Rwanda

CLECAM 3

Voor kleinschalige boeren in Rwanda is het bijna onmogelijk om een lening te krijgen. En dat terwijl ze met een kleine lening hun productiviteit flink kunnen verbeteren. Dankzij microkrediet instelling CLECAM krijgen zij toch die kans. Zo ook Marie Chantal: "Vroeger was mijn productie laag omdat ik niet in mijn gewassen kon investeren. Met een lening van CLECAM kon ik op het juiste moment zaden kopen en is mijn opbrengst bijna verdrievoudigd. Mijn pensioen is nu verzekerd.” Met deze lening kan CLECAM meer dan 700 boeren, waarvan meer dan de helft vrouwen, een kleine lening geven om ook hun bestaan te verbeteren.

  • 700 mensen bereikt
Ondernemer
€30.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 56 dagen op 10 februari 2023.
+ 85 mede-investeerders

Voor boeren, door boeren

CLECAM is een Rwandese microkrediet instelling die in 2007 ontstond door het samengaan van 2 organisaties voor microkrediet. Beide waren opgezet door boerencoöperaties om hun leden microkrediet te bieden voor hun landbouwactiviteiten, en dat is nog altijd het doel. Bovendien is CLECAM met 23.302 aandeelhouders nog steeds in handen van de boeren zelf. Door boeren, voor boeren dus.

CLECAM biedt boeren (m/v) verschillende financiële producten en diensten, zoals trainingen in financiële basiskennis, de mogelijkheid om te sparen en kleine leningen van gemiddeld 500 USD. Omdat de meeste kleine boeren niet bij een bank terecht kunnen, is er veel vraag naar de diensten van CLECAM. Momenteel maken 68.769 spaarders en 6.500 leners, waarvan 4.100 mannen en 2.400 vrouwen, er gebruik van. Zij kunnen geld storten en opnemen bij elk van de CLECAM servicepunten, die gereguleerd worden door de Nationale Bank van Rwanda (NBR). CLECAM heeft 5 vestigingen met in totaal 10 lokale servicepunten, waar boeren in het zuidelijk deel van Rwanda terecht kunnen.

 

Gelijke kansen voor vrouwen

Omdat het voor vrouwen extra lastig is om een lening te krijgen, draagt deze lening bij aan een sterkere positie voor vrouwen. Het zorgt ervoor dat vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen en geeft hen evenveel inspraak. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en maakt vrouwen zelfstandiger.

Dankzij een programma van ontwikkelingsorganisatie Cordaid zijn de boeren (mannen en vrouwen) al getraind in genderbewustzijn, in hoe ze hun financiën beter kunnen beheren en in het gebruik van digitale tools daarbij. Die vaardigheden passen ze nu toe als landbouwondernemer en ze zijn er klaar voor om hun business uit te breiden en te innoveren. De financiering die ze daarvoor nodig hebben, kunnen ze via CLECAM lenen tegen een gunstig tarief van 1,5% per maand.

CLECAM kan lage tarieven hanteren dankzij haar samenwerking met verschillende humanitaire organisaties, die ook een deel van het risico op koersverlies afdekken. Op die manier kunnen de boeren en CLECAM zelf daar niet door benadeeld worden. Eventuele winst die CLECAM maakt wordt verdeeld onder al haar aandeelhouders: de boeren zelf.

 

Doel van de lening

Met een lening van 30.000 euro kan CLECAM 66 boeren, waarvan meer dan de helft vrouwen, een lening geven. Deze leningen, met een gemiddelde van 500 euro per persoon, zullen door de boeren vooral worden gebruikt voor het wieden en oogsten van de gewassen die zij hebben geplant. Dankzij de kleine leningen kan elke boer zelf bepalen waarvoor hij of zij het wil inzetten.

 

Indirecte lening

Dit is een indirecte lening, verstrekt via een lokale microkrediet partner. Indirecte leningen zijn minder risicovol dan directe leningen aan een ondernemer, omdat de partner risico’s kan spreiden. Onze partner geeft ons volledig inzicht in de lening-portefeuille, achterstanden, afschrijvingen en reserves die zij aanhoudt om deze risico’s af te dekken. Klik hier voor meer over het verschil tussen directe en indirecte leningen.

 

Impact

Deze lening zorgt dat 66 boeren de kans krijgen om met een kleine lening in hun landbouwactiviteiten te investeren en zo een duurzaam inkomen op te bouwen. Met een gemiddelde van 4 personen per gezin profiteren in totaal 264 mensen van een beter bestaan. Voor de vrouwelijke boeren betekent de lening bovendien gelijke kansen, de mogelijkheid om zich te ontwikkelen als boer, als ondernemer en zelfs als groepsleider, en hun positie in de gemeenschap te versterken. Het biedt hen de kans zich te ontplooien en zelfvertrouwen op te bouwen. Doordat de boeren al door Cordaid getraind zijn in financiële, digitale en ondernemersvaardigheden, is de kans op succes groter.

 

Management team

CLECAM heeft een competent, ervaren en stabiel Management Team. Aan het hoofd staat Managing Director Merchias Dusabumurenyi, een ervaren manager met een Bachelor in Management en meer dan 15 jaar ervaring in het leiden van een microfinancieringsorganisatie. Hij doet dit samen met Director of Operations, Louis Lambert Nzabandora, Finance & Administration Director Naphtal Ndahayo en Jean Baptiste Buregeya als Hoofd Audit. Samen sturen zij de 5 branche managers, en interne auditor en accountant aan. De MT leden zijn al sinds het begin bij CLECAM betrokken en leggen verantwoording af aan een negenkoppige Raad van Bestuur.

 

Missie & visie

CLECAM heeft als missie om een flinke bijdrage te leveren aan armoedebestrijding in Rwanda door met behulp van moderne technologie betaalbare financiële diensten aan te bieden aan boeren, in het bijzonder aan vrouwen en jongeren.

 

Website

https://www.CLECAMejoheza.co.rw/

 

Covid-19 update

Als gevolg van Covid was het aantal uitstaande leningen dat niet kon worden terugbetaald aan CLECAM in 2020 en 2021 iets hoger dan normaal. Inmiddels heeft CLECAM een groot deel hiervan alsnog ontvangen en zijn ze er klaar voor om het portfolio uit te breiden. CLECAM beschikt over een gezond reserve om eventuele verliezen op te kunnen vangen.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamClecam Ejo-Heza
DirecteurMerchias Dusabumurenyi
Opgericht2007-01-01
LocatieRwanda
SectorAgrarisch
Omzet€1.271.412
Werknemers11

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 700 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerClecam Ejo-Heza
Leenbedrag€30.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Clecam Ejo-Heza

Totale bezittingen€8.191.110
Omzet€2.064.793
Eigen Vermogen / Totaal vermogen26,00%
Liquiditeit133,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan CLECAM 3

Jan van Munster
Jos Schreur
rits dijkstra
Ton Van der Meer
Florette Koning
+ nog
85
investeerders