Sereni Fries

Sereni Fries Ltd. is een aardappelverwerkingsbedrijf in Kenia, opgericht in 2015 en inmiddels met 49 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. In Nakuru heeft Sereni onlangs geïnvesteerd in een opslagfaciliteit voor 500 ton aardappelen, met hulp van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Sereni verwerkt de aardappelen tot verse aardappelproducten of chips. De verse aardappelproducten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru.

Sereni verwerkt jaarlijks ongeveer 1.200 ton aardappelen afkomstig van ongeveer 500 kleinschalige boeren. Door de nieuwe opslagfaciliteit kunnen in het hoogseizoen aardappelen worden opgeslagen en het hele jaar worden doorverkocht. Het bedrijf heeft daarmee de capaciteit om jaarlijk 3.000 ton aardappelen te verwerken waarvoor een netwerk van 2.500 boeren nodig is. De opslagfaciliteit geeft kleinschalige aardappelboeren bovendien meer inkomenszekerheid. Sereni heeft de ambitie om verder op te schalen en de komende twee jaar nog bij 2.000 extra aardappelboeren in te kopen. 

Sereni is van plan nog meer te investeren in de capaciteitsontwikkeling van kleinschalige boeren om de kwaliteit van de aardappelen duurzaam te verbeteren. Op dit moment heeft het bedrijf 2 agronomen in dienst die de boeren begeleiden bij hun in de aardappelproductie. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni is van plan om nog 6 landbouwkundigen in dienst te nemen als het bedrijf verder opschaalt en het netwerk van lokale boeren verder groeit. 

Algemene informatie

LeningnemerSereni Fries LTD
LandKenia
HoofdkantoorNairobi
Websitehttp://www.serenifries.co.ke/
Opgericht 1 januari 2010
Actief op PlusPlus sinds 1 juli 2020

Financiële informatie per 2020-12-31

Totale bezittingen€362.884
Omzet€705.513
Eigen Vermogen / Totaal vermogen43,00%
Liquiditeit157,00%

Over Kenia

Kenia is het financiële centrum van Oost-Afrika met de grootste economie, het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en de beste infrastructuur. Mede door de gunstige ligging aan de kust vormt het land ook het regionale handelscentrum. Kenianen zijn vergeleken met de bevolking in hun buurlanden, met wie ze een douane-unie vormen, hoog opgeleid. Er is sprake van een vrije markt en weinig import- en exportrestricties. Dit alles maakt het land na Zuid-Afrika de belangrijkste vestigingsplek in Afrika voor buitenlandse bedrijven. Belangrijke sectoren zijn de landbouw, de industrie en de dienstverlening, waaronder de financiële sector. Ook de toenemende export van onder meer thee en bloemen zorgt voor instroom van buitenlandse valuta.

Laatst gefinancierde project

Sereni Fries 10

Humphrey Mburu is een gedreven ondernemer. Als een van onze trouwste ondernemers heeft zijn bedrijf al meerdere leningen gehad, die allemaal netjes worden terugbetaald. Dankzij die leningen kan het Keniaanse verwerkingsbedrijf hun aardappels rechtstreeks inkopen bij kleinschalige boeren en hen direct uitbetalen. Dat is gunstig voor deze boeren, die zo een stabiel inkomen hebben. Sinds de eerste lening is het aantal boeren waar Sereni bij inkoopt meer dan verviervoudigd en ook het bedrijf zelf groeit goed. Deze lening zorgt voor die groei, en daarmee voor het succes van het bedrijf en voor een beter bestaan voor steeds meer boeren.

  • 129 mensen bereikt
Sereni Fries
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 28 dagen op 15 februari 2023.