Cosecha Partners

Cosecha Partners is een sociale onderneming die is opgericht om Nicaraguaanse boeren die in armoede leven te laten profiteren van kansen op de internationale markt. Maar wel op een duurzame manier. Cosecha's visie is gericht op het herstellen van het natuurlijke ecosysteem in combinatie met duurzame landbouw als bron van inkomsten. Door boeren te trainen in het biologisch verbouwen van nicheproducten, kunnen zij op milieuvriendelijke wijze profiteren van kansen in de markt. De kwaliteit van hun land verbetert en hun gewassen brengen meer op, hun inkomen stijgt en hun gezinnen kunnen hun levensomstandigheden verbeteren. De producten, die biologisch en Fair Trade gecertificeerd zijn, worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten.  

Cosecha Partners ging in 2012 van start in de noordelijke hooglanden van Nicaragua, maar registreerde zich pas in 2014 officieel. Het aanvankelijk kleine groepje boeren waar Cosecha mee samenwerkte is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 2.500 boeren. Deze boeren wonen in afgelegen, kansarme gebieden waar weinig basisvoorzieningen zijn en de mensen afhankelijk zijn van landbouw. Cosecha Partners inspireerde deze gemeenschappen om hun land op een meer duurzame manier te gebruiken, met gebruik van milieuvriendelijke landbouwtechnieken, om zo hun levensonderhoud te verbeteren. Het bleek een succes en inmiddels werkt Cosecha met 893 cacaoboeren, 574 producenten van chiazaad en 720 macadamiatelers.

Cosecha koopt de verschillende producten op bij de boeren, soms rechtstreeks, soms via coöperaties, en verkoopt ze op de exportmarkt. De boeren krijgen daarvoor een eerlijke prijs volgens Fair Trade principes. Cosecha biedt de boeren training, technische ondersteuning en benodigd materiaal, maar ook marktonderzoek naar trends op de internationale markt waar de boeren op in kunnen spelen. Door de boeren met deze internationale markten te verbinden zorgt Cosecha dat zij erop vooruit gaan en hun omstandigheden kunnen verbeteren.

Algemene informatie

LeningnemerCosecha Partners, S.A
LandNicaragua
HoofdkantoorMatagalpa
Websitehttps://cosechapartners.com/
Opgericht 1 januari 2012
Actief op PlusPlus sinds25 februari 2022

Financiële informatie per 2021-12-31

Totale bezittingen€230.304
Omzet€741.162
Eigen Vermogen / Totaal vermogen82,00%
Liquiditeit505,00%

Over Nicaragua

Nicaragua is het grootste land in Centraal-Amerika. Het wordt begrensd door Honduras in het noordwesten, het Caribisch gebied in het oosten, Costa Rica in het zuiden en de Stille Oceaan in het zuidwesten. Managua is de hoofdstad en is ook de op twee na grootste stad in Midden-Amerika, na Tegucigalpa en Guatemala-Stad. De multi-etnische bevolking van zes miljoen bestaat uit mensen van inheemse, Europese, Afrikaanse en Aziatische afkomst. De voertaal is Spaans. Inheemse stammen aan de Mosquito Coast spreken hun eigen taal en Engels. De biologische diversiteit, het warme tropische klimaat en de actieve vulkanen maken Nicaragua tot een steeds populairdere toeristische bestemming. Maar armoede viert helaas nog altijd hoogtij.

Laatst gefinancierde project

Cosecha 2

"Kleine boeren hoeven niet te kiezen tussen of meer oogst, of milieuvriendelijke landbouw", zegt John, medeoprichter van Cosecha. Deze sociale onderneming stelt Nicaraguaanse boeren in staat om béide te doen en daarmee een duurzaam inkomen op te bouwen. In een land met veel armoede en dat kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, maakt de strategie van Cosecha Partners impact. Door de biologische productie van luxeproducten zoals koffie, cacao en chiazaad, verbeteren al 4.392 boeren hun bestaan en herstellen ze de natuur. Met deze tweede lening kan Cosecha deze oplossing aan meer boeren bieden.

  • 6 nieuwe banen
  • 212 mensen bereikt
€25.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 17 dagen op 27 oktober 2022.