoekt die boeren helpen de opbrengsten van oogsten te bevorderen. In 2013 werd het bedrijf verkocht. Samen met Earl en Benjamin is Eli toen Apollo gestart. Bij Apollo is hij verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering.
  • Benjamin Njenga, mede-oprichter en Chief Customer Officer van Apollo. Hij heeft een MBA van Jomo Kenyatta University of Science. Met een achtergrond in agribusiness management heeft hij uitgebreide ervaring in financiële dienstverlening en verzekeringen in de landbouwsector in Kenia. Benjamin's drijfveer is om winstgevende landbouw mogelijk te maken voor veel kleinschalige boeren door inzet van technologie. Hij houdt toezicht op alle bedrijfsactiviteiten bij Apollo die betrekking hebben op de levenscyclus van klanten. 
  • Earl St Sauver, mede-oprichter en Chief Technology Officer van Apollo, heeft een Bachelor in Mathematics van Tufts University. Hij werkte als Software Engineer voor The Climate Corporation. Bij Apollo is hij verantwoordelijk voor het team dat zich bezighoudt met software ontwikkeling en datawetenschap.

 

Zie ook de website: https://www.apolloagriculture.com

BedrijfsnaamApollo Agriculture
DirecteurEli Pollak
Opgericht2016-09-27
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€3.000.000
Werknemers125

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 172 mensen bereikt

Over de investering

TypeDirecte investering
LeningnemerApollo
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Apollo

Totale bezittingen€2.645.475
Omzet€3.000.000
Eigen Vermogen / Totaal vermogen57,90%
Liquiditeit242,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.