Divine

Divine Industries (Divine) in het West-Afrikaanse Benin verwerkt biologische ananas tot sap en siroop. De ananas wordt via een coöperatie ingekocht bij 1600 lokale boeren. Sinds 2012 wordt het familiebedrijf geleid door oprichtster Antoinette Abbey. Momenteel heeft het bedrijf 7 werknemers en 13 oproepkrachten, waarvan 80% vrouw

Ananas groeit goed op de vruchtbare grond in de kustregio’s van West-Afrika. Jaarlijks wordt in Benin 400.000 tot 450.000 ton ananas geproduceerd. De vraag voor ananassap in Benin is laag vanwege de populariteit van andere dranken. In buurlanden waar niet veel ananassap wordt geproduceerd, geniet het drankje juist meer populariteit. Daarom richt Divine zich volledig op de export.

Alle producten zijn bestemd voor export in de regio. Ongeveer 75% van het sap wordt verkocht in Burkina Faso, 15% in Niger en 10% in de nieuwe afzetmarkt Senegal. De belangrijkste afnemers (80%) zijn groothandels die leveren aan hotels, supermarkten en winkels. De overige 20% wordt rechtstreeks verkocht aan eindklanten.

Divine verwerkt momenteel een ton verse ananas per dag. In het productieproces wordt ananas eerst geschild en schoongemaakt. Vervolgens wordt de ananas gekookt tot sap, gepasteuriseerd en tenslotte in flessen gebotteld voor de verkoop. Aan de sappen en siropen wordt verder niets toegevoegd. Divine heeft een HACCP certificering, wat betekent dat de producten onder internationale voedselveiligheidsnormen worden geproduceerd.

Ananas is het derde exportproduct in Benin. De overheid wil de huidige productie ophogen tot 600.000 ton in 2025, waarbij het verduurzamen van de waardeketen een belangrijke rol speelt. Dat moet leiden tot een groter economisch aandeel van de sector, nieuwe exportmarkten en extra banen. Voor boeren biedt dit kansen om hun productie te vergroten en meer inkomen te genereren.

Algemene informatie

LeningnemerDivine Industries Benin
LandBenin
HoofdkantoorCotonou
Websitehttps://www.plusplus.nl/nl-NL/borrowers/98-divine-bj
Opgericht 1 januari 2012
Actief op PlusPlus sinds 1 november 2020

Financiële informatie per 2020-12-31

Totale bezittingen€144.514
Omzet€37.490
Eigen Vermogen / Totaal vermogen56,00%
Liquiditeit214,00%

Over Benin

Benin, officieel de Republiek Benin, is een land in Afrika met een oppervlakte van 114.763 km² en een bevolkingsaantal van ongeveer 10,7 miljoen inwoners. De economie van Benin is onderontwikkeld en drijft vooral op landbouw, de productie van katoen en regionale handel. De regionale handel is zeer omvangrijk maar omdat die handel, vooral die met buurland Nigeria, voor een groot deel langs informele kanalen loopt, bestaan daarover geen betrouwbare cijfers. Ten gevolge hiervan blijft een groot deel van de Beninese handel buiten de officiële statistieken.

Laatst gefinancierde project

Divine Industries 5

Ondernemer Antoinette Abbey biedt met haar bedrijf vooral banen voor vrouwen. Divine Industries verwerkt verse ananas tot vruchtensap en kan met deze lening van € 10.000 extra ananas inkopen om meer sap te produceren. Dit zorgt voor extra inkomsten voor 85 ananasboeren.

  • 85 mensen bereikt
Divine
Ondernemer
€10.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 3 dagen op 17 januari 2022.