Nieuws

Crowdfunders bundelen hun krachten: Lendahand en PlusPlus samen verder

PlusPlus werd in 2020 gelanceerd door de ontwikkelingsorganisaties Solidaridad en Cordaid, crowdfunding-platform Lendahand en impact investor Truvalu. Met een focus op landbouw, renteloze leningen en kleinschalige projecten onderscheidt PlusPlus zich van Lendahand. Maar er zijn ook overeenkomsten tussen de twee, wat kansen biedt voor de toekomst. Daarom is nu besloten om samen verder te gaan: PlusPlus wordt onderdeel van Lendahand. 

Impact 

We hoeven jullie vast niet meer te vertellen dat PlusPlus door middel van crowdfunding bijdraagt aan economische ontwikkeling en duurzame voedselproductie in ontwikkelingslanden. De afgelopen 2,5 jaar hebben PlusPlus en haar ruim 600 investeerders mooie resultaten geboekt. Individuele investeerders hebben samen bijna 2 miljoen euro uitgeleend, waarmee ruim 13.000 kleinschalige boeren en hun gezin erop vooruit zijn gegaan, zo’n 6.000 boeren getraind konden worden in duurzamere landbouwmethodes en 450 nieuwe banen ontstaan zijn. En we willen meer....  

Gerenommeerd 

Voor wie ze nog niet kent; ook Lendahand gebruikt crowdfunding om in ontwikkelingslanden nieuwe banen te creëren en armoede te bestrijden. De afgelopen tien jaar is het platform flink gegroeid en heeft een betrouwbare reputatie opgebouwd als platform voor impact investeren. Niet voor niets won Lendahand vorig jaar voor de derde keer de Gouden Stier als beste crowdfundingplatform. Daarbij ligt de focus op banencreatie en duurzame energie, met financieel rendement voor de inmiddels ruim 15.000 investeerders.  

“Met je geld kan je heel veel doen,” vertelt Koen The, CEO van Lendahand. “Wie dingen wil veranderen en impact wil maken kan zijn of haar gedrag aanpassen, zoals de auto verruilen voor de fiets en bewust consumeren. Maar uit onderzoek blijkt dat wat je met je geld doet 20 keer meer effect heeft! En je kan echt kiezen hoe je het inzet.” Het uitlenen bijvoorbeeld, daarmee maak je direct impact. “In ontwikkelingslanden zijn heel veel ondernemers die net zoveel talent en drive hebben als ondernemers hier. Zij komen niet verder door gebrek aan financiering, helemaal in de landbouw. Voor hen maakt PlusPlus echt verschil en dat willen we blijven doen,” aldus Koen.  

Gezamenlijk doel 

Het integreren van de kleinere, impactvolle projecten van PlusPlus binnen Lendahand biedt mogelijkheden voor beiden. Zowel PlusPlus als Lendahand zijn gericht op impact leningen in ontwikkelingslanden, maar met verschil in thema’s en rendement. Hierdoor kunnen we elkaar mooi aanvullen. Uiteraard zullen de kleinere, zich nog ontwikkelende ondernemers van PlusPlus de aandacht blijven krijgen die zij nodig hebben om verder te blijven groeien. Als onderdeel van het grotere Lendahand biedt dit voor hen mooie kansen.  

Terwijl achter de schermen hard gewerkt wordt om de integratie van PlusPlus in Lendahand soepel te laten verlopen, zullen investeerders van PlusPlus en Lendhand daar niet veel van merken. PlusPlus maakt immers al gebruik van de ICT-structuur en vergunning van Lendahand, waardoor investeerders al bij beide platformen tegelijk kunnen investeren. Voor hen betekent het straks een breder aanbod aan impact projecten om uit te kiezen. Want of we nou PlusPlus of Lendahand heten, ons gezamenlijk doel is hetzelfde: met behulp van crowdfunding sociale impact maken! Dat zal niet veranderen.... 

Mocht je meer willen weten over PlusPlus, Lendahand en deze nieuwe stap, neem dan vooral contact met ons op!