Trustworthy GH

Trustworthy Ghana Company Limited (hierna: Trustworthy) is een bedrijf dat diensten verleent aan cacaoboeren in de omgeving van Old Papaase in Ghana. Hier wonen vooral oudere boeren die zelf moeite hebben om hun land te bewerken met efficiënte en duurzame landbouwtechnieken. Trustworthy biedt diensten aan zoals:

 

  • Snoeien met behulp van gemechaniseerde snoeischaren. Door de zijtakken te kappen van een cacaoboom groeien er meer bonen aan. Bovendien zorgt snoeien voor een beter microklimaat, doordat de wind beter tussen de bomen waait. Dit voorkomt ziektes.
  • Sproeien met bestrijdingsmiddelen en onkruid wieden. Deze diensten voorkomen dat boeren schadelijke middelen op een verkeerde manier gebruiken om onkruid en ziektes tegen te gaan.
  • Kunstmatige bestuiving van de cacaobloesem. Normaal gesproken gebeurt deze bestuiving door insecten. Door de natuur een handje te helpen, stijgt de productie van de plantage.

 

Deze diensten aan boeren worden op kredietbasis verleend. De boeren betalen Trustworthy ná de oogst terug. De operationele kosten van het bedrijf worden ondertussen gedekt door de winkel, hulp bij het gebruik van mobile money en transportdiensten. Trustworthy bedient boeren in de regio met een winkel met agro-inputs zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ze assisteren boeren bij het gebruik van ‘mobile money’, een manier om geldtransacties te doen met behulp van een mobiele telefoon. Daar verdienen ze commissie mee. Trustworthy beschikt bovendien over een vrachtbromfiets, die erg geschikt is voor de slechte wegen in het Bia West District. Hiermee verlenen ze transportdiensten die direct betaald worden.

 

Trustworthy is een jong bedrijf dat is ontstaan in een programma van Solidaridad om de nieuwe generatie cacaoboeren en - ondernemers op te leiden in Ghana. Solidaridad begeleidt de ondernemers bij het leiden van hun bedrijf en het nakomen van de betalingsverplichtingen.

 

Bekijk hier een video over het bedrijf.

 

Michael Dogbey (29 jaar) en Stephen Akpatsu (30 jaar) werken actief voor het bedrijf. Hun vrouwelijke partner, Henreita Obodai (27 jaar), is momenteel met zwangerschapsverlof. Alle drie hebben ze de junior high school afgemaakt en zijn ze in 2018 afgestudeerd aan de Business Academy van het MASO-programma. Solidaridad, één van de oprichters van PlusPlus, organiseerde deze opleidingen voor jongeren in de cacao-sector. Ze leerden om de cacaoteelt professioneel aan te pakken met moderne en duurzame landbouwtechnieken. Bijna 14.000 jongeren (waarvan 6000 vrouwen) zijn samen 4500 boerderijen en bedrijven zijn gestart. Trustworthy is één van de meest succesvolle bedrijven uit dit project.

Algemene informatie

LeningnemerTrustworthy Gh Company Ltd
LandGhana
HoofdkantoorNew Papaase, Bia West District
Websitehttps://www.lendahand.com/en-NL
Opgericht 1 januari 2019
Actief op PlusPlus sinds10 december 2020

Financiële informatie per 2020-10-30

Totale bezittingen€14.068
Omzet€6.811
Eigen Vermogen / Totaal vermogen60,00%
Liquiditeit210,00%

Over Ghana

Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt dan ook hoger dan in de omringende landen. Tot 2010 kwam Ghana vooral aan harde valuta door de export van goud en cacao. Ook hout, diamanten, bauxiet en mangaan vinden hun weg naar het buitenland. De landbouw blijft vooralsnog ook belangrijk voor het land. De zelfvoorzienende landbouw is goed voor zo'n 35 procent van het BBP en biedt werk aan ongeveer 75 procent van de arbeidsbevolking. De industrie bedient voornamelijk de thuismarkt van 24 miljoen inwoners die gemiddeld zo’n 700 dollar per persoon hebben te besteden. Ook de vele Ghanezen die in het buitenland wonen, vormen een belangrijke economische factor voor het land. Er is een sterke binding met Nederland dat in ieder geval tot 2008 de belangrijkste exportpartner van Ghana was.

Laatst gefinancierde project

Trustworthy: meer cacaoboeren bereiken

Met een lening van € 10.000 kan Trustworthy een extra vrachtbromfiets, snoeimachines en nevelsproeiers kopen en drie nieuwe medewerkers aannemen. Dit verhoogt de productiviteit. Bovendien zorgt het werkkapitaal dat ze de diensten op krediet kunnen verlenen aan 118 extra cacaoboeren in de omgeving. De boeren kunnen zo meer cacao produceren op hetzelfde stuk grond, waardoor ze een hogere opbrengst hebben.

  • 3 nieuwe banen
  • 118 mensen bereikt
Trustworthy GH
Ondernemer
€10.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 22 dagen op 27 januari 2021.