Blessed Kay & Kay

Blessed Kay & Kay Company Limited (hierna: Blessed Kay & Kay) verleent diensten aan cacaoboeren in de Assin Districten in Ghana. In dit gebied wordt veel cacao geproduceerd, veelal door ervaren boeren die een stuk grond hebben van gemiddeld 2,5 hectare. De cacao-plantages hebben de potentie om meer op te brengen. Doordat de boeren met eenvoudige middelen werken, blijft de opbrengst echter laag. Ze hebben behoefte aan dienstverleners die hen - tegen een redelijke prijs - helpen met het onderhoud van de plantage. Blessed Kay & Kay voorziet in die behoefte. Ze hebben niet alleen mankracht, maar ook de juiste materialen om efficiënt en duurzaam te kunnen werken.

De diensten die Blessed Kay & Kay aanbiedt zijn:

  • Snoeien met behulp van gemechaniseerde snoeischaren. Door de zijtakken te kappen van een cacaoboom groeien er meer bonen aan. Bovendien zorgt snoeien voor een beter microklimaat, doordat de wind beter tussen de bomen waait. Dit voorkomt ziektes.
  • Sproeien met bestrijdingsmiddelen en onkruid wieden. Deze diensten voorkomen dat boeren schadelijke middelen op een verkeerde manier gebruiken om onkruid en ziektes tegen te gaan.
  • Kunstmatige bestuiving van de cacaobloesem. Normaal gesproken gebeurt deze bestuiving door insecten. Door de natuur een handje te helpen, stijgt de productie van de plantage.

Deze diensten aan boeren worden op kredietbasis verleend. De boeren betalen Blessed Kay & Kay ná de oogst terug. Boeren kunnen kiezen voor incidentele dienstverlening of een meerjarig onderhoudscontract. Door een meerjarige samenwerking aan te gaan is Blessed Kay & Kay het beste in staat om de productie van de plantage te verhogen. Het bedrijf verzorgt alle landbouwbenodigdheden, zoals kunstmest en snoeimachines, waardoor het onderhoud de boer minder kost. Een meerjarig contract levert zowel de boer als Blessed Kay & Kay op termijn het meeste op.  

Blessed Kay & Kay bedient boeren in de regio daarnaast met een winkel met agro-inputs zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Blessed Kay & Kay beschikt bovendien over een vrachtbromfiets, die erg geschikt is voor de slechte wegen op het platteland.

Het bedrijf is gestart door jongeren die door Solidaridad zijn opgeleid tot professionals in de cacaosector. Ze volgden de MASO-opleiding, waar ze leerden over goede landbouwtechnieken, ondernemingsvaardigheden opdeden en leiderschapstraining volgden. Kwame Brenya (24), Seth Asante (26) en Daniel Kwame Amoah (25) besloten samen verder te gaan als ondernemers. Doordat ze zelf opgroeiden op het platteland, zijn ze vastbesloten de situatie van cacaoboeren te verbeteren. Met hun bedrijf Blessed Kay & Kay helpen ze nu al honderden boeren om goede landbouwtechnieken in te zetten om hun cacao te telen.

Het bedrijf is opgezet door Kwame Brenya (24), Seth Asante (26) en Daniel Kwame Amoah (25). De drie oprichters van het bedrijf zijn allemaal grootgebracht op het platteland. Al jong zagen ze een toekomst voor zich in de cacaosector. Om hen heen vertrokken vrienden naar de stad, op zoek naar werk, maar velen kwamen gedesillusioneerd weer terug. Op de MASO-opleiding van Solidaridad leerden Kwame, Seth en Daniel hoe cacaoteelt succesvol en duurzaam uitgevoerd kan worden. Deze kennis brengen ze nu in praktijk door boeren te helpen bij het onderhouden van hun plantage.

Algemene informatie

LeningnemerBlessed Kay & Kay Company Limited
LandGhana
HoofdkantoorAssin Dompim
Websitehttps://www.facebook.com/BKKCL/
Opgericht12 december 2019
Actief op PlusPlus sinds10 december 2020

Financiële informatie per 2020-10-30

Totale bezittingen€10.598
Omzet€6.485
Eigen Vermogen / Totaal vermogen69,00%
Liquiditeit161,00%

Over Ghana

Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt dan ook hoger dan in de omringende landen. Tot 2010 kwam Ghana vooral aan harde valuta door de export van goud en cacao. Ook hout, diamanten, bauxiet en mangaan vinden hun weg naar het buitenland. De landbouw blijft vooralsnog ook belangrijk voor het land. De zelfvoorzienende landbouw is goed voor zo'n 35 procent van het BBP en biedt werk aan ongeveer 75 procent van de arbeidsbevolking. De industrie bedient voornamelijk de thuismarkt van 24 miljoen inwoners die gemiddeld zo’n 700 dollar per persoon hebben te besteden. Ook de vele Ghanezen die in het buitenland wonen, vormen een belangrijke economische factor voor het land. Er is een sterke binding met Nederland dat in ieder geval tot 2008 de belangrijkste exportpartner van Ghana was.

Laatst gefinancierde project

Blessed Kay & Kay: banen voor jongeren

Met een lening van 10.000 euro kan Blessed Kay & Kay een extra vrachtbromfiets, snoeimachines en nevelsproeiers kopen en acht nieuwe medewerkers aannemen. Ook zorgt het werkkapitaal ervoor dat ze aan 140 extra cacaoboeren diensten kunnen verlenen. De boeren kunnen zo meer cacao produceren op hetzelfde stuk grond, waardoor ze een hogere opbrengst hebben.

  • 8 nieuwe banen
  • 140 mensen bereikt
€10.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 3 dagen op 17 december 2020.