Frutrac

Frutrac is een Oegandees bedrijf dat verschillende biologische landbouwproducten bewerkt en op de markt brengt. Hun producten bestaan onder andere uit vers en gedroogd fruit, chia- en sesamzaad, vanille, sheaboter en groene koffiebonen. Frutrac koopt al deze producten rechtstreeks en tegen een eerlijke prijs in bij 700 kleinschalige boeren die biologisch gecertificeerd zijn.

Om het keurmerk biologisch te krijgen worden deze boeren eerst door Frutrac getraind in biologische landbouw. Ook neemt het bedrijf de kosten voor het aanvragen van certificering voor zijn rekening. Zijn de boeren eenmaal gecertificeerd, dan wordt een fair trade overeenkomst gesloten om hun biologische producten aan Frutrac te verkopen. Zo krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Die prijs wordt bepaald door de winst die het bedrijf maakt en ligt zo’n 30% hoger dan de gemiddelde marktprijs. Bovendien ontvangen de boeren ook bij een mislukte oogst een minimum bedrag. Zo wil Frutrac de boeren, in het bijzonder vrouwen en jongeren, in staat stellen hun economische en sociale situatie te verbeteren.

 

Fructra vindt het belangrijk dat van al haar producten te herleiden is waar ze vandaan komen. Daarom wordt veel aandacht besteed aan technische ondersteuning van de boeren en zijn er strikte werkprocedures en die zorgen voor transparantie. Dit geldt niet alleen voor de boeren maar ook voor de werknemers die de producten sorteren, bewerken en verpakken voor transport.

De producten van Frutrac worden verkocht op lokale en internationale markten. In 2020 was 50% van hun winst afkomstig van de export. Frutrac exporteert onder andere naar Europa, de Verenigde Staten, Japan, het Midden Oosten en Afrikaanse landen. De afgelopen 3 jaar is Frutrac gegroeid en ondanks de pandemie is de winst gestegen. Er is potentie voor verdere groei van die winst, maar daarvoor heeft Frutrac wel meer werkkapitaal nodig. Deze lening is daarvoor bedoeld.

Algemene informatie

LeningnemerFRUTRAC LIMITED
LandOeganda
HoofdkantoorKampala
Websitehttps://www.frutrac.com
Opgericht24 juni 2011
Actief op PlusPlus sinds29 oktober 2021

Financiële informatie per 2021-11-22

Totale bezittingen€76.366
Omzet€171.756
Eigen Vermogen / Totaal vermogen64,00%
Liquiditeit207,00%

Over Oeganda

Oeganda werd onafhankelijk van Groot-Brittannië op 9 oktober 1962. Een jaar later werd Oeganda een republiek, maar bleef lid van de Gemenebest van Naties. Het land heeft een consistente economische groei doorgemaakt. In 2015-2016 steeg het bruto binnenlands product met 4,6 procent. Ondanks een grote vooruitgang in het verminderen van armoede van 56 procent in 1992 tot 24,5 procent in 2009, is armoede nog steeds diepgeworteld in Oeganda, met name in de rurale gebieden.

Laatst gefinancierde project

Frutrac 3

Frutrac heeft een grote nieuwe klant. Dat betekent dat ze veel meer biologisch geproduceerd sesamzaad kunnen exporteren. Goed nieuws dus voor de kleine Oegandese boeren waar Frutrac bij inkoopt. Met deze lening van 31.000 euro kan Frutrac extra sesamzaad inkopen bij 545 boeren en hen direct uitbetalen. Tegen een eerlijke prijs, want Frutrac wil de boeren in staat stellen zelf hun levensomstandigheden te verbeteren met milieuvriendelijke landbouw. Dankzij deze lening kunnen steeds meer boeren meeprofiteren van kansen op de internationale markt.

  • 18 nieuwe banen
  • 545 mensen bereikt
Frutrac
Ondernemer
€31.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 57 dagen op 20 oktober 2022.