Nicaragua

Zeas Apicola

Maak kennis met de familie Zeas. Met hun honingbedrijf bieden zij inkomsten voor 130 bijenhouders in Nicaragua. Hun pure honing is gezond en 100% natuurlijk. Bovendien zijn bijenkolonies goed voor het kwetsbare ecosysteem omdat ze voor bestuiving zorgen. En dat zorgt er weer voor dat gewassen meer vruchten dragen. Zo draagt een investering in bijen bij aan voedselzekerheid, biodiversiteit en armoedebestrijding. Met deze lening kan Zeas Apicola honing inkopen bij zes nieuwe imkers en hun bezige bijen.

  • 3 nieuwe banen
  • 6 mensen bereikt
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 48 dagen op 22 januari 2023.
+ 58 mede-investeerders

Over het bedrijf

Aurora Zeas is een ambitieuze vrouw uit Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Als directeur en mede-eigenaar van bijenteeltbedrijf Zeas Apicola handelt zij samen met haar twee broers in honing. Na enkele moeilijke jaren door de politieke crisis en de pandemie, zit haar bedrijf nu goed in de lift en heeft ze plannen om uit te breiden.

Het succesverhaal van dit familiebedrijf is begonnen met een hobby. In 2004 had de familie Zeas 5 bijenkorven die honing produceerden voor eigen consumptie. Omdat de bijen erg productief bleken, gingen ze de extra honing verkopen. Al snel zag Aurora meer handelsmogelijkheden in het natuurproduct. In 2012 begonnen ze de honing zelf te verwerken en in 2017 werd Zeas Apicola formeel als familiebedrijf geregistreerd. Het bedrijf brengt haar honing en honingproducten op de markt onder de merknaam BiiBii.

Inmiddels koopt Zeas Apicola honing in bij 130 kleine bijenhouders en is het merk Biibii uitgebreid met een mooie honingproductenlijn. Deze omvat honing in 7 verschillende smaken, hoestsiropen, stuifmeelkorrels en cosmeticaproducten zoals zeep en olie. De meeste inkomsten komen nu van de medicinale producten en de consumptiehoning. Het bedrijf heeft ISO 901, HACCP & GMP certificaten. De belangrijkste verkooppunten zijn de Amerikaanse supermarktketen Walmart en de lokale supermarktketen La Colonia. Aurora wil graag meer doen met de pure Nicaraguaanse honing en zich ook gaan richten op de horecasector. Daarvoor heeft ze werkkapitaal nodig om meer honing in te kunnen kopen bij de bijenhouders. 

In augustus 2022 ging PlusPlus op bezoek bij Zeas Apicola. Klik hier om te lezen hoe dat was.

 

Doel van de lening

Met een werkkapitaal van 20.000 euro kan Zeas Apicola meer dan 5.000 kilo honing extra inkopen en hun productielijn uitbreiden zodat ze zich op de horeca kunnen gaan richten. Ook kunnen ze dankzij deze lening samenwerkingen aangaan met 6 nieuwe bijenhouders.

 

Impact

Honing is niet alleen gezond, het is ook goed voor de natuur. Omdat bijen zorgen voor bestuiving, helpt het houden van bijen om het ecosysteem te herstellen en beschermen. De biodiversiteit neemt daardoor toe en gewassen dragen meer vruchten dankzij de bijen. Bovendien biedt dit natuurlijke product een goede bron van inkomsten voor de 130 kleine tot middelgrote bijenhouders, waar Zeas Apicola de honing van koopt. Met de lening van PlusPlus kan het bedrijf bij zes nieuwe imkers honing gaan afnemen. Ook ontstaan er 2 nieuwe banen voor de handel en verkoop van hun producten.

 

Missie & visie (van het bedrijf)

Apicola wil bekend staan als een betrouwbaar, internationaal bijenteeltbedrijf dat kwaliteitsproducten levert. De familie Zeas vindt het belangrijk om duurzame en blijvende impact te maken op het gebied van milieu, omgang met de imkers en gendergelijkheid.

Website: www.zeasapicola.com

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=0julFXgGNRo&t=101s

 

Management team

Aurora Azucena Zeas Romero is CEO en mede-eigenaar van het familiebedrijf. Ze heeft een post-academisch diploma in familiebedrijfsmanagement. Haar broers Pedro en José zijn ook mede-eigenaar en deels werkzaam voor het bedrijf. Verder bestaat het team uit een ervaren commercieel manager, een accountant, een productontwikkelaar en een technisch landbouwkundige.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamZeas Apicola
DirecteurAurora Zeas
Opgericht2017-01-01
LocatieManagua
SectorAgrarisch
Omzet€208.721
Werknemers9

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 6 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerZeas Apicola
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Zeas Apicola

Totale bezittingen€190.231
Omzet€208.721
Eigen Vermogen / Totaal vermogen77,00%
Liquiditeit213,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Zeas Apicola

Arjen Mulder
suzanne nivard
Jan de Wit
Bianca de Bree
Florette Koning
+ nog
58
investeerders