Benin

HRTed

In Benin maakt een bedrijf het verschil met puur natuurlijke kokosolie. Het is niet alleen vriendelijk voor de aarde, maar geeft ook meer dan zestig vrouwen een betrouwbaar inkomen. Ondernemer Armel startte het bedrijf oorspronkelijk om zijn moeder te ondersteunen, die de olie met de hand maakte. De productie van het bedrijf is afvalarm, waarbij een deel van het restafval wordt omgezet in brandstof om mee te koken. Met een toenemende vraag van kokosolie in Europa is de toekomst voor Armel en zijn team veelbelovend.

  • 60 mensen bereikt
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 10 dagen op 30 november 2023.
+ 65 mede-investeerders

Over het bedrijf 

Huilerie Royale Ted (HRTed) is een bedrijf in Benin dat kokosolie produceert en verkoopt. Het is opgericht in 2017 door Armel Ahimakin, die zijn moeder wilde helpen bij het maken van kokosolie. Bij dit ambachtelijke werk ging veel van de grondstoffen verloren. Met zijn bedrijf wist Armel het productieproces te verbeteren, waardoor er minder verlies was en de kwaliteit van de olie toenam. Inmiddels heeft HRTed 7 vaste en 39 flexibele medewerkers en wordt hun kokosolie verkocht in winkels in Benin, West-Afrika en Europa (Nederland en Duitsland), waar hogere prijzen betaald worden. 

HRTed koopt de kokosnoten in bij 15 boeren in het zuidwesten van Benin. Voor het verzamelen van de kokosnoten werken ze samen met 60 vrouwen, die de pulp uit de noten halen en deze wassen en drogen. Met behulp van een koude pers wordt de kokos geperst tot olie, die vervolgens gefilterd wordt en verpakt voor de verkoop. 

De productie van HRTed’s kokosolie gebeurt efficiënt en milieuvriendelijk. Zelfs het restafval wordt gebruikt. Van de vezels worden matten, bezems en andere huishoudelijke producten gemaakt, terwijl de schil wordt verwerkt tot briketten als brandstof om op te koken. Deze briketten, een milieuvriendelijk alternatief voor houtskool omdat er geen bomen voor gekapt worden, worden verkocht aan huishoudens en restaurants en zorgen voor extra inkomsten. Dankzij deze efficiënte manier van werken heeft het bedrijf bijna geen afval. 

Aangezien de kokosolie van HRTed 100% natuurlijk is, is het bedrijf bezig hun producten te laten certificeren als Biologisch. Met dit keurmerk zal de marktwaarde stijgen. 

 

Doel van de lening  

Deze lening van €25.000 is bedoeld als werkkapitaal om meer kokosnoten in te kunnen kopen, voor de verwerking tot olie. 

 

Impact van het project

Dit project verbetert het leven van vrouwen in Zuidwest-Benin aanzienlijk. HRTed werkt samen met 60 vrouwen die getraind worden in het verwerken van notenpulp. Met een eerlijk en stabiel inkomen verbeteren deze vrouwen de leefomstandigheden van hun families. Daarnaast heeft het project een positieve impact op het milieu, door hun beleid om afval te minimaliseren. De verwerking van restafval zorgt voor extra inkomsten en de briketten die er onder andere van gemaakt worden zijn een milieuvriendelijk alternatief voor houtskool omdat er geen bomen voor gekapt worden. 

 

SDGs

Dit project draagt bij aan de volgende VN Duurzaamheidsdoelen:

  • SDG 1: Geen armoede
  • SDG 5: Gendergelijkheid
  • SDG 8: Eerlijk werk en economische groei
  • SDG 12: Duurzame productie & consumptie

 

Management Team

  • Armel Ahimakin is de oprichter en directeur van HRTed. Armel heeft een diploma in Landbouwkunde en 10 jaar werkervaring. 
  • Marketing Manager Govi Chedrac heeft een Bachelor in Marketing en 5 jaar werkervaring. 
  • Said Clotilde, afgestudeerd in Voedingsleer, is Production Manager. Hij heeft 8 jaar ervaring. 
  • Accounting & Financial Manager Fadikpe Nestor heeft een Masters diploma in Financien en 12 jaar werkervaring. 

 

Risico’s: 

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Directe leningen hebben een hoger risico dan een indirecte lening, waarbij risico’s gespreid kunnen worden. Ook is het investeren in bedrijven in de agrarische sector in ontwikkelingslanden risicovoller dan bij andere investeringen. Dit komt onder andere doordat landbouw afhankelijk is van allerlei specifieke risico’s die je als ondernemer niet kunt beïnvloeden, zoals het weer of plagen van ongedierte. Tegelijkertijd is de landbouw in veel ontwikkelingslanden erg belangrijk voor de economie en voedselvoorziening. En omdat deze ondernemers meestal niet bij een bank terecht kunnen, maakt deze lening veel impact.

Krediet score: 2 

Ga voor meer informatie over het kredietbeoordelingsproces naar deze pagina.

 

Beschikbare documenten

Informatieblad over essentiële investeringen (KIIS)

 

BedrijfsnaamHRTED
DirecteurArmel Ahimakin
Opgericht2017-01-01
LocatieCotonou
SectorAgrarisch
Omzet€75.500
Werknemers46

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 60 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerHRTED
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over HRTED

Totale bezittingen€50.156
Omzet€43.464
Eigen Vermogen / Totaal vermogen43,70%
Liquiditeit117,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan HRTed

Erwin Pijper
Jan van Munster
Ron van Eijk
BRUNO FLAMBARD
Bianca de Bree
+ nog
65
investeerders