Nieuws

Op verzoek van onze ondernemers: terugbetalen in dollars

Geschreven door Michelle Steggerda op 25 oktober 2022

Tot nu toe werden leningen bij PlusPlus alleen betaald in euro’s. Voor bedrijven in Latijns-Amerika is dat echter niet de meest logische valuta. Sterker nog, voor hen brengt de euro vaak extra kosten en veel gedoe met hun bank met zich mee. In dit continent is de Amerikaanse dollar de meest gangbare buitenlandse valuta. Om het wat makkelijker te maken voor onze Latijns-Amerikaanse ondernemers biedt PlusPlus daarom nu ook een lening die wordt terugbetaald in dollars. We leggen hier uit wat dat betekent.

 

Waarom in dollars?

Veel ondernemers in Latijns-Amerika maken voor hun handelstransacties voor de export gebruik van de Amerikaanse dollar. Ze hebben een dollar bankrekening en liquide middelen in dollars. Bij een lening in euro’s lopen ze het risico dat gedurende de looptijd van de obligatie de dollar ten opzichte van de euro minder waard wordt. Dan moeten ze meer terugbetalen dan begroot. Bovendien brengt een transactie in euro’s vaak veel administratieve rompslomp bij de bank met zich mee. Dat maakt het erg lastig voor onze relatief kleine ondernemers. Om hen tegemoet te komen bieden we deze ondernemers nu de mogelijk om hun PlusPlus lening in Amerikaanse dollars terug te betalen. 

 

Hoe werkt het precies?

Investeren in dollar-projecten doe je grotendeels op dezelfde manier als bij al onze andere projecten. Op de website staat het bedrag dat de ondernemer wil lenen gewoon in euro’s en investeerders maken hun lening in euro’s over via één van de gebruikelijke betaalmogelijkheden (iDeal, creditcard of Bancontact).

Wanneer het totale leenbedrag (in EUR) bij elkaar gebracht is en klaar om over te maken naar de ondernemer, dan wordt een terugbetaalschema in Amerikaanse dollars afgesproken. Die bedragen worden vastgelegd op basis van de wisselkoers van dat moment volgens de ABN AMRO sell rate. Ook spreken we af dat alle omwisselkosten van de transactie voor de rekening zijn van de ondernemer. Is het tijd voor een terugbetaling, dan maakt de ondernemer dat afgesproken bedrag over in dollars. Vervolgens wordt het ontvangen bedrag omgerekend en komt dan gewoon in euro's in jouw wallet.

 

Wisselkoersrisico

Het verschil met eurobetalingen is dat terugbetalingen in dollars een wisselkoersrisico met zich meebrengen. Tussen het moment dat het dollar-terugbetaalschema wordt vastgelegd en het moment dat een terugbetaling overgemaakt wordt, kan de koers van de dollar ten opzichte van de euro veranderd zijn. Is de dollar minder waard geworden ten opzichte van de euro, dan zullen investeerders een lager bedrag terugkrijgen dan ze hadden ingelegd. Omgekeerd, wanneer de dollar juist in waarde is gestegen ten opzichte van de euro, dan zullen investeerders een hoger bedrag terugkrijgen. Er is, kortom, sprake van een wisselkoersrisico.

Dat risico is er overigens altijd. Alleen is het normaal gesproken, bij euroleningen, de ondernémer die het risico op koersverlies draagt. Het gebeurt vaak genoeg dat ondernemers door koerswisseling meer moeten terugbetalen dan ze hebben ontvangen, omdat hun lokale valuta minder waard is geworden ten opzichte van de euro. Dat kan soms zeer ongunstig uitpakken voor ondernemers. Bij een lening die terugbetaalt wordt in dollars draagt niet de ondernemer maar de investeerder het risico op koersverlies. Daarmee help je als investeerder de ondernemer dus nóg meer.

 

Ontzorgen

Ondernemers in Latijns-Amerika zijn erg blij dat ze hun lening nu ook in dollars kunnen terugbetalen, waarbij investeerders het wisselkoersrisico van hen overnemen. Voor investeerders is het dus wel belangrijk om te weten dat zij dat risico dragen. Hun terug te ontvangen bedrag kan daardoor wat lager uitpakken. Maar ook hoger. Het kan, kortom, wisselen. Maar wie ondernemers werkelijk wil ondersteunen kan hen hiermee juist wat extra zorgen uit handen nemen...