Superfine Africa Nuts

Superfine Africa Nuts is een Keniaans bedrijf dat macadamianoten inkoopt, bewerkt en verkoopt voor de export. Het bedrijf heeft 33 mensen in dienst, plus 130 tijdelijke medewerkers tijdens het hoogseizoen wanneer de noten geoogst worden. Van het totaal aantal medewerkers is 85% vrouw. Superfine streeft ernaar marktleider te worden in milieuvriendelijk geproduceerde macadamianoten. Daarmee wil het lokale boeren, die de noten produceren, toegang tot de markt te bieden voor een duurzaam inkomen.

 

De markt voor macadamianoten groeit, vooral vanuit Europa neemt de vraag toe. Superfine heeft momenteel 8 vaste klanten in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Thailand en Vietnam. De komende 5 jaar wordt een groei van 6,8% voorspeld.

 

Superfine werkt momenteel samen met 3.012 boeren die de noten verbouwen. Ook traint zij deze boeren in duurzame landbouwtechnieken, die zorgen voor voldoende oogst van goede kwaliteit. De noten van de beste kwaliteit worden geoogst in februari en maart. Van september tot november is er een tweede oogst, met lagere opbrengsten. Superfine koopt 95% van macadamia noten rechtstreeks in bij deze boeren, de resterende 5% van een tussenhandelaar. De boeren ontvangen voor hun noten een prijs die 10% boven de marktprijs ligt.

 

Kwaliteit is belangrijk voor Superfine. De eerste kwaliteitscontrole vindt al plaats in het lokale veld station, waar de ingekochte noten worden  verzameld. Daarna worden de noten in de fabriek schoongemaakt, gedroogd en gekraakt. Vervolgens worden schillen en ander afval verwijderd en worden ze gesorteerd, om uiteindelijk verpakt te worden voor verkoop. Na elke stap in het proces vinden kwaliteitscontroles plaats. Superfine beschikt over verschillende internationaal erkende certificeringen voor voedselbewerking, zoals HACCP, FSSC 22000 en Kosher, die kwaliteit en hygiëne garanderen.

 

Management team

Superfine Africa Nuts is opgericht door Managing Director Simon Kariuki Ng’ang’a. Hij heeft een Masters in Business Administration van de Indiana University in de VS. In 2011 begon hij zelf met het plukken van macadamianoten. Om meer te kunnen plukken nam hij anderen in dienst en hij sloot overeenkomsten met verwerkers van de noten voor afname. In 2017 richtte hij Superfine Africa Nuts op, dat de macadamianoten bewerkt en vervolgens doorverkoopt voor export. Als Managing Director is Simon verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en alle strategische beslissingen.

 

Alex Ndegwa is Directeur en Chief Operating Officer sinds 2016. Alex heeft een Masters in Business Administration van de Kenyatta University en is verantwoordelijk voor marketing en operationele zaken.

 

John Mwangi is Chief Financial Officer en heeft een Masters in Tax & Customs Administration van de Moi University. Sinds 2018 is hij verantwoordelijk voor de financiën van het bedrijf.

 

Dorcas Muloko is Production Manager en heeft een Bachelor of Commerce van de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology. Als Production Manager is zij sinds 2018 verantwoordelijk voor het productieproces en alle medewerkers die daarbij betrokken zijn.

Algemene informatie

LeningnemerSuperfine Africa Nuts Limited
LandKenia
HoofdkantoorThika
Websitehttps://www.superfineafricanuts.com
Opgericht12 oktober 2017
Actief op PlusPlus sinds28 januari 2021

Financiële informatie per 2020-11-30

Totale bezittingen€1.175.368
Omzet€2.913.716
Eigen Vermogen / Totaal vermogen46,62%
Liquiditeit99,54%

Over Kenia

Kenia, officieel de Republiek Kenia, is een staat in Oost-Afrika. Het land grenst in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania, in het zuidwesten aan het Victoriameer, in het westen aan Oeganda en in het noordwesten aan Zuid-Soedan.

Laatst gefinancierde project

Superfine Nuts 2

Met deze 2e lening van 25.000 euro verkrijgt Superfine Nuts werkkapitaal om meer macadamianoten in te kopen bij nog eens 39 lokale boeren. Hierdoor kan het bedrijf meer voorraad opbouwen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar macadamianoten, terwijl de boeren extra inkomsten hebben.

  • 39 mensen bereikt
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 31 dagen op 3 mei 2021.