Big Thunder

The Big Thunder Mining Company is opgericht in 2018 en verhandelt macadamia-restafval, zoals afgekeurde noten en notenschillen. De noten die het bedrijf koopt zijn te klein, beschadigd of bedorven en daardoor niet geschikt voor consumptie. Maar wel voor verwerking tot notenolie. Het bedrijf koopt deze op, samen met de schillen, en sorteert ze. Voorheen verkocht Big Thunder ze daarna door aan andere verwerkingsbedrijven, die van de notenresten olie maken en de schillen gebruiken als biobrandstof voor hun boilers. Dankzij een investering van PlusPlus mede-oprichter Truvalu kon het bedrijf nieuwe apparatuur aanschaffen, waardoor ze sinds dit jaar ook zelf de macadamia-resten kunnen verwerken tot olie. De verwachting is dat de winst hierdoor sterk zal stijgen.

De noten en schillen worden ingekocht in het oogstseizoen, dat in Kenia van februari tot mei en van september tot oktober loopt. De notenresten worden eerst gedroogd en opgeslagen voor een week of 5, waarna ze worden gekraakt, de noten van de schillen gescheiden worden, en de olie wordt geperst. Het hele proces duurt neemt ongeveer 3 maanden in beslag, waarna de olie verkocht kan worden.

Hun grondstoffen kocht Big Thunder in het verleden in bij andere macadamia-bedrijven, maar met deze lening gaan ze rechtstreeks inkopen bij de boeren die de noten verbouwen. Hiervoor heeft het bedrijf een veldwerker in dienst genomen, die op zoek gaat naar boeren om hun restafval van te kopen en hen daarvoor te trainen. Het bedrijf heeft 6 medewerkers, waarvan 4 vrouwen.

Algemene informatie

LeningnemerThe Big Thunder Mining CO. LTD
LandKenia
HoofdkantoorNairobi
Websitehttps://bigthundernuts.co.ke/
Opgericht 5 januari 2018
Actief op PlusPlus sinds31 januari 2022

Financiële informatie per 2022-03-01

Totale bezittingen€156.127
Omzet€294.327
Eigen Vermogen / Totaal vermogen90,00%
Liquiditeit934,00%

Over Kenia

Kenia is het financiële centrum van Oost-Afrika met de grootste economie, het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en de beste infrastructuur. Mede door de gunstige ligging aan de kust vormt het land ook het regionale handelscentrum. Kenianen zijn vergeleken met de bevolking in hun buurlanden, met wie ze een douane-unie vormen, hoog opgeleid. Er is sprake van een vrije markt en weinig import- en exportrestricties. Dit alles maakt het land na Zuid-Afrika de belangrijkste vestigingsplek in Afrika voor buitenlandse bedrijven. Belangrijke sectoren zijn de landbouw, de industrie en de dienstverlening, waaronder de financiële sector. Ook de toenemende export van onder meer thee en bloemen zorgt voor instroom van buitenlandse valuta.

Laatst gefinancierde project

Big Thunder 2

Dit bedrijf kent de waarde van afval. Door macadamiaschillen en afgekeurde noten te verwerken tot olie en biobrandstof krijgen kleine boeren extra inkomsten. Efficiënt en duurzaam dus. Met deze lening van 25.000 euro kan het bedrijf restafval inkopen bij nóg 468 boeren.

  • 1 nieuwe banen
  • 468 mensen bereikt
Big Thunder
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 44 dagen op 2 juni 2022.