Nieuws

“Een sterke middenklasse maakt een land echt stabieler.”

Armoede en onrecht zijn belangrijke thema’s voor majoor Wietse Kooistra. En dat bepaalt veel keuzes die deze investeerder uit Drenthe maakt. “Met hart en hoofd moeten de dingen die ik doe kloppen.” Dat geldt voor zijn baan, maar ook voor financiële beslissingen die hij neemt. “Een lening aan PlusPlus is niet gegarandeerd, maar wel een betrouwbare investering. De transparantie en duurzaamheid spreken me erg aan.”

 

Volgens Wietse gaat duurzaamheid hand in hand met armoedebestrijding. Als operationeel manager bij ontwikkelingshulporganisatie Compassion weet hij hier alles van. “Duurzaamheid gaat ook over hoe lang een project vol te houden is. Het Keniaanse bedrijf Big Thunder vind ik een prachtig voorbeeld. Het mes snijdt aan alle kanten. Bij honderden boeren wordt restafval ingekocht om daar biobrandstof van te maken. Daar word ik enthousiast van.”

 

Defensie

Wietse belandde vijf jaar geleden niet zomaar bij Compassion. Ook al voelde hij zich als donateur altijd aangetrokken tot deze hulporganisatie, had hij niet direct de intentie daar te gaan werken. Zijn veelbelovende loopbaan lag bij Defensie. Wietse is majoor als hij coaching krijgt voor een vervolgstap in zijn carrière. Onverwacht besluit hij een andere afslag te nemen. “Werk kwam altijd voorop”, ligt hij zijn keuze toe. “Nu besteed ik meer tijd aan gezin en geloof. Al blijf ik wel majoor als reservist.”

 

Toegevoegde waarde

Als bedrijfskundige komen de ervaring en kwaliteiten van Wietse nu goed van pas bij de bedrijfsvoering binnen Compassion. Wereldwijd werken hier 80.000 mensen, zowel betaald als onbetaald voor kinderen in armoede. Op het kantoor in Nederland zijn dat er 125. “Ik ben goed in structureren, logica en volgorde aanbrengen. Ik vind het belangrijk om waarde toe te voegen. Bij een hulporganisatie wil je professioneel werk leveren en efficiënte hulp bieden.”

 

Opsteker

Niet verwonderlijk is het dat Compassion operationeel is in landen waar ook PlusPlus leningen verstrekt aan ondernemers. Bijvoorbeeld Kenia, Uganda en Colombia. Wietse: “Natuurlijk bieden wij noodhulp waar nodig, maar we zijn gericht op ondersteuning van lokale mensen met het idee dat ze zelfstandig verder kunnen. De groei moet van hen komen. Dat dit ook daadwerkelijk kan, zien we in India. Door een nieuwe koers van de regering waren we onverwachts genoodzaakt uit dat land te vertrekken. Tweederde van de projecten is gelukkig overeind gebleven omdat de lokale bevolking het werk zelf heeft voortgezet. Dat is voor ons een prachtige opsteker.”

 

Geloof

Het christelijk geloof speelt een grote rol in het leven van Wietse. De vader van twee kinderen (12 en 9) is begaan met zijn naaste. In zijn werk brengt hij zijn geloof in de praktijk. “God heeft een warm hart voor kwetsbaren. Zijn voorbeeld probeer ik na te leven.

Bij Defensie gaat het ook om recht, vrede en rechtvaardigheid. God vindt ons ontzettend waardevol. Ik vind het belangrijk dat kinderen horen dat ze de moeite waard zijn. Eigenwaarde is heel essentieel. Kinderen kunnen in keurige kleding een schoolopleiding hebben en voldoende voeding, maar als ze zich niets waard voelen, blijven ze in overlevingsstand.”

 

Sterke middenklasse

Dat gevoel voor eigenwaarde is ook bij volwassenen essentieel. Door financiële hulp en trainingen te bieden aan kwetsbare bevolkingsgroepen, groeit met de hoop ook vertrouwen in zichzelf en in de toekomst.

“Bij de lokale bevolking moet de groei zijn. Daarom vind ik het zo mooi dat PlusPlus zich inzet voor kleine ondernemers. Door je op de agrarische sector te richten, pak je tegelijk het thema voedselvoorziening aan. Uit onderzoeken is gebleken dat een sterke middenklasse een land echt stabieler maakt.”

 

Toekomst

“Wij vragen kinderen in armoede hun dromen op te schrijven. In Nederland is dit een hele normale vraag. Maar nadenken over je toekomst is op veel plekken niet vanzelfsprekend. Als er vandaag maar eten op de plank is. Het is een mooie uitdaging om te durven dromen van een betere toekomst en zelf keuzes te kunnen maken.”