Indonesië

PasarMIKRO 2

Kan technologie het inkomen verbeteren van kwetsbare boeren in Indonesië? Jazeker! PasarMIKRO laat zien hoe. Dit agri-tech bedrijf verbindt duizenden boeren en kleine handelaren via een simpele app op hun mobiele telefoon. Deze online marktplaats geeft belangrijke informatie en adviezen, maar ook de mogelijkheid om digitaal te betalen en om krediet aan te vragen. Zo krijgen de boeren direct uitbetaald, tegen betere prijzen, waardoor hun structureel inkomsten verbeteren. Zo ook deze eierboer uit Oost-Java: “Dankzij PasarMIKRO word ik gelijk uitbetaald. Ik kan nu sneller nieuw kippenvoer inkopen, van betere kwaliteit. Dat zorgt voor meer eieren om te verkopen.”

  • 1 nieuwe banen
  • 1440 mensen bereikt
Ondernemer
€50.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
83%
Nog €8.120 nodig, 30 dagen te gaan
+ 196 mede-investeerders

Let op: deze lening wordt na 12 maanden in 1 keer terugbetaald!

Over het bedrijf 

PasarMIKRO is een digitaal platform met dienstverlening voor de landbouwsector in Indonesië, dat in 2020 door Dien Wong werd opgericht. In Indonesië worden bijna alle agrarische producten, of het nu gaat om eieren, maïs, rijst of kippen, via handelaren op de markt gebracht. De meeste handelaren opereren zonder formele bedrijfsstructuur, vaak zijn het kleine familiebedrijven. Tijdens de pandemie raakte deze toeleveringsketen totaal verstoord, waarbij kleinschalige landbouwers het hardst getroffen werden. Dien Wong, die voorheen zelf werkte in de keten voor kleinschalige visserij, besloot hier iets aan te doen. Dit was het begin van PasarMIKRO. 

PasarMIKRO biedt online diensten aan kleinschalige producenten en handelaren van landbouwproducten. Deze dienstverlening loopt via hun mobiele telefoon. Met een mobiele app kunnen de agri-ondernemers hun financiën en handel overzichtelijk beheren. Het platform biedt de gebruikers toegang tot (nieuwe) markten, handelsfinanciering en marktkennis. Het zorgt ervoor dat boeren toegang hebben tot een grotere marktplaats, waardoor zij de prijzen van meerdere handelaren met elkaar vergelijken en zo kunnen kiezen voor een gunstige afnemer. 

PasarMIKRO zorgt niet alleen dat boeren en handelaren elkaar kunnen vinden, het biedt ook handelskredieten aan de handelaren. Hiermee kunnen zij de boeren direct uitbetalen, wat voor hen gunstig is. Voor de handelaren biedt deze financiering de mogelijkheid om meer producten tegelijk in te kopen, zodat ze hun truck helemaal kunnen vullen. Dankzij PasarMIKRO hebben zij hier het werkkapitaal voor en kunnen zij efficiënter werken, waardoor het meer oplevert. Vervolgens wordt het geld binnen 3, 7 of 14 dagen aan PasarMIKRO terugbetaald. PasarMIKRO verdient gemiddeld een marge van 0,6 procent per handelsfinanciering via hun platform. Het bedrijf is gevestigd in Jakarta en heeft vertegenwoordigers verspreidt over Java, Bali en zuid Sumatra.

Doel van de lening 

Met deze lening kan PasarMIKRO kleine landbouwondernemers, zowel handelaren als boeren, ondersteunen met financiering. Deze lening van 50.000 euro zal gebruikt worden als handelskredieten waarmee 1.440 boeren betaald kunnen worden. 

Missie & visie

PasarMIKRO is een sociale onderneming die vastbesloten is om de micro-ondernemers uit de boerengemeenschappen financieel sterk te maken. Ze willen een veerkrachtig en efficiënt netwerk van de kleinschalige agrarische toeleveringsketen creëren. 

Website: www.pasarmikro.id

Impact van het project

Met deze lening verbetert het welzijn en de levenstandaard van Indonesische boerengemeenschappen. De kleine ondernemers krijgen via het financiële platform betere toegang tot de markt, ze leren hun bedrijfjes efficiënter te runnen en actuele marktkennis zorgt ervoor dat ze beter betaald krijgen. De kleinschalige boeren in het netwerk PasarMIKRO bezitten gemiddeld slechts een halve hectare land. Voor hen maakt die kennis een groot verschil. De handelaars zijn meestal éénpitters  of familiebedrijfjes die duurzamer kunnen opereren als ze met volle trucks kunnen rijden. De handelskredieten van PasarMIKRO zorgt dat zij voldoende kunnen inkopen om winstgevender te werken, terwijl de boeren direct uitbetaald worden. Zo zorgt PasarMIKRO ervoor dat kleine landbouwondernemers beter functioneren en als bedrijf kunnen groeien. En dat zorgt voor duurzaam betere levensomstandigheden voor deze families.  

SDGs

Dit project draagt bij aan de volgende VN Duurzaamheidsdoelen:

  • SDG 1: geen armoede
  • SDG 2: geen honger
  • SDG 8: eerlijk werk en economische groei 

 

Gerelateerde Blogposts: 

 

Management Team
Dien Wong, mede-oprichter en CEO, heeft meer dan 23 jaar ervaring in digitale technieken en was werkzaam bij meerdere bedrijven. Zijn laatste functie was in de kleinschalige visserij voor USAID Ocean, een Amerikaans agentschap dat werkt met wereldvoedselprogramma’s. De ervaring die hij hier opdeed, wilde hij breder inzetten. Hieruit is PasarMIKRO ontstaan. 

Edo Djayaputra, mede-oprichter en COO, was voorheen strategisch adviseur bij Facebook en betrokken bij duurzaamheidsprojecten, zoals een project voor schoon drinkwater op het eiland Sumba. 

Hugo Verwayen, mede-oprichter en CFO & Head of Risk. Deze senior ex-bankier van Nederlandse komaf heeft meer dan 14 jaar ervaring in financiering van Aziatische landbouwsector, het starten en begeleiden van bedrijven met duurzame focus en investment banking. Hij studeerde aan de TU in Delft.

 

Rente: 0%
Pricing: Dit is een sociale lening. Dat betekent dat je geen financieel rendement krijgt, alleen (veel) sociaal rendement. De ondernemer betaalt een eenmalige fee voor gebruik van het platform. De hoogte van deze fee varieert afhankelijk van de hoogte en looptijd van de lening. Hoe eerder die wordt terugbetaald, hoe lager de fee. Gemiddeld is deze fee 5,7%.

Credit score: 2

Voor meer informatie over het kredietbeoordelingsproces gaat u naar deze pagina.

 

Risico’s: 

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Directe leningen hebben een hoger risico dan een indirecte lening, waarbij risico’s gespreid kunnen worden. Ook is het investeren in bedrijven in de agrarische sector in ontwikkelingslanden risicovoller dan bij andere investeringen. Dit komt onder andere doordat landbouw afhankelijk is van allerlei specifieke risico’s die je als ondernemer niet kunt beïnvloeden, zoals het weer of plagen van ongedierte. Tegelijkertijd is de landbouw in veel ontwikkelingslanden erg belangrijk voor de economie en voedselvoorziening. En omdat deze ondernemers meestal niet bij een bank terecht kunnen, maakt deze lening veel impact. 

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL).

 

BedrijfsnaamPasarMIKRO
DirecteurDien Wong
Opgericht2020-12-01
LocatieJakarta
SectorAgrarisch
Omzet€9.091.697
Werknemers25

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 1 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 1440 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPasarMIKRO
Leenbedrag€50.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen12 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over PasarMIKRO

Totale bezittingen€600.311
Omzet€9.091.697
Eigen Vermogen / Totaal vermogen56,00%
Liquiditeit228,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan PasarMIKRO 2

Florette Koning
Jan van Munster
Karine DERVIEUX
Ria Bos-Groeneveld
Jos Schreur
+ nog
196
investeerders