Agro Express

Agro Express is een verwerkingsbedrijf dat restanten van de tomatenoogst verwerkt tot tomatenpuree, sap en poeder. In Benin worden tomaten vooral door vrouwen verbouwd, voor wie het een belangrijke bron van inkomsten is. Maar van alle tomaten die in Benin verbouwd worden wordt 52% vers verkocht en slechts 1% verwerkt. De rest gaat verloren. Om dit verlies te beperken koopt Agro Express overgebleven tomaten op en voegt waarde toe door verwerking.

Momenteel koopt Agro Express haar tomaten in bij 150 vrouwen. De tomaten worden rechtstreeks van kleinschalige boeren gekocht en bij hen opgehaald. In hetzelfde gebied heeft Agro Express een fabriek opgezet, in het dorp Kpomassè, waar de verwerking wordt gedaan. Het eindproduct wordt daarna verkocht aan supermarkten in de hoofdstad Cotonou, of rechtstreeks aan consumenten via hun webshop. Sinds 2017 heeft Agro Express haar assortiment uitgebreid met andere verwerkte producten, zoals uien, knoflook en gember.

Uit marktonderzoek blijkt dat er in Benin ruim voldoende tomaten verbouwd worden om aan de vraag te voldoen, maar doordat zoveel verse tomaten verloren gaan is er toch te weinig aanbod. De producten van Agro Express bieden een goed alternatief, waardoor er een goede markt voor is. Het bedrijf wil daarom hun productie opschalen, maar heeft hier wel extra apparatuur voor nodig. Vandaar deze lening, waar ze bovendien extra grondstoffen mee kunnen inkopen. Die zijn ruim voldoende beschikbaar in Benin.

Agro Express is opgericht in 2014 met destijds 2 medewerkers en een verwerkingscapaciteit van 210 kg per jaar. Inmiddels is dit gegroeid naar 15 medewerkers en verwerkt het bedrijf ruim een ton tomaten op jaarbasis. Het bedrijf is nog steeds relatief klein en maakt momenteel de transitie van een cash-basis naar een professioneel bedrijf met voornamelijk banktransacties.

Algemene informatie

LeningnemerAGRO EXPRESS
LandBenin
HoofdkantoorKPOMASSE
Websitehttps://www.facebook.com/agroexpressbj/
Opgericht 8 juli 2014
Actief op PlusPlus sinds 5 juli 2022

Financiële informatie per 2022-06-30

Totale bezittingen€20.138
Omzet€27.210
Eigen Vermogen / Totaal vermogen72,00%
Liquiditeit1.223,00%

Over Benin

Benin, officieel de Republiek Benin, is een land in Afrika met een oppervlakte van 114.763 km² en een bevolkingsaantal van ongeveer 10,7 miljoen inwoners. De economie van Benin is onderontwikkeld en drijft vooral op landbouw, de productie van katoen en regionale handel. De regionale handel is zeer omvangrijk maar omdat die handel, vooral die met buurland Nigeria, voor een groot deel langs informele kanalen loopt, bestaan daarover geen betrouwbare cijfers. Ten gevolge hiervan blijft een groot deel van de Beninese handel buiten de officiële statistieken.

Laatst gefinancierde project

Agro Express

Dit bedrijf in Benin voorkomt voedselverspilling door afgekeurde tomaten te verwerken tot puree en sap. Vooral vrouwen, die de tomaten verbouwen, hebben zo meer inkomsten. Met deze lening kan het bedrijf extra tomaten inkopen bij 20 vrouwen en ontstaan 5 nieuwe banen.

  • 5 nieuwe banen
  • 20 mensen bereikt
Agro Express
Ondernemer
€6.000
Benodigd bedrag
18 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 7 dagen op 15 juli 2022.