UCHON

UCHON is een koepel van 6 boerencoöperaties in het noorden van Nicaragua, die besloten hun krachten te bundelen voor een betere toegang tot de markt. De in totaal 689 leden zijn kleinschalige groentetelers, waarvan 123 vrouwen, die 35 verschillende soorten groenten en fruit verbouwen. Hun producten variëren van courgette en kool tot koriander en chili. Door deze via UCHON gezamenlijk op de markt te brengen kunnen de boeren de logistiek samen organiseren en een betere prijs onderhandelen voor hun producten. Bovendien biedt UCHON de boeren zekerheid dat hun gewassen verkocht worden, zodat zij zich volledig kunnen richten op de productie ervan. 

De groentetelers verbouwen de gewassen en leveren deze vers aan de coöperaties. De coöperaties zorgen voor het wassen, sorteren en verpakken ervan, en waarborgen de kwaliteit. Vervolgens worden de producten via UCHON op de Nicaraguaanse markt gebracht. UCHON verkoopt aan supermarkten, franchises en restaurants, maar ook rechtstreeks aan consumenten. Na de verkoop betaalt UCHON de coöperaties binnen 8 dagen uit, die op hun beurt de boeren binnen 2 dagen betalen, zodat zij niet lang op hun geld hoeven te wachten. Verder zorgen de coöperaties voor goede kwaliteit input, zoals zaden en meststoffen, en bieden ze de boeren kredieten om dit te kunnen kopen.

De 6 coöperaties waar UCHON uit bestaat leveren verschillende producten, waardoor ze elkaar aanvullen en goed kunnen samenwerken. Dit geeft hen een sterkere positie op de markt voor tuinbouwproducten. Hun samenwerking is tot stand gekomen dankzij Rikolto, een Belgische NGO die werkt aan voedselzekerheid. Rikolto ondersteunt de coöperaties en hun leden met programma’s gericht op het milieu, gender en duurzame landbouw.

Algemene informatie

LeningnemerUnion de Cooperativas Horticolas Del Norte
LandNicaragua
HoofdkantoorJinotega
Websitehttps://latinoamerica.rikolto.org/es/noticias/cooperativas-de-nicaragua-formalizan-union-comercial
Opgericht30 april 2019
Actief op PlusPlus sinds24 mei 2022

Financiële informatie per 2022-03-31

Totale bezittingen€87.910
Omzet€553.399
Eigen Vermogen / Totaal vermogen76,00%
Liquiditeit393,00%

Over Nicaragua

Nicaragua is het grootste land in Centraal-Amerika. Het wordt begrensd door Honduras in het noordwesten, het Caribisch gebied in het oosten, Costa Rica in het zuiden en de Stille Oceaan in het zuidwesten. Managua is de hoofdstad en is ook de op twee na grootste stad in Midden-Amerika, na Tegucigalpa en Guatemala-Stad. De multi-etnische bevolking van zes miljoen bestaat uit mensen van inheemse, Europese, Afrikaanse en Aziatische afkomst. De voertaal is Spaans. Inheemse stammen aan de Mosquito Coast spreken hun eigen taal en Engels. De biologische diversiteit, het warme tropische klimaat en de actieve vulkanen maken Nicaragua tot een steeds populairdere toeristische bestemming. Maar armoede viert helaas nog altijd hoogtij.

Laatst gefinancierde project

UCHON 2

In het noorden van Nicaragua, in de heuvels rond het Apenas meer, wonen de 689 kleinschalige boeren van UCHON. “Deze boeren hebben veel meegemaakt”, vertelt UCHON directeur Gerardo Lopez. “Van politieke en economische crisissen tot extreme natuurverschijnselen. Ze hebben geleerd dat ze door samen te werken sterker zijn en hun gewassen beter kunnen verbouwen.” In plaats van te concurreren hebben deze boeren zich verenigd in UCHON en hun inkomsten zo duurzaam kunnen verbeteren.

  • 51 mensen bereikt
UCHON
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 26 dagen op 17 december 2022.