ARO

ARO Innovation is een Oegandees bedrijf dat biologische honingproducten verkoopt. Het bedrijf is ontstaan vanuit een boerencoöperatie, REAP, wat staat voor Rural Empowerment Against Poverty. REAP heeft als doel om de inkomsten van de boeren te verbeteren met behulp van betere landbouwtechnieken, nieuwe technologieën en marktonderzoek voor betere aansluiting bij de markt. Bijenhouden was hier een onderdeel van, in combinatie met duurzame landbouw. Toen de verkoop van honing uitgroeide tot de belangrijkste business activiteit werd het overgedragen aan een aparte BV, ARO Innovation, die in maart 2021 hiervoor werd opgericht. REAP is aandeelhouder van het bedrijf, de leden van de coöperatie zijn leveranciers.

ARO koopt de honing momenteel van 60 kleinschalige boeren, die op krediet bijenkorven aanschaffen en op hun land plaatsen. De korven worden regelmatig geleegd, waarna de honing wordt gepurificeerd, eventueel bewerkt en verpakt voor transport naar de afnemers. De boeren krijgen een goede prijs voor de honing, die boven de gemiddelde marktprijs ligt. Daarnaast worden de boeren ook getraind in betere en milieuvriendelijke landbouwtechnieken, zodat ook de opbrengst van hun gewassen duurzaam verbetert. En dat zorgt, samen met de honing, voor een stabiel inkomen voor de boeren en hun gezinnen.

ARO verkoopt haar producten, die allemaal biologisch zijn, vooral aan groothandels, supermarkten, hotels en restaurants in west Oeganda. Het bedrijf verkoopt 13 ton honing per jaar, die verkocht wordt in bulk. De afgelopen jaren groeide de winst en de verwachting is dat dit zo blijft, want er is veel vraag naar honing. Ook heeft ARO de ambitie om haar producten verder uit te breiden met bijenwas en castorolie, een plantaardige olie dat voor verzorgingsproducten gebruikt wordt.

Algemene informatie

LeningnemerARO Innovation & Consultant CO lTD
LandOeganda
HoofdkantoorKasese
Websitehttps://www.plusplus.nl
Opgericht17 maart 2021
Actief op PlusPlus sinds29 oktober 2021

Financiële informatie per 2021-12-06

Totale bezittingen€52.225
Omzet€38.180
Eigen Vermogen / Totaal vermogen99,58%
Liquiditeit4.367,00%

Over Oeganda

Oeganda werd onafhankelijk van Groot-Brittannië op 9 oktober 1962. Een jaar later werd Oeganda een republiek, maar bleef lid van de Gemenebest van Naties. Het land heeft een consistente economische groei doorgemaakt. In 2015-2016 steeg het bruto binnenlands product met 4,6 procent. Ondanks een grote vooruitgang in het verminderen van armoede van 56 procent in 1992 tot 24,5 procent in 2009, is armoede nog steeds diepgeworteld in Oeganda, met name in de rurale gebieden.

Laatst gefinancierde project

ARO Innovation

Voor Oegandese boeren zorgt bijenhouden voor extra inkomsten. ARO Innovation verkoopt hun biologische honing in de regio, waar de vraag groot is. Met deze lening van 24.000 euro kan ARO opschalen en honing inkopen bij 60 nieuwe boeren. Ook worden 2 nieuwe banen gecreëerd.

  • 2 nieuwe banen
  • 60 mensen bereikt
ARO
Ondernemer
€24.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 29 dagen op 6 januari 2022.