Clecam Ejo-Heza

CLECAM is een Rwandese microkrediet instelling die in 2007 ontstond door het samengaan van 2 organisaties voor microkrediet. Beide waren opgezet door boerencoöperaties om hun leden krediet te bieden voor hun landbouwactiviteiten, en dat is nog altijd het doel. Bovendien is CLECAM met 23.302 aandeelhouders nog steeds in handen van de boeren zelf. Door boeren, voor boeren dus.

CLECAM biedt boeren (m/v) verschillende financiële producten en diensten, zoals trainingen in financiële basiskennis, de mogelijkheid om te sparen en kleine leningen van gemiddeld 700 USD. Omdat de meeste kleine boeren niet bij een bank terecht kunnen, is er veel vraag naar de diensten van CLECAM. Momenteel maken 68.769 spaarders en 6.500 leners, waarvan 4.100 mannen en 2.400 vrouwen, er gebruik van. Zij kunnen geld storten en opnemen bij elk van de CLECAM servicepunten, die gereguleerd worden door de Nationale Bank van Rwanda (NBR). CLECAM heeft 5 vestigingen met in totaal 10 lokale servicepunten, waar boeren in het zuidelijk deel van Rwanda terecht kunnen.

Omdat het voor vrouwen extra lastig is om een lening te krijgen, draagt deze PlusPlus lening aan gelijke kansen voor hen. Dankzij een programma van ontwikkelingsorganisatie Cordaid zijn de boeren (mannen en vrouwen) al getraind in genderbewustzijn, in hoe ze hun financiën beter kunnen beheren en in het gebruik van digitale tools hierbij. Die vaardigheden passen ze nu toe als landbouwondernemer en ze zijn er klaar voor om hun business uit te breiden en te innoveren. De financiering die ze daarvoor nodig hebben, kunnen ze via CLECAM lenen tegen een gunstig tarief van 1,5% per maand.

CLECAM kan lage tarieven hanteren dankzij haar samenwerking met verschillende humanitaire organisaties, die ook een deel van het risico op koersverlies afdekken. Op die manier kunnen de boeren en CLECAM zelf daar niet door benadeeld worden. Eventuele winst die CLECAM maakt wordt verdeeld onder al haar aandeelhouders: de boeren zelf.

Algemene informatie

LeningnemerClecam Ejo-Heza Ltd
LandRwanda
HoofdkantoorMuhanga
Websitehttps://www.clecamejoheza.co.rw/
Opgericht 1 januari 2007
Actief op PlusPlus sinds31 mei 2022

Financiële informatie per 2022-06-30

Totale bezittingen€8.191.110
Omzet€2.064.793
Eigen Vermogen / Totaal vermogen26,00%
Liquiditeit133,00%

Over Rwanda

Rwanda is een klein land in Oost-Centraal-Afrika met een bevolking van 12 miljoen mensen. Het wordt momenteel geleid door Paul Kagame, die in 2000 president werd. In 2018 bedroeg het BBP US $ 9,5 miljard en het heeft een gestaag BBP-groeipercentage van 10%. Rwanda is toonaangevend geweest in termen van openheid van handel en heeft een van de beste zakelijke omgevingen in Afrika. De 'Doing Business 2019-enquête van de Wereldbank rangschikt Rwanda op de 29e plaats van de 190 onderzochte economieën, waardoor het hoog op de ranglijst van de Afrikaanse economieën staat. Rwanda heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt als het gaat om de etnische strijd die heeft geleid tot de genocide en burgeroorlog in de jaren negentig, met politieke stabiliteit als een van de belangrijkste troeven die een duurzaam hervormingsmomentum mogelijk heeft gemaakt.

Laatst gefinancierde project

CLECAM 6

Het maïsseizoen komt eraan in Rwanda. Boeren, waarvan veel vrouwen, hebben kleine leningen nodig om hun gewassen op tijd in te zaaien. Met wat ze spaarde in een spaargroep van Clecam en een kleine lening van $150, heeft Dorotha haar maïsoogst verdrievoudigd. Met een extra lening wil ze het aankomende seizoen een ton maïs produceren. De voordelen gaan verder dan alleen een hogere maïsoogst. Meer oogst betekent meer inkomsten, waarmee Dorotha vee kan kopen om het land te bemesten en haar twee kinderen betere scholing kan geven. Help 47 boeren, maak een gemeenschap sterker en verander de toekomst. Jouw investering maakt een groot verschil voor de mensen in Rwanda.

  • 47 mensen bereikt
Clecam Ejo-Heza
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 9 dagen op 6 september 2023.